Skocz do zawartości

[piasty] dziwne stukanie z nowej piasty Novatec NT-D032SB

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim! ☺️

Złożyłem sobie nowe koło na tył na piaście Novateca NT-D032SB i coś jest z nią nie tak, ale nie mogę dojść co. Może mnie ktoś naprowadzi?

Piasta jest nowa, a słychać głośne stukanie, gdy koło się kręci. Na filmie trzymam za jeden z pedałów, żeby było to lepiej słychać, jednak cały napęd kręci się razem z kołem.

Po zdemontowaniu koła i kasety odkręciłem bębenek, bo kręcąc samym bębenkiem w pewnym momencie obrotu wyczułem jakby szarpnięcie, jakby coś go blokowało. Piasta nie była mocno skręcona, a w środku nic nie rzuciło mi się w oczy. Załączam fotki, może czegoś nie widzę. Oddzielnie oś z łożyskami i bębenek kręcą się swobodnie, ale po złożeniu znowu to samo. Może by wyjąć sprężynkę, zapadki i wyczyścić bieżnie? Nie wiem co tam jest za smar (olej na zapadkach?). Jakaś podpowiedź jakiego najlepiej użyć składając to potem do kupy? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi

Clipboard01.jpg

Clipboard02.jpg

Clipboard03.jpg

Clipboard04.jpg

Napisano

To_JaT, wielkie dzięki za info! Spróbuję wymienić sprężynkę. A jak z tym smarem/olejem? Bo widzę, że czymś smarowane w środku było. Czego się tam używa na zapadki, sprężynkę, bieżnię zapadek?

Napisano

Miałem 3 novateci od nowości i wszystkie były dość obficie posmarowane smarem na bieżni i pod zapadkami. Wyglądało to jak smar motorexa - patrz niżej. Zawsze czyściłem do sucha a pod zapadki dawałem czerwonego finishline i nie było żadnych problemów, piasty nie miały żadnych oznak zużycia a bębenek fajnie cykał :)

MOTOREX Bike Grease 2000 100g smar do roweru

Napisano

U mnie to też wygląda jak opisujesz. Dzięki za pomoc 😊

Napisano

Szukam, ale jest problem z dostępnością do tego modelu... a niech to.

Napisano

Jeśli ktoś też poszukuje tych zapadek, to zostawiam info, że popytałem w wielu sklepach internetowych i na ten moment brak dostępności, nawet u dystrybutora, ale dostałem cynk, że być może jeszcze w tym miesiącu pojawi się dostawa. na razie raczej pozostaje uzbroić się w cierpliwość albo szukać lokalnie.

A co do mojego problemu, to ostatecznie zrobiłem jak wyżej kolega To_JaT napisał. Wyczyściłem wszystko ze smaru i dałem zamiast tego kilka kropel oleju do łańcucha, w moim przypadku akurat Shimano Wet Lube i cały problem zniknął 😄

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...