Gość Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Hej wszystkim! ☺️ Złożyłem sobie nowe koło na tył na piaście Novateca NT-D032SB i coś jest z nią nie tak, ale nie mogę dojść co. Może mnie ktoś naprowadzi? Piasta jest nowa, a słychać głośne stukanie, gdy koło się kręci. Na filmie trzymam za jeden z pedałów, żeby było to lepiej słychać, jednak cały napęd kręci się razem z kołem. Po zdemontowaniu koła i kasety odkręciłem bębenek, bo kręcąc samym bębenkiem w pewnym momencie obrotu wyczułem jakby szarpnięcie, jakby coś go blokowało. Piasta nie była mocno skręcona, a w środku nic nie rzuciło mi się w oczy. Załączam fotki, może czegoś nie widzę. Oddzielnie oś z łożyskami i bębenek kręcą się swobodnie, ale po złożeniu znowu to samo. Może by wyjąć sprężynkę, zapadki i wyczyścić bieżnie? Nie wiem co tam jest za smar (olej na zapadkach?). Jakaś podpowiedź jakiego najlepiej użyć składając to potem do kupy? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi
To_JaT Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Miałem to samo w D042sb (czyli niemal identycznej piaście). Pomogła wymiana sprężynki na dt swiss.
Gość Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 To_JaT, wielkie dzięki za info! Spróbuję wymienić sprężynkę. A jak z tym smarem/olejem? Bo widzę, że czymś smarowane w środku było. Czego się tam używa na zapadki, sprężynkę, bieżnię zapadek?
To_JaT Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Miałem 3 novateci od nowości i wszystkie były dość obficie posmarowane smarem na bieżni i pod zapadkami. Wyglądało to jak smar motorexa - patrz niżej. Zawsze czyściłem do sucha a pod zapadki dawałem czerwonego finishline i nie było żadnych problemów, piasty nie miały żadnych oznak zużycia a bębenek fajnie cykał
Gość Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 U mnie to też wygląda jak opisujesz. Dzięki za pomoc 😊
To_JaT Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Nie przyjrzałem się dokładnie wcześniej ale widzę, że masz trochę pokruszone zapadki. To też może mieć znaczenie. Kup sprężynkę razem z zapadkami. https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/serwis-piast/prod/nt-3ps
Gość Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 Szukam, ale jest problem z dostępnością do tego modelu... a niech to.
Gość Napisano 18 Kwietnia 2021 Napisano 18 Kwietnia 2021 Jeśli ktoś też poszukuje tych zapadek, to zostawiam info, że popytałem w wielu sklepach internetowych i na ten moment brak dostępności, nawet u dystrybutora, ale dostałem cynk, że być może jeszcze w tym miesiącu pojawi się dostawa. na razie raczej pozostaje uzbroić się w cierpliwość albo szukać lokalnie. A co do mojego problemu, to ostatecznie zrobiłem jak wyżej kolega To_JaT napisał. Wyczyściłem wszystko ze smaru i dałem zamiast tego kilka kropel oleju do łańcucha, w moim przypadku akurat Shimano Wet Lube i cały problem zniknął 😄
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.