Skocz do zawartości

[sztywna oś 9 mm] konwersja z QR na sztywną oś 9 mm, a praca koła

jendrzych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W garażu rozgościł się Marin Muirwoods po ostrych przeróbkach. Lubimy się bardzo, ale ma hamulce tarczowe hydrauliczne i koła na klasycznych piastach QR i ten duet zdaje się nieco nie zgrany. Gdy tylko mocniej przydepnę w terenie, tarcza z przodu zaczyna przycierać o okładziny. Wszystko elegancko wyregulowane - na twardym, przy umiarkowanej jeździe jest cichutko, więc zakładam, że koło pracuje i poddaje się pod obciążeniami. Z tyłu tego problemu nie doświadczam.
Istnieje teoretyczna możliwość przeplecenia koła i założenia piasty przyjmującej sztywną oś 9 mm. I tu pojawiają się pytania:
1) czy to da wymierny efekt i usztywni koło?
2) czy opisany efekt pracy koła może być wywołany niewystarczającym naciągnięciem szprych?Serwisuję rowery swoje i rodziny, robiąc przy nich wszystko, z wyjątkiem centrowania i okołoszprychowych zabaw, więc nie mam o tym bladego pojęcia.

Napisano

Sztywność ramy, sztywność koła a dopiero później sztywność połączenia. Już pomijam kwestię stosunku efekt/koszt

Jakie tam masz w ogóle koła? Fabryczne?

Napisano

To przecież nie opłaca się czegoś takiego przeplatać, zrobione z plasteliny albo innego powszechnie stosowanego materiału - gównolitu. Ogarnij jakieś fajne składane kółka np. na obręczach i piastach dt (które mają powszechnie dostępne endcapy więc przy zmianie roweru dostosujesz je do każdego standardu), jeśli wtedy sztywność będzie niezadowalająca to szukaj pomysłów na ulepszenie połączenia (lub wymianę ramy). Bo jak na razie to chcesz eliminować skutki nie eliminując przyczyny

Napisano

Ile ważysz? Jakie są tam hamulce?

Przez tyle lat w MTB była hydraulika i QR, nawet tanie koponenty dawały radę i takiego problemu nie było.

Napisano

@Mihau_

Otóż to.
A dla ramy w zasadzie ten rower kupiłem :D CroMo podwójnie cieniowane...

@skom25

Shimano BR-M201 + tarcze 160mm.
Ważę 65 kg.
Obstawiam, że jednak szprychy mogą być niedociągnięte.

Napisano

Szprychy nie mają znaczenia, przecież tarcza jest zamocowana do piasty.

Tarcza prosta? Zacisk równo ustawiony?

Zanim zaczniesz wielkie przeróbki, spróbuj zacisków na Imbus.

Napisano

O widzisz - zdaje się być prosta. Zacisk równo ustawiony, ale było z tym troszkę zabawy. Upuściłem kapkę oleju z układu, żeby tłoczki o włos szerzej rozepchnąć. Może być delikatne skrzywienie na tarczy. 

Ależ ja jej nie kupiłem dla sztywności. Nie jestem zawodnikiem MTB, tylko turystą rowerowym.
Jestem bardzo zadowolony z roweru, tylko nieco mnie to przycieranie irytuje, a że jeżdżę głównie drogami leśnymi, i czasem dość dynamicznie, to słyszę je dość często.

Napisano

A nie masz po prostu luzu na piaście?

Ok, widzę że zacisków na Imbus już używasz. Coś mi się tu nie klei, zwłaszcza w połączeniu z Twoją wagą. 

Co słyszysz w terenie? Dzwonienie czy ciągłe tarcie? Za każdym razem czy okazjonalnie?

Napisano

No to rzeczywiście, gdzieś tam musi być gównolit zastosowany.

Mam stalowego Gravela, waże podobnie i mimo że tarcze są krzywe, przez co zacisk jest ustawiony "na włos" od tarczy, to dzwonienia nie ma.

Napisano

Tylko gdzie? Potencjalne słabe punkty w tym kontekście to: [1] widelec (weźmy pod uwagę, że to stalowy mieszczuch, zaprojektowany do życia w dżungli krawężników i innych miejskich cymesów); [2] oś piasty. Coś pomijam?

Napisano

A kto Ci tam wie. Ja bym obstawiał badziewne piasty, ale to strzał 50/50.

Być może jedno i drugie, bo jak sam zauważyłeś, nie jest to rower do jazdy w terenie.

A jaką sztywną oś 9mm Ty chcesz zastosować? Bo chyba nie rozumiem koncepcji.

Napisano

Kurde, ale wymysł. Jakoś nie jestem przekonany.

Sprawdzałeś czy nie ma luzu na piaście na całym obwodzie?

Napisano

Tłukłem ten rower po mieście i w terenie, na fabrycznych kołach, ważąc ponad 100kg + nieraz bagaż. Tu naprawdę trzeba mieć solidnego pecha albo solidny talent do rozwałki żeby coś temu sprzętowi zaszkodzić, żeby coś się wyginało, itp. No, chyba że masz kopyto jak kolarz torowy, ale masa na to nie wskazuje :) 

Napisano

Właśnie dokładnie to miałem na myśli. Shimano ma duży odstęp między klockiem a tarczą, coś musi być nie tak. Jeździłem 3 czy 4 lata na sztywnym widelcu, piasty i zaciski Deore, a do tego krzywe tarcze. Nigdy to nie dzwoniło.

Napisano

Taka "sztywna oś" nie poprawia zasadniczo sztywności połączenia z widelcem. Kluczem jest wielkość powierzchni kontaktu osi piasty z powierzchnią wewnętrzną widełek oraz konstrukcja samych haków w widelcu (już zamontowanie samej osi 15mm w widelcu, bez piasty znacząco poprawia sztywność skrętną widelca bo oś tylko przełożona przez haki nie giba się swobodnie na boki).

Napisano

Słowo podsumowania: 

- luzów na piaście nie ma;

- tłoczki mają poprawne rozwarcie;

- ośka jest bardzo przyzwoita;

- widelec pracuje, ale w zakresie nie mniejszym niż w pięciu innych, różnych, które sprawdziłem;

- tarcza jest delikatnie skrzywiona, ale w sposób, który wyklucza jakiekolwiek prostowanie - pająk-adapter centerlock, do którego sześciootworowa tarcza jest przynitowana, ma ramiona delikatnie pozaginane, przez co całość tarczy nie trzyma płaszczyzny. Rozwiązanie - olać i jeździć; tarczę zmienić w przyszłości lub zdjąć, rozwiercić nity i założyć porządny frezowany adapter, zamiast blaszanej plastali.

Dziękuję za uwagę i zaangażowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...