KoksuTrocki Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Cześć! Mam amortyzator RockShox SID XX Solo Air. Jakieś 2 miesiące temu napompowałem swój amortyzator do ciśnienia jakie mi odpowiada. Niestety ostatnio zauważyłem, że spora część powietrza z amortyzatora uciekła, więc pojechałem do serwisu i znowu sobie napompowałem. Po 2 tygodniach zobaczyłem, że znowu trochę powietrza ubyło. Jaka jest tego przyczyna? Czy mogę po prostu co jakiś czas dopompowywać amora? Czy muszę oddać amortyzator do serwisu? A może po prostu jest jakaś możliwość naprawy tego w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Amortyzator jest do serwisu. Możliwych jest parę opcji: -Uszkodzony wentyl, naprostsza, najtańsza i najszybsza w naprawie usterka. Wystarczy wkręcić i wykręcić zaworek i wkręcić nowy bez rozbierania amora. -Uszkodzona komora powietrzna, amor mógł chodzić na sucho i zatarł się sam czyli chyba najgorsza opcja -Uszkodzona któraś z uszczelek sprężyny powietrznej lub korka wentyla. Wymiana uszczelek to nie problem bo są ogólnie dostępne w necie w całkiem ok cenach. Wsadź amor do miski z wodą i zobacz w którym miejscu ucieka powietrze. Jeśli to nie wina wentyla to serwis i tak będzie trzeba zrobić i sprawdzić co jest nie tak. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś serwisu to lepiej zleć to fachowcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Wymień wentyl, tzn. wkład/zaworek/maszynkę - jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Najbardziej prawdopodobna przyczyną to uszkodzenie/zużycie oringu na tłoku. Trzeba wymienić przy okazji inne uszczelnienia. Można w domu ale to trochę brudna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak długo masz ten amortyzator i kiedy ostatnio robiłeś mu pełny serwis (dolne golenie, sprężyna i tłumik)? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Galvatron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KoksuTrocki Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 7 godzin temu, KoksuTrocki napisał: Jak długo masz ten amortyzator i kiedy ostatnio robiłeś mu pełny serwis (dolne golenie, sprężyna i tłumik)? Kupiłem od znajomego używany w lipcu i jeszcze nie robiłem serwisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 To by wiele tłumaczyło. Jak najszybciej zrób mu pełny serwis, bo jeśli dawno nie był serwisowany, to w środku może być sucho i brudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi