Skocz do zawartości

[Stery] Zakup samej bieżni

gruber

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, potrzebuję porady w temacie sterów. Nigdy nie musiałem kupować tego elementu i nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia (Poza czyszczeniem i smarowaniem). Pacjent to X-Caliber 9 2019 

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/

Kupiłem do niego RS Recon Gold, który był bez bieżni sterów. Przełożyłem więc z fabrycznie montowanej Judy i wszystko gra. Chciałbym jednak na zimę zakładać ją do roweru aby "oszczędzić" Recona. Byłem w sklepie gdzie kupiłem rower ale goście średnio ogarniali temat. Powiedzieli mi jednak, że muszę kupić komplet nowych sterów. Nie mieli jednak odpowiednich i nie garneli się specjalnie do pomocy...

I tu pytanie czy muszę rzeczywiście kupować cały komplet sterów dla samej bieżni czy jednak można kupić samą bieżnię. Jeśli można to czy wszystkie są jednakowe czy też jest więcej opcji? Z tego co sam wiem to stery mam taper i łożyska maszynowe. 

Napisano

Bieżnia dostępna w RowerowaHolandia.

IMG_20210414_132450.jpg

6 minut temu, wkg napisał:

To moje

Nie, to nie Twoje. Daj mi chwilę to dla Ciebie też znajdę.

Do Twojej ramy potrzebujesz stery ZS44/ZS55, proponuję kupić kompletnie stery na łożyskach maszynowych. 

IMG_20210414_133403.jpg

Napisano

Leejoonidas dzięki za pomoc. Czyli powinienem kupić tą konkretną bieżnię?

https://allegro.pl/oferta/fsa-bieznia-sterow-1-1-2-tapered-10501396597

Przy okazji możecie mi polecić jakieś dobre stery do mojego roweru? Ten wianek na górze słabo wygląda i wolałbym mieć obydwa łożyska maszynowe. Czy jest możliwa taka zmiana. Na co trzeba zwracać uwagę przy doborze sterów? Nie jest to pilna sprawa ale wiedząc co kupić mógłbym zapolować na jakąś okazję.

Napisano

Stery poniżej będą odpowiednie, stery te mają naciętą dolną bieżnie dzięki temu można ją palcami zdjąć z widelca i przełożyć na rurę sterową do drugiego widelca bez konieczności wymiany łożyska w ramie i bez  konieczności kupowania dodatkowej bieżni do drugiego widelca.

IMG_20210415_142646.jpg

IMG_20210415_143925.jpg

Napisano

Przede wszystkim trzeba zwracać uwage na średnicę wewnętrzna głowki ramy - sa bardzo różne. 

A stery kupic razem z bieżnią. Ja kupiłem https://pl.aliexpress.com/item/32955573063.html , szły ze dwa tygodnie, wyglądają bardzo porządnie. Sa do nich łożyska na wymiane - którez resztą znalazł kolega @leejoonidas

Bieżnie szczelniane Cane Creek niestety maja kąt 36 stopni więc nie pasują. 

Napisano

Leejoonidas stery, które wrzuciłeś rozwiązywałyby wszystkie moje kłopociki🙂.  Ale jak pisałem w temacie sterów jestem na etapie poznawczym😉więc zapytam wprost. Czy elementy, które zaznaczyłem na zdjęciu to miski sterów? I czy muszę zdemontować te, które są u mnie w ramie czy mogę je zostawić i nie używać tych z nowego zestawu? Bo jeśli trzeba wymienić miski to musiałbym chyba przed zakupem nowych sterów zdemontować stare miski aby zmierzyć ich średnicę zewnętrzną aby nie kupować w ciemno? No chyba, że ja czegoś nie ogarniam...

Zrzut ekranu 2021-04-15 152431.jpg

Napisano

A dlaczego nie dokupisz u dołu po prostu łożyska skoro już znasz wymiary i nie wsadzisz go do starej miski i starej biezni ? One nie pracują, mają tylko za zadanie utrzymać łozysko  w miejscu.

A na górze albo wymieniasz z miską i bieżnią albo dokupujesz nowy wianek lub czyścisz stary - tyle się zdążyłem nauczyć na swoim przykładzie :)

Napisano

Jak pisałem potrzebuję dodatkową bieżnię dolną do amora "zimowego". Leejoonidas wrzucił link gdzie koszt takiej bieżni to 30 zł. A za cały komplet z dwoma łożyskami maszynowymi zalinkowany  wychodzi 80 -85 zł. No i w zestawie jest łatwo przekładalna🙂 dolna bieżnia. A ja chętnie pozbyłbym się tego wianka z góry co jest u mnie bo to upierdliwe przy serwisie.

Napisano

Stery które zaproponowałem są pod wewnętrzną średnice główki ramy: górna część 44mm, dolna 56mm, czyli zewnętrzne średnice misek które są wciśnięte do ramy powinny mieć podobne wymiary. Po zakupie nowych sterów należy całkowicie zdemontować stare i w to miejsce wsadzić nowe, niektóre elementy starych i nowych sterów nie będą ze sobą współgrały szczególnie górne łożyska. Wybij miski i zmierz średnice które podałem i na tej podstawie dowiesz się jakie stery potrzebujesz. Najprawdopodobniej będą to stery z oznaczeniem ZS44/ZS56.

Napisano

No to jak trzeba wybić miski aby wiedzieć co potrzebuję to nie bardzo mam ochotę teraz się tym zajmować bo w sumie wszystko jest sprawne. Potrzebuję na zimę założyć Judy i wtedy potrzebna mi będzie dolna bieżnia. Więc chyba wtedy przeprowadzę całą operację. Prawdę powiedziawszy muszę dopiero się douczyć jak się do tego zabrać. Jak się wybija i osadza miski. Pewnie będę musiał kombinować jakieś narzędzie. Tak na szybko to nie znalazłem info o wybijaniu i montażu misek w przypadku sterów tapered. Nie chciałbym rozgrzebać sobie sprzętu na dłużej  bo teraz trzeba jeździć a nie kombinować🙂

Dziękuję Ci @leejoonidas za pomoc i poświęcony czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...