gruber Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Cześć, potrzebuję porady w temacie sterów. Nigdy nie musiałem kupować tego elementu i nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia (Poza czyszczeniem i smarowaniem). Pacjent to X-Caliber 9 2019 https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/23165/ Kupiłem do niego RS Recon Gold, który był bez bieżni sterów. Przełożyłem więc z fabrycznie montowanej Judy i wszystko gra. Chciałbym jednak na zimę zakładać ją do roweru aby "oszczędzić" Recona. Byłem w sklepie gdzie kupiłem rower ale goście średnio ogarniali temat. Powiedzieli mi jednak, że muszę kupić komplet nowych sterów. Nie mieli jednak odpowiednich i nie garneli się specjalnie do pomocy... I tu pytanie czy muszę rzeczywiście kupować cały komplet sterów dla samej bieżni czy jednak można kupić samą bieżnię. Jeśli można to czy wszystkie są jednakowe czy też jest więcej opcji? Z tego co sam wiem to stery mam taper i łożyska maszynowe.
Dokumosa Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Można. Pokaż zdjęcie bieżni (może być na widelcu) i dolnego łożyska w sterach.
wkg Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 A to nie zależy od kąta fazki na łożysku ? I tak przy okazji sie podłączę z pytaniem - mój Gate ma dolne łożysko na wianku, kupiłem stery półzintegrowane. Tam to juz na pewno trzeba wymienić bieznię na widelcu ? https://pl.aliexpress.com/item/32955573063.html - nowe stery
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Aby kupić samą bieżnie należy znać kąt stożka bieżni, może on mieć 36 stopni lub 45 stopni. Po oznaczeniu typu łożyska można znaleźć jaka to będzie wartość.
wkg Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Ano właśnie - kąt biezni musi być taki jak kąt fazki na łożysku - tylko jak go zmierzyć jak nie jest podany ?
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Po krótkiej analizie informacji w internetach wychodzi na to że dolne łożysko ma wymiary jak poniżej na zdjęciu czyli stożek bieżni musi mieć kąt 36 stopni.
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Bieżnia dostępna w RowerowaHolandia. 6 minut temu, wkg napisał: To moje Nie, to nie Twoje. Daj mi chwilę to dla Ciebie też znajdę. Do Twojej ramy potrzebujesz stery ZS44/ZS55, proponuję kupić kompletnie stery na łożyskach maszynowych.
wkg Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 No takie kupiłem, ciekaw jestem jakie mają katy, żeby w przyszłości kupic same łożyska.
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Sprawdziłem, łożyska w Twoich sterach mają kąty 45 stopni. Dolne łożysko ma wymiary 52/40/7 45stopni. Górne musisz sobie zmierzyć ale kąty również są 45stopni.
wkg Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Dzięki ! Zdradzisz jak to sprawdziłeś ? Chodzi mi o te kupione z ali które wrzuciłem z w linku.
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Łożyska te można kupić na Ali. Odnalazłem łożyska dedykowane do Twoich sterów na Ali a tam już na stronie były prawie kompletne dane łożysk.
gruber Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Napisano 14 Kwietnia 2021 Ok. zdjąłem amora i zrobiłem foty. Trochę mnie poniosło z tymi maszynami... Na górze jest jakiś wynalazek.
leejoonidas Napisano 14 Kwietnia 2021 Napisano 14 Kwietnia 2021 Czyli jednak wychodzi na to że dolna bieżnia musi być ze stożkiem o kącie 45 stopni.
gruber Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Napisano 15 Kwietnia 2021 Leejoonidas dzięki za pomoc. Czyli powinienem kupić tą konkretną bieżnię? https://allegro.pl/oferta/fsa-bieznia-sterow-1-1-2-tapered-10501396597 Przy okazji możecie mi polecić jakieś dobre stery do mojego roweru? Ten wianek na górze słabo wygląda i wolałbym mieć obydwa łożyska maszynowe. Czy jest możliwa taka zmiana. Na co trzeba zwracać uwagę przy doborze sterów? Nie jest to pilna sprawa ale wiedząc co kupić mógłbym zapolować na jakąś okazję.
leejoonidas Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 Stery poniżej będą odpowiednie, stery te mają naciętą dolną bieżnie dzięki temu można ją palcami zdjąć z widelca i przełożyć na rurę sterową do drugiego widelca bez konieczności wymiany łożyska w ramie i bez konieczności kupowania dodatkowej bieżni do drugiego widelca.
wkg Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 Przede wszystkim trzeba zwracać uwage na średnicę wewnętrzna głowki ramy - sa bardzo różne. A stery kupic razem z bieżnią. Ja kupiłem https://pl.aliexpress.com/item/32955573063.html , szły ze dwa tygodnie, wyglądają bardzo porządnie. Sa do nich łożyska na wymiane - którez resztą znalazł kolega @leejoonidas Bieżnie szczelniane Cane Creek niestety maja kąt 36 stopni więc nie pasują.
gruber Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Napisano 15 Kwietnia 2021 Leejoonidas stery, które wrzuciłeś rozwiązywałyby wszystkie moje kłopociki🙂. Ale jak pisałem w temacie sterów jestem na etapie poznawczym😉więc zapytam wprost. Czy elementy, które zaznaczyłem na zdjęciu to miski sterów? I czy muszę zdemontować te, które są u mnie w ramie czy mogę je zostawić i nie używać tych z nowego zestawu? Bo jeśli trzeba wymienić miski to musiałbym chyba przed zakupem nowych sterów zdemontować stare miski aby zmierzyć ich średnicę zewnętrzną aby nie kupować w ciemno? No chyba, że ja czegoś nie ogarniam...
wkg Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 A dlaczego nie dokupisz u dołu po prostu łożyska skoro już znasz wymiary i nie wsadzisz go do starej miski i starej biezni ? One nie pracują, mają tylko za zadanie utrzymać łozysko w miejscu. A na górze albo wymieniasz z miską i bieżnią albo dokupujesz nowy wianek lub czyścisz stary - tyle się zdążyłem nauczyć na swoim przykładzie
gruber Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Napisano 15 Kwietnia 2021 Jak pisałem potrzebuję dodatkową bieżnię dolną do amora "zimowego". Leejoonidas wrzucił link gdzie koszt takiej bieżni to 30 zł. A za cały komplet z dwoma łożyskami maszynowymi zalinkowany wychodzi 80 -85 zł. No i w zestawie jest łatwo przekładalna🙂 dolna bieżnia. A ja chętnie pozbyłbym się tego wianka z góry co jest u mnie bo to upierdliwe przy serwisie.
leejoonidas Napisano 15 Kwietnia 2021 Napisano 15 Kwietnia 2021 Stery które zaproponowałem są pod wewnętrzną średnice główki ramy: górna część 44mm, dolna 56mm, czyli zewnętrzne średnice misek które są wciśnięte do ramy powinny mieć podobne wymiary. Po zakupie nowych sterów należy całkowicie zdemontować stare i w to miejsce wsadzić nowe, niektóre elementy starych i nowych sterów nie będą ze sobą współgrały szczególnie górne łożyska. Wybij miski i zmierz średnice które podałem i na tej podstawie dowiesz się jakie stery potrzebujesz. Najprawdopodobniej będą to stery z oznaczeniem ZS44/ZS56.
gruber Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Napisano 16 Kwietnia 2021 No to jak trzeba wybić miski aby wiedzieć co potrzebuję to nie bardzo mam ochotę teraz się tym zajmować bo w sumie wszystko jest sprawne. Potrzebuję na zimę założyć Judy i wtedy potrzebna mi będzie dolna bieżnia. Więc chyba wtedy przeprowadzę całą operację. Prawdę powiedziawszy muszę dopiero się douczyć jak się do tego zabrać. Jak się wybija i osadza miski. Pewnie będę musiał kombinować jakieś narzędzie. Tak na szybko to nie znalazłem info o wybijaniu i montażu misek w przypadku sterów tapered. Nie chciałbym rozgrzebać sobie sprzętu na dłużej bo teraz trzeba jeździć a nie kombinować🙂 Dziękuję Ci @leejoonidas za pomoc i poświęcony czas.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.