munioman Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Cześć, W moim Tribanie 500 mam w tej chwili opony Schwalbe Lugano HS 471 700x28 Ogólnie sprawdzają się dobrze, pomijając fakt, że często przebijam tylną dętkę i brakuje mi nieco trakcji podczas jeżdżenia po mokrej trawie lub błocie (rekreacyjnie, zwykle z sakwami). Szukam opony w rozmiarze 700x28 z gładkim środkiem i lekko terenowymi bokami którą będę mógł napompować do co najmniej 7 barów i która nie będzie mi się przebijać. Nie patrzę szczególnie na masę, roweru używam na dojazdy do pracy i wycieczki do 70 km/dzień z sakwami, powyżej 30 km/h rozpędzam się tylko z górki :-) W tytule wpisałem dwa rozmiary, bo jeżeli rozwiązaniem mojego problemu miałaby być przesiadka na szerszą oponę (30 czy 32) to jestem w stanie się tego podjąć, posiadam hamulec canteliver który mógłbym zamontować w miejsce obecnego szosowego i zmieścić tam coś szerszego choć wolałbym uniknąć takiego scenariusza gdyby się dało. Obecny błotnik mieści oponę o szerokości max 28mm. Z wyglądu odpowiedzią na moje potrzeby pewnie byłoby cos w rodzaju Continental Ride Tour, tyle że ma ledwie 80PSI gdzie chciałbym móc nabić wyższe ciśnienie Chciałbym zamknąć się w 70 złotych. Będę wdzięczny za wszystkie opinie.
marvelo Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Ten hamulec cantilever to gdzie chcesz zamocować? Masz tam piwoty? Z opon o szerokości 28 mm z jakimś terenowym bieżnikiem to wiele nie ma. Znalazłem tylko coś takiego: https://allegro.pl/oferta/opona-rowerowa-700x28-v077-vee-rubber-10094123781 Dopiero szerokość 33 mm daje pole do popisu, bo to przełajowy standard, ale i ceny wysokie. Te wydają się ciekawe: https://allegro.pl/oferta/opona-700x33-33-622-x-field-tubeless-127tpi-mitas-10586272290 O 7 atmosferach zapomnij, nie ma takiej potrzeby przy tych szerokościach, no i żeby był komfort i przyczepność w terenie to o wiele za dużo.
Mihau_ Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Też jestem ciekawy montażu canti w ramie szosowej Opona o takiej szerokości nie ma prawa dobrze trzymać się na jakimś błocie, budżet też bardzo słaby, zerknij sobie na zafiro pro
clavdivs Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Wydaje mi się że Continental Ride Tour to dobry kierunek, na pewno lepiej sie trzyma od opony zupełnie gładkiej. Pompowanie do 7bar, to przesada :).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.