Malybialy88 Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Witam, Od 9 lat użytkuję Unibike fusion (model 2011), przebieg ~10 tys km. Od kilku miesięcy pojawiły się uciążliwe problemy z napędem, na podjazdach i przy mocniejszym wdepnięciu łańcuch przeskakuje. W napędzie nic nie było wymieniane, kaseta jest zjechana, szczególnie na zębatkach 6,7 i 8 które najczęściej używałem. Również dwie tarcze przednie (32t i 42t) kwalifikują się do wymiany. Aktualnie zamontowany napęd to: Przerzutka przednia SHIMANO ACERA M360 Przerzutka tylna SHIMANO ALIVIO M430 Kaseta / Wolnobieg SHIMANO ALTUS HG31-8I / 11-32T (8-biegów) Łańcuch SHIMANO HG40 Mechanizm korbowy SHIMANO ALTUS M361 / 42X32X22T / Proszę o porady odnośnie wymiany napędu w tym modelu, co będzie lepszym wyborem: - wymiana całego napędu ze zmianą przełożeń (czasem brakowało biegu, jeżdżę dość szybko, nogi mocne, kondycja jest), czy jest szansa wstawić coś sensownego w okolicach 600-700zł? - możliwie najtańsze rozwiązanie, wymiana kasety na podobną, łańcucha i największej tarczy (najczęściej używana), żeby przejeździć sezon lub dwa i kupić nowy rower Im więcej czytam, mam coraz większy mętlik w głowie co zrobić, rower jest w niezłym stanie ogólnym, szkoda mi się go pozbywać, tym bardziej, że czas na kupno nowego nie jest sprzyjający, z drugiej strony chyba nie warto ładować w niego większe kwoty (rama 17', koła 26', mój wzrost 170cm). Jeżdże głównie po drogach utwardzonych (łąki, ścieżki rowerowe, sporadycznie las). Proszę o porady, jakie według Was rozwiązanie będzie najrozsądniejsze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.