vpablov Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Podzielę się tutaj, moimi doświadczeniami z pedałami spd marki Shimano, model Pd - M8100, czyli xt. Użytkowałem 2 komplety ww. spdk-ów, w obydwu przypadkach miałem problemy z odkręceniem, szczególnie prawego ( smaruję gwinty smarem, jak coś) Co ciekawe przy bliższych oględzinach , można zaobserwować mikropęknięcia na osi , od strony wejścia na imbus. Taka przypadłość mam w 2 parach , ale dotyczą one tylko prawej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Pictures or never happened Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Miałem dwa pare M8000 i zero problemów. Trochę mi się nie chce wierzyć w to co napisałeś. Jak mocno dokręcasz pedały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Pęknięcia powstały przed uszkodzeniem, wpustu na imbus. Nie udało się już uratować , zeszlifowałem oś i odkręciłem przy użyciu imadła. Wiercenia nie polecam, twarde to jak diabli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Mam wrażenie że za mocno dokręcasz pedały. Nie wiem skąd pęknięcia, ale wydaje mi się że jak coś pęka, to tym bardziej się luzuje na gwincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://forum.emtb.pl/showthread.php%3Ftid%3D10862&ved=2ahUKEwjr8uezhP3vAhUQzaQKHffBCoUQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw22ySsFzapFxvukThA-mM2U&cshid=1618379332895 Podobny temat, przy zbyt mocnym dokręcaniu, lewy również wyglądałby tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Ciekawe. Nie słyszałem o tym, bo wątek na forum dość stary. Niezła lipa w takim razie. Że przez 9 lat nic z tym nie zrobili, to trochę zastanawiające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vpablov Napisano 14 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 małe sprostowanie, pedały mają oznaczenie M8000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 No to mam dwie pary (8000 i 8020) nic im nie dolega. Mam też na tej samej ośce szosowe ultegry nowe i poprzednie... też nic im nie jest. Jakbym nic nie wiedział bo byś nic nie napisał to bym pomyślał że próbowałeś odkręcać bardzo mocno zapieczone pedały, popękały od zbyt dużej siły przy odkręcaniu, no i oczywiście jak już pękły to imbus wyrobił gniazdo. Z drugiej strony szukałem w necie opisów takich uszkodzeń są skrajnie sporadyczne... A Ty trafiłeś 2 na 2... kurna pecha masz, nie graj w totka. ośki w ultegrze (córki) mają za sobą uuu będzie 20.000 i co najmniej stukrotne przekładanie (w końcu szlak mnie trafił i kupiłem dodatkową parę) pomiędzy szosą a Cx'em stojącym w trenażerze. Ośki w 8020 (moje) grubo mniej bo mnie już mtb zdecydowanie mniej pociąga, ale pewnie ze 3-3,5tys i też były wielokrotnie przekładane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 14 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2021 Też polazłem dzisiaj pod wiatę oglądać ośki od środka 😂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.