Skocz do zawartości

[stery] konwersja

Bartejs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry mam  ramę z główką 1 1/8 i chciałbym zamontować amor z główką tapered.

Znalazłem takie łożysko zewnętrzne https://www.centrumrowerowe.pl/stery-cane-creek-40-series-ec49-pd10203/. Nie ma dokładnie opisane co i jak, na mój chłopski rozum ta rurka która wchodzi w główkę pasuje na 1 1/8, a łożysko które jest na zewnątrz ma rozmiar taki, że wchodzi rura sterowa tapered. Tak to działa jak myślę? Jak nie to mnie poprawcie

Napisano

Tak. Upewnij się tylko że masz odpowiednio wysoko wyfrezowaną główkę w ramie, bo miska wygląda na dość wysoką.

Napisano
5 minut temu, Bartejs napisał:

okej sprawdzę, jest napisane lowercup- 12mm

To dotyczy tego co wystaje z ramy. Zobacz ile wchodzi w ramę, znacznie więcej.

Napisano
4 godziny temu, Bartejs napisał:

Dobry mam  ramę z główką 1 1/8 i chciałbym zamontować amor z główką tapered.

Sprawa może i wygląda tak jak Koledzy powyżej piszą, niby coś tam wiedzą ale wiedza ich jest niekompletna.

Te stery które podałeś w linku a w zasadzie dolna miska z łożyskiem nie wejdzie w główkę Twojej ramy. Taki rodzaj sterów występuje czasami w ramach do Downhill-u i mają oznaczenie EC49/EC49 i jest to ster pod widelec który ma rurę sterową na całej swojej długości 1,5". Bywają też stery z oznaczeniem ZS44/EC49 i są to stery pod widelec tapered ale wtedy główka ramy też jest taperowana a Twoja rama nie ma takiej główki.

Jeżeli chcesz wsadzić widelec z rurą tapered do ramy którą masz, a masz prawdopodobnie ramę pod stery z oznaczeniem ZS44/ZS44 czyli półzintegrowane musisz kupić stery z oznaczeniem ZS44/EC44, czasami w oznaczeniu podają ZS44/EX44

Przykłady takich sterów masz poniżej na zdjęciach.

IMG_20210413_182653.jpg

IMG_20210413_182256.jpg

IMG_20210413_185013.jpg

Napisano

Dzięki bardzo za sprostowanie, jedyne oznaczenie na sterach to FPH863. Czyli dzięki sterom z oznaczeniem zs44/ex44 będę mógł zamontować widelec tapered na główkę 1 1/8

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...