needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Cześć, Trafiłem na kilka ciekawych kanałów na youtube min. Szajbajka i Michała Topóra. Obejrzałem kilkanaście filmów, i muszę przyznać że nie wiedziałem że kolarstwo górskie może być aż tak rewelacyjne. W związku z powyższym ja amator, totalny laik który nie zna się na rowerach (dla mnie z zasady to powinno jeździć i być wytrzymałe) proszę o was o poradę - Jaki pierwszy rower XC kupić. Moje pierwsze kilkanaście kilometrów byłoby po lesie, wokół zbiornika wodnego, po ścieżkach rowerowych żeby zapoznać się ze sprzętem wyrobić sobie odpowiednią kondycje, poznać charakterystykę roweru, gdzie następnie chciałbym spróbować podbijać wzniesienia, szlaki górskie. Podkreślam że moja jazda nie byłaby wyczynowa, bardziej chodzi o relaks, wysiłek fizyczny, trochę adrenaliny - nie o to chodzi by od razu porywać się z motyką na słońce i zrobić sobie krzywdę. Czytałem mnóstwo artykułów co kupić - Czy Hardtaila czy Fulla, nigdzie oczywistej odpowiedzi nie uzyskałem lecz podobno przy okazji fulla mniej odbija się to na plecach i łatwiej się podjeżdża. Znajomi z pracy na początek w tym budżecie polecają Rockridery (podobno dobry stosunek jakości do ceny) mianowicie Rockrider XC 500 (hardtail) lub Rockrider XC 100S (Full) A wy jakie macie opinie po latach jazdy i tysiącach przebytych km? Jaki sprzęt wg. was jest godny polecenia? Z góry dziękuje wam za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-xc-500-29/_/R-p-304245 - dobrze Ci polecają. Tylko jest pewien problem...dostępność. I to nie tylko w przypadku wymienionego Rockridera, ale ogólnie. A na podanym poziomie cenowym, to już w ogóle jest bieda. Ja "po latach jazdy i tysiącach przebytych km" na hardtailach mam opinię taką, że fulla nie potrzebuję, póki nie zacznę tyrać po prawdziwych górach i naprawdę mocno technicznych trasach. Są też tacy, którzy powiedzą Ci, że nawet na płaski teren lepiej kupić fulla, bo lepiej amortyzuje, bo to, bo tamto, co moim zdaniem jest bez sensu. Dodatkowo masa i zero korzyści w takim terenie. Jeśli chodzi o ból pleców, czy czegokolwiek innego, to ważniejsze niż typ roweru jest jego odpowiednie ustawienie.
needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 Na wstępie chciałbym ci Podziękować za odpowiedź, Dzwoniłem właśnie w do Decathlonu i usłyszałem że w całej europie jest ograniczona pula rowerów z serii XC 500. Pytanie jest moje następujące czy istnieje konkurencja dla tego roweru która ma podobny stosunek do jakości ceny? Chyba rzeczywiście na początek swojej drogi zostanę przy hardtailu!
some1 Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Do jeżdżenia po górach lepiej kupić tego https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-am-100s-29/_/R-p-309661 A do zwykłej rekreacji w tym budżecie lepiej fajnego hardtaila jak XC500.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2021 Znajomi dobrze podpowiadają, tyle że obecnie dochodzą problemy z dostępnością, więc nie można mieć wszystkiego co się spodoba... Dołóż jeszcze Meridę 500 Lite, i ewentualnie BH Expert 4.5/5.0 , oraz Superior XP 919 - niestety docelowo wypadałoby wymienić przyciężki amor ( Judy ) i słabe hamulce ( MT200 )... Ogólnie szukaj czegoś na tzw. sztywnych osiach - najlepiej boost ( 15x110 i 12x148 ). Full jest ogólnie droższy, także w serwisowaniu, a w tym samym przedziale cenowym zawsze będzie cięższy od HT...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 58 minut temu, needsomefish napisał: A wy jakie macie opinie po latach jazdy i tysiącach przebytych km? Po latach jazdy i tysiącach przebytych kilometrów co by nie powiedzieć - full jest poza tym zakresem cenowym. Ja bym poszedł w Meridę jezeli XC500 niedostępny.
Deco_10 Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Do tego co koledzy Ci napisali zobacz jeszcze na Kellys Gate 50 (bardzo dobry osprzęt w tej kategorii cenowej) https://www.kellysbike.com/pl/xc-c923/gate-50-29-p67864 i Giant XTC SLR 2 (bardzo dobra waga) https://www.giant-bicycles.com/pl/xtc-slr-29-2
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 I ten Kellys chyba wygląda najsensowniej ze wszystkich wymienionych (poza RR, który jest niedostępny).
needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 Udało mi się skontaktować z działem obsługi klienta i dowiedziałem się że Rockridery maja trafić do Polski w tym miesiącu, mają mnie poinformować drogą telefoniczną. Nie wiedzą też nic na temat ew. zmian cen ze strony producenta. Cierpliwie zaczekam może te parę dni i akurat coś się pojawi, co myślicie?
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Z Kellysem też chyba słabo z dostępnością. Taka nieco ciężka ale pancerna rama, fajna geometria, poprawiona ostatnimi laty. Amortyzator jak amortyzator Reszta osprzętu całkiem całkeim ... No i porządny suport.
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Jeśli są szanse na RR, to myślę, że warto poczekać, bo w tej stawce jest bezkonkurencyjny.
chudzinki Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 4 minuty temu, needsomefish napisał: Rockridery maja trafić do Polski Słowo-klucz to "mają" 😀. 5 minut temu, needsomefish napisał: mają mnie poinformować drogą telefoniczną To Ty hurtem kupujesz? 🤔
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2021 Dorzucam : https://www.scott.pl/produkt/811/4913/Rower-Scale-950
needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 1 minutę temu, chudzinki napisał: Słowo-klucz to "mają" 😀. To Ty hurtem kupujesz? 🤔 Okazało się że powiadomienie o dostępności na stronie uległo awarii, i zadzwoniłem i wypytałem od razu co nie co. Wiem że to złudne bo chcieć mieć a móc to dwie różne sprawy, ale zaufam mu. Wspomniał że system generuje informacje o dostawie z datą kwietniową tyle. Ale wiadomo nikt nic nam nie zagwarantuje. Nie jestem typowym odbiorcą detalicznym który lubi drążyć tematy
Lextalionis Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Z RR trzeba sprawdzać ze 2/3 razy dziennie stronę i jak tylko się pojawią od razu klepnąć zakup. Nie ma co liczyć że trafią do sklepu bo każda nowa dostępna partia rozchodzi się w kilka godzin.
Deco_10 Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Jeśli chodzi o dostępność modeli Kellys Gate, z racji, że na Kellysa czekam to z tego co wiem, pierwotnie miał być dostępny od 15.04.2021 czyli za dwa dni. Niestety z racji oczywiście korony, a do tego jeszcze doszedł Ever Given i kanał sueski, część modeli i rozmiarów będzie w późniejszym terminie, od maja nawet do września.
needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 Jasna sprawa że trzeba sprawdzać, co też właśnie czynię i będę czynił! Trzeba kuć żelazo póki gorące. Patrzcie na to co się pojawiło na OLX i za jaką kwotę https://www.olx.pl/d/oferta/rockrider-xc500-29-l-reba-sram-gx-levelt-nowy-CID767-IDJp7IR.html#a0ba395b55 Masakra! Przebicie cenowe prawie 100 procent
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Janusz biznesu. Nie on pierwszy i nie ostatni w tych chorych czasach. A z częściami jest jeszcze lepiej.
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Nie od rzeczy tez będzie przypomnieć, że RR i inne rowery maja nieco inna rozmiarówkę. W RR M to TTH 610 podczas gdy gdzie indziej 600. Za to patrząc po kątach Kellys jest bardziej górski - 1,5 stopnia głowka i dwa stopnie podsiodłówka to spora różnica. RR można się spróbowac przymierzyć do XC50 albo XC100 - to te sme ramy. W Gateach zreszta to samo.
some1 Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Ewentualnie z polskich firm masz jeszcze https://www.unibike.pl/expert29.html
needsomefish Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 7 minut temu, wkg napisał: Nie od rzeczy tez będzie przypomnieć, że RR i inne rowery maja nieco inna rozmiarówkę. W RR M to TTH 610 podczas gdy gdzie indziej 600. Za to patrząc po kątach Kellys jest bardziej górski - 1,5 stopnia głowka i dwa stopnie podsiodłówka to spora różnica. RR można się spróbowac przymierzyć do XC50 albo XC100 - to te sme ramy. W Gateach zreszta to samo. Teraz obecnie z przymierzaniem czegokolwiek to wiesz jak jest - wszystko na tzw. "Drive", wydanie towaru i nic po za tym. Czekam aż w końcu znowu "wszystko wróci do normy". Co to za radocha z kupowania jak nawet nie możesz zrobić paru metrów rowerem... W końcu innych chorób nie ma tylko COVID.
chudzinki Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 27 minut temu, needsomefish napisał: ale zaufam mu Takich jak Ty dzwonią tam setki, ale życzę powodzenia 😉. 24 minuty temu, Lextalionis napisał: Z RR trzeba sprawdzać ze 2/3 razy dziennie stronę Z tym modelem to za mało. 15 minut temu, wkg napisał: W RR M to TTH 610 podczas gdy gdzie indziej 600 To aż 10 mm 😂.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2021 wkg Dochodzą jeszcze niuanse : Gate w największym rozmiarze ma górną rurę o długości 62 cm, czyli dokładnie pomiędzy M, a L w RR XC 500, a przy tym podsiodłówkę w najmniejszym rozmiarze ma prawie jak RR w M -ce, jednocześnie reach i stack są prawie identyczne w rozmiarach M - dziwne, nie ? Można wnioskować, że RR jest trochę takim francuskim Trekiem - raczej dla krótkonogich i z długimi łapami, przynajmniej sądząc po podsiodłówkach i górnych rurach. PS XC 100 zniknął niedawno ze strony...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Zauważyłem ostatnio ciekawą rzecz - mało kto poleca obecnie rowery Accenta! Jeszcze w zeszłym roku w tego typu wątkach już w pierwszych odpowiedziach pojawiał się Peak, a teraz nikt nawet o nich nie wspomniał! Mnie to nie dziwi - kupienie ich rowerów graniczy z cudem, a i cenowo nie są już tak atrakcyjne, jak jeszcze 2-3 lata temu. Powiedziałbym wręcz, że nie są już w ogóle atrakcyjne cenowo.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2021 Może jednak ciągnie się ten smród z pękniętymi ramami - było dawno, ale i niedawno temu...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.