wkg Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Hej ! Wiem, że było ale co sezon wchodzi nowe a muszę coś kupić. Obecnie mam Ergony GE1 https://www.bikesalon.pl/chwyty-kierownicy-rowerowej-ergon-ge1-evo-zielony. Niby fajne, trwałe ale raczej z tych cięższych i spocone dłonie niestety się po nich ślizgają. Chciałbym nieco lżejsze i z lepszym trzymaniem. Nie mogą się kręcić na kierownicy. Z lektury widzę, że ESI Extra Chunky maja niezłe notowania ale ich zdejmowanie i zakładanie to horror. Cóż - nie robi sie tego codziennie Co polecacie ? Tak koło stówki - najlepiej nie dużo więcej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Odi Rogue - z tym że to guma a nie pianka. W kolejnych latach można same gumy kupować, obejmy zostają, zawsze coś taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Kup sobie ten wygodny model Ergonów z podparciem dla zewnętrznej części dłoni - na miasto jak znalazł Jeździsz bez rękawiczek Jeśli tak, to silikony, czy pianki będą gorsze od zwykłych gumowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Ja założyłem teraz ESI Extra Chunky i dla moich sporych dłoni to wybawienie. Jeden z lepszych "upgrade'ów" roweru, jaki zrobiłem. Generalnie od dawna jeździłem na ESI Chunky, ale były trochę za "chude". Z zakładaniem i zdejmowaniem nie ma tragedii. ESI zaleca izopropanol i to się sprawdza, nie polecam używania odtłuszczacza do tarcz, bo chwyty puchną, co tylko utrudnia zakładanie (dopiero po odparowaniu wracają do pierwotnej formy). Ale ja ostatnio spróbowałem innego patentu, chociaż nieco obawiałem się efektów - założyłem je na środek, którym myję rower, czyli...Ludwik z wodą w butelce z rozpylaczem. Psiknąłem roztworem "pół raza" w gripa, rozprowadziłem w środku palcem i wsunął się na kierownicę bez żadnych problemów i siłowania. Przez noc wszystko wyparowało i grip ani drgnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 ESI, są bardzo wygodne, bardzo wyraźnie czuć różnicę. Co do zakładania. Ja zatykam jedną stronę, wlewam IPA, czekam 30 sekund żeby nasiąkły. Pryskam kierownice dość mocno, wylewam IPA z chwytu i nakładam chwyt. Jak dobrze pójdzie, to chwyt wchodzi bez oporu, jak po oleju. Co do zdejmowania, to raczej trzeba liczyć, że to chwyty jednorazowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Kompresor + pistolet do przedmuchiwania z wąską końcówką. Stary patent na uparte chwyty. Chociaż fakt, ESI zużywają się na tyle szybko, że zdejmuje się je zwykle po to, żeby założyć nowe. Wtedy wystarczy po prostu rozciąć lub rozerwać. Można też użyć odtłuszczacza i wsunąć w kilku miejscach pod chwyt tą długą cienką rurkę, która czasami jest przyklejona z boku puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Dzięki wszystkim 11 godzin temu, KrissDeValnor napisał: Kup sobie ten wygodny model Ergonów z podparciem dla zewnętrznej części dłoni - na miasto jak znalazł Jeździsz bez rękawiczek Jeśli tak, to silikony, czy pianki będą gorsze od zwykłych gumowych... Miałem ale to piekielnie ciężkie - poszły do roweru piekniejszej połowy i sobie chwali. W sumie to bez, mam rękawiczki ale nie chce mi sie ich zakładać. Planuję, że mi sie może zachcieć 32 minuty temu, TheJW napisał: Ale ja ostatnio spróbowałem innego patentu, chociaż nieco obawiałem się efektów - założyłem je na środek, którym myję rower, czyli...Ludwik z wodą w butelce z rozpylaczem. O ! Bo z tym kompresorem to wiesz ... trzeba go mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Spróbuj tych ESI, mówię Ci. Ostatnio widziałem gdzieś na promocji w dobrej cenie, Chunky chyba poniżej 60 zł, a Extra za ok. 70. Jak znajdę to podeślę. Edit: Poszło szybciej, niż myślałem... https://www.sbike.pl/esi-grips-chwyty-esi-grips-chunky-czarne-o_l_14294.html https://www.sbike.pl/esi-grips-chwyty-esi-grips-extra-chunky-czarne-o_l_14295.html Tylko Extra Chunky to naprawdę kawał mięcha, niby tylko 2mm więcej, ale różnica jest zdecydowanie odczuwalna i ja sam na początku miałem wrażenie, że są aż za grube. Aha, no i w kwestii koloru, gdybyś chciał czarny - "NOTE: Our Black is a dark charcoal gray." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 @wkg Ergon gp1 polecam. Jeżdżę w rękawiczkach więc nie powiem jak spocone dłonie na nich się zachowują. Ale zarówno w mieście, lesie jak i trudniejszym terenie dla mnie najlepsze chwyty na jakich jeździłem. Doceniam szczególnie w drodze powrotnej, jak zmęczenie duże a te chwyty wymuszają dobre ułożenie rąk. Ich waga w zderzeniu z zaletami kompletnie mi nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 No ale już je miałem Ale faktycznie - piekielnie wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Nie ma się co oszukiwać, że ergonomiczne i spłaszczone chwyty nadają się pod ambitniejsze zastosowania - idę o zakład, że każdy zawodnik je wyśmieje. Jednak w tym przypadku chyba będzie się liczyć ogólna wygoda, a nie ścigancki sznyt. Dlaczego zwykły regularny kształt jest lepszy i pewniejszy na trudniejszych trasach ? Ano dlatego, że przede wszystkim umożliwia jednak pewniejszy chwyt, zwłaszcza osobom z małymi łapkami i krótkimi palcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 10 minut temu, TheJW napisał: Spróbuj tych ESI, mówię Ci. No tez patrzyłem na ten sklep, Extra Chunky. A wystarczą mi do jesieni czy to tak na 2, 3 tkm ? Mam dłonie sredniej wielkości, brać te grubsze ? 1 minutę temu, KrissDeValnor napisał: idę o zakład, że każdy zawodnik je wyśmieje. No to akurat mi zupełnie nie przeszkadza 2 minuty temu, KrissDeValnor napisał: Dlaczego zwykły regularny kształt jest lepszy i pewniejszy na trudniejszych trasach ? Niestety (albo stety) takie też się zdarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Nie no, ja co rok wymieniam. Tylko pod koniec to już zdarza się je łatać izolacją na końcach. Trzeba uważać, żeby się za dużo nie wywracać i nie opierać chwytów o chropowate powierzchnie oraz nie jeździć w szorstkich od spodu rękawiczkach, bo to strasznie je niszczy. A wywrotki potrafią je rozciąć na krawędzi i przy niefarcie pęknięcie może pójść dalej. 7 minut temu, wkg napisał: Mam dłonie sredniej wielkości, brać te grubsze ? Chyba nie chcę brać na siebie tej odpowiedzialności. Jakby nie pogoda, to byśmy się gdzieś na trasie złapali i byś sobie moje Extra Chunky pomacał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 No to chyba spróbuję, może znajdę gdzieś jakiś kompresor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Do zakładania go nie potrzebujesz. Wystarczy IPA lub mój patent z roztworem wody i płynu do naczyń. O właśnie... na tym filmie jest ich nowy model, "Plush Silicone". Podobno jeszcze bardziej komfortowe niż tradycyjne. Tylko że to już naprawdę grubasy, bo 35mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Są bardzo delikatne. Ja próbowałem wsadzić cienką opaskę zaciskową, wyszła bokiem. W drugim komplecie wsadziłem rurkę i nalałem IPA. 75% chwytu się lekko kręciło, więc kręciłem dalej, aż się okazało że chwyt się rozerwał. A miały kilka dni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Piszesz o Plush ? Bo juz prawie kliknąłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Polecam IPA rozrobić z wodą demineralizowaną, 50 na 50. Czysta IPA to jest bardzo mocny środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 13 Kwietnia 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Iść w coś, co się rozpada od samego patrzenia, to nie jest dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Cytat Są bardzo delikatne. Ja próbowałem wsadzić cienką opaskę zaciskową, wyszła bokiem. W drugim komplecie wsadziłem rurkę i nalałem IPA. 75% chwytu się lekko kręciło, więc kręciłem dalej, aż się okazało że chwyt się rozerwał. A miały kilka dni... Mam ESI Chunky. Już z 3 razy je zakładałem i ściągałem. Podważam chwyt cienkim śrubokrętem płaskim w kilku punktach obwodu i wstrzykuję IPA strzykawką z igłą. Bez problemu mi się udawało za każdym razem je zdjąć, choć wymagało to trochę cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Właściwie to ściągać ich do zimy nie zamierzam 29 minut temu, KrissDeValnor napisał: Iść w coś, co się rozpada od samego patrzenia, to nie jest dobry pomysł W sumie racja - gdyby to była decyzja Shimano 10x vs Eagle za 2000 rocznie - ale tak na spróbowanie - czemu nie, drogie to nie jest. Najwyżej wrócę do Ergonów GE1 Ciekawe tylko czy piasek idzie domyć czy tez sie wgryza w te chwyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Wszystko z nich zmyjesz. Smar, błoto... trochę wody, płynu, gąbka i są czyściutkie. Tzn. na kolorowych zawsze ciemniejsze plamy zostaną, na to nie ma rady, ale czarne po myciu wyglądają bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 No i tak jak wyżej, czarny to nie jest czarny. Raczej ciemno szary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.