Skocz do zawartości

[suport] długość suportu inna niż zaleca producent

przemorski

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie użytkuję rower o napędzie 1x9 (przerobiony z 3x9), w którym mam suport Tourney BB UN26 (123mm) plus odpowiedni mechanizm korbowy Tourney.

suport oraz mechanizm korbowy chciałbym wymienić na Alivio t4010 oraz SHIMANO BB-ES300.

https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-es300-pd1639/

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-alivio-fc-t4010-pd1201/

Ten mechanizm korbowy również przerobię na 1x9 więc nie będę stosować przedniej przerzutki a blaty stalowe zastąpię jedną zębatką NW 32t.

Do tego mechanizmu producent zaleca suport o szerokości 126mm.

W obecnym napędzie (z BB UN26, szerokość 123mm) przeszkadza mi linia łańcucha gdzie po zmianie z 3x9 na 1x9 "na równo" jest on dopiero na 6-7 biegu.

Oczywiście przejrzałem forum i znalazłem jeden post,

https://www.forumrowerowe.org/topic/120254-suportszerokość-po-przejściu-na-octalink/ 

w którym osoba zmieniająca kwadrat (126mm) na octalink (też 126mm) narzeka, że suport octalink pomimo tej samej szerokości jak kwadrat (ale dobrany do korby) jest za szeroki, bo korby nie wchodzą na niego tak "głęboko" jak w przypadku kwadratu. 

No i stąd moje pytanie do Was - czy ktoś z Was mógłby mi podpowiedzieć jakiej szerokości suport ES300 powinienem zakupić aby linia łańcucha była "na prosto" w okolicy biegu 5 a nie jak teraz 6-7 ? Czytając post, który zalinkowałem (korba octalink nie wchodzi tak "głęboko" jak kwadrat) zdecydowałem się zamówić suport o szerokości 121mm. 

Czy to był dobry dobór czy np linia łańcucha nadal będzie skopana ?

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to przerzutka tylna Deore RD-M591, kaseta 11-32 (ale planuje zmianę na 12-36, również 9s), piasta również Deore 8/9/10

I po co Ci ta korba Alivio z suportem na Octalink?                                                                                                              Wystarczyło kupić w Centrum Rowerowym korbę Deore fc-m5100 z zębatką Narrow Wide w komplecie za 249 złotych, do tego suport bb-sm52 za 83 złotych i kłopot z ustawieniem linii łańcucha miałbyś mniejszy niż obecnie, jakiekolwiek problemy z linią  łańcucha można wtedy zredukować podkładkami dostępnymi razem z suportem, ewentualnie jeszcze można to zrobić podkładkami pod nakrętki dostępnymi w byle sklepie ze śrubkami.

Deore, którą polecileś kosztuje 75zł więcej, suport 35zł więcej, musiałbym również kupić narzędzia więc wyszłoby prawie 150zł więcej. (Kupowałem na allegro, tylko linki dałem do centrum rowerowego gdzie ceny są porównywalne).

Druga sprawa, że dla mnie priorytetem jest trwałość napędu. Nie jestę ekspertę ale podobno octalink zapewnia już lepszą sztywność niż kwadrat i jest dużo bardziej wytrzymały od HII co dla mnie jest ważne. 

No może nie głupoty ale wiedza prehistoryczna... owszem octalink jako taki jest połączeniem sztywniejszym od kwadratu i owszem łożyska niegdyś wytrzymywały dłużej niż te z ht2... W starych dobrych suportach pokroju bb-es71, no ale teraz to bardzo niski standard grup jest tym obsługiwany więc i suporty raczej do górnolotnych nie należą. Dla dostępnych teraz bb-es300 czy bb-es25 to już dawno nieprawda...

PS. Co do narzędzi to akurat ht2 poza kluczem za 15zł niczego nie wymaga czego nie masz.

Zapewniam, że przeczytałem. W tamtym wątku (i w wielu innych z 2019 i 2020, już linków nie będę rzucać) osoby wypowiadające się na forum wielokrotnie pisały, że hII ma gorszą wytrzymałość niż octalink. 

Co do tego wątku to mam obawy czy inni przeczytali o co mi chodzi. Wszyscy mnie przekonują do HII i nie spieram się, że to byłby zły wybor. Ale z powodów, które podałem zdecydowałem się na octalinka i dlatego pytałem o linię łańcucha. Póki co nikt mi nie odpowiedział na pytanie a każdy pisze nie na temat.

Więc wyjdzie, że przekonam się na własnym  banku i dam znać. Może ktoś kiedyś będzie potrzebował takiej informacji. 

@przemorski i prawdę ludzie pisali... tyle że dzisiejszym suportom na octalink daleko do tych, które wyrobiły dobrą renomę temu rozwiązaniu. (bb-es300 czyli to co dziś można sobie kupić, nie zalicza się do trwałych) Tylko tyle. Mówimy o trwałości... bo ht2 ma inne dodatkowe zalety.

Co do linii łancucha... chciałeś korbę t4010 to trzeba zajrzeć jakiego suportu wymaga i kupić do niej suport 126... żeby linia celowała w środkową zębatkę kasety.

Gdybym zachował mechanizm korbowy z 3 blatami to może i bym kupił 126 i miałbym na prosto. 

Jeżeli jednak wstawam tam NW to przy 126mm moja 32NW będzie przykręcona w tym miejscu, w którym byłby przykręcony największy blat. Więc siłą rzeczy muszę kupić krótszy suport niż 126. Pytanie czy nie np 118 ?

W innych postach wyczytałem też, że dla tej samej korby i tego samego suportu forumowicze polecali 121mm (wtedy linia łańcucha jest 47,5) zamiast deklarowanych przez producenta 126mm (linia łańcucha 50). Więc to kolejny argument za 118mm - skoro dla 3 blatów polecali forumowicze 121 to dla jednego 32t powinno być chyba jeszcze węższy ?

Ale jak pisałem - nauczę się na swoim przykładzie i dam znać jak to ostatecznie wygląda u mnie. 

Ok, rozumiem Twój tok myślenia...  Zębatkę NW montujesz zazwyczaj w miejsce środkowej koronki... Jak chcesz ją zamontować od zewnętrznej strony - w miejsce blatu, to faktycznie kombinacje z długością suportu może i mają sens. Ale obawiam się że faktycznie sam musisz sobie policzyć przesunięcie i potestować

No i suport doszedł. Okazało się, że dla 121mm octalink os łańcucha przy 1x NW jest skopana i łańcuch na równo jest dopiero na 7 biegu. (I to blat 32t zamontowałem od wewnętrznej strony korby). 

Wydaje się, że wnawet 118mm nie za bardzo pomoże i wtedy "na rowno" będzie dopiero na 6 biegu. 

Będę musiał kupić 113 i wtedy powinno być idealnie. 

Zostawiam tę wiadomość dla potomnych, może komuś się przyda.

W dniu 12.04.2021 o 13:23, abdesign napisał:

@przemorski o do linii łancucha... chciałeś korbę t4010 to trzeba zajrzeć jakiego suportu wymaga i kupić do niej suport 126... żeby linia celowała w środkową zębatkę kasety.

No i okazało się, że dla 113 linia łańcucha pięknie wchodzi na 5 bieg. Więc nie jest tak jak pisał @abdesign, że wystarczy kupić dedykowany przez producenta suport aby linka była "na środku". (Różnica 13mm !).

Wracam do tematu z powodu problemów przy zmianie biegów.

Przyszedł weekend i wyjechałem na trochę dłuższą trasę niż naokoło domu.

I okazało się, że gdy zamontowalem suport 113mm na korbie narrow wide to mam problemy ze zmianą biegów.

Od biegu 2 do 9 wrzuca mi idealnie ale z 1 na 2 za nic nie chcę tylko od razu z 1n 3.

Z drugiej strony mam problemy przy zmianie z 9 na 8 oraz z 8 na 7. Wyżej jest już lepiej. 

Kombinowałem ze śrubami baryłkowymi ale to nic nie pomogło.

Co może być Waszym zdaniem przyczyną ? Czy aż tak drastyczne skrócenie zalecanego przez producenta suportu ze 126 na 113mm oraz to, że na kasecie Shimano 11x32 każdy ząbek ma inny kształt i nacięcia to spowodowało, że teraz takie problemy są i kaseta i łapie tak fajnie łańcucha jakby to robiła przy dłuższym suporcie ?

Czy przyczyną może leżeć po stronie brudnego pancerza i linki ?

Przy wymianie suportu nic nie kombinowałem z kasetą i łańcuchem. 

• Mod Team

Na początek proponował bym regulację od zera plus ewentualna zmiana linki. Małe są szanse, że zmiana korby spowodowała problemy z przeskakiwaniem o dwie koronki.

Suport miałby wpływ ale na ewentualne ocieranie o sąsiednie zębatki, co bez problemu powinno dać się skorygować baryłką.

Regulacja od zera zrobiona. 

Ustawiłem tak, że zrzuca mi od 9 do 1 bez żadnego problemu ale wtedy z kolei znowu pojawia się problem z wrzucaniem z 1 na 2 (nie chce wrzucić,  łańcuch nawet widać, że "wisi" na ząbkach), plus na dalszych biegach wrzucanie też nie jest takie jakie bym sobie życzył.

Gdy z kolei ustawie tak, że wrzuca mi gładko od 1 do 9 to zrzucanie zaczyna się kielbasić. 

Mam jeszcze pierwszy suport na octalink 121mm więc założę go dla ciekawości i zobaczę czy to na coś wpłynie.

Dziś weekend więc z zakupem linki i pancerza będę musiał poczekać do jutra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...