Skocz do zawartości

[napęd] Przerzutka RD-M8100 blokuje się na przedostatnim biegu

clip7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nie wchodzi fizycznie największą zębatka bo ramię cięgna przerzutki opiera się o jej korpus przy 11 biegu i jak chcę kliknąć 12 to nie idzie.

1618060564363.thumb.jpg.06b694be0a915322ad08a1b6491273ab.jpg1618060479074.thumb.jpg.569120696fa13667a4063a236e24a58c.jpg

1618060479077.jpg

Napisano

Łańcuch o dwa ogniwa za krótki, po dosztukowaniu łańcucha należy wyregulować za pomocą śruby B wychylenie przerzutki przód/tył. Niewłaściwy hak przerzutki który idzie pod kątem w kierunku tyłu roweru, hak powinien być skierowany prawie pionowo w dół.

Napisano

Może zacznę od początku.

Rower GC 7.9 AL SLX 29", sztywna oś tył 12x142 DT Swiss 350 SP. Wcześniej miałem bębenek 11 rzędowy i wymieniłem na Micro Spline 12 rzędowy. Jeździłem na napędzie Shimano M8000 2x11 z kasetą 11-46. Teraz montuję Shimano M8100 1x12 z kasetą 10-51. I tu pytanie na wstępie: czy muszę wymienić hak przerzutki? Ten ma jakieś oznaczenie #39.

Zamontowałem przerzutkę tak jak w instrukcji czyli tak, żeby płytka blokująca stykała się z ogranicznikiem haka przerzutki bez żadnego odstępu. Potem regulacja wysokiego przełożenia. Zmontowałem łańcuch, wszystko zgodnie ze sztuką potem linka i pancerz. I jadę manetką w górę. Gdzieś przy 10-11 biegu przerzutka zaczęła trzeć o zębatkę kasety i stąd te przetarcia na przerzutce. Wkręciłem śrubę regulacji odległości górnego kółka od kasety do końca i mimo to wciąż było za mało. Więc odkręciłem przerzutkę i odsunąłem płytkę blokującą od ogranicznika haka o jakiś kawałek. Teraz przerzutka jest niżej i nie trze o największe tryby kasety.

Jednak po pierwsze: z tyłu przerzutki jest łuk z dwoma znacznikami, do których ustawia się pozycję przerzutki do największej zębatki kasety. Na filmach widzę, że ten łuk powinien być jakby styczny do okręgu największej zębatki a u mnie jest mocno przechylony. Regulacja śruby powoduje tylko przesunięcie tego przechylenia w górę i w dół a nie zmianę kąta.

Po drugie: w tej pozycji działało do 11 biegu. 12 po prostu nie chciał wejść gdyż ramię cięgna przerzutki opierało się już o jej korpus (tu wnioskuję, że to nie może być wina ani haka, ani niczego innego - może się mylę). Zacząłem trochę kombinować i delikatnie dociskać przerzutkę. Teraz na manetce zaczyna jakby wstrzeliwać ostatni bieg ale nie jest to jakby pełne wstrzelenie. Łańcuch na chwilę wpada i znów spada z największej zębatki. Cały czas widzę, że ramię cięgna opiera się o korpus i dlatego górne kółko przerzutki nie może prawidłowo ustawić się pod największą zębatką. O co chodzi? Czy trzeba rzeczywiście wymienić hak, na jaki?

Proszę o pomoc. 

28 minut temu, leejoonidas napisał:

Łańcuch o dwa ogniwa za krótki

Robiłem zgodnie ze sztuką, 4-5 ogniw więcej.

Napisano

Sztuka sztuką a rzeczywistość pokazuje zupełnie coś innego. Masz niewłaściwy hak. Masz taki jak na zdjęciu poniżej.

IMG_20210410_231517.jpg

To jest ten hak poniżej który powinieneś założyć.

IMG_20210410_231757.jpg

31 minut temu, clip7 napisał:

Jeździłem na napędzie Shimano M8000 2x11 z kasetą 11-46.

Co zrobiłeś z tym napędem? Chcesz może sprzedać? Chętnie go przygarnę.

Napisano

Masz hak do Shimano DM (montaż bezpośredni) a potrzebujesz do SRAM i Sh 12s. Poszukaj na Ali po numerze części. Można trafić za 50% ceny z wysyłką. Do canyonów kilka haków tam trafiłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...