Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Kupuje wlasnie rower crossowy - Unibike Viper. Bylem zdecydowany na 19" i jeszcze wczoraj byly dostępne w sklapach, ale dzis wyszło słonce i wszedzie braki. Udało mi się dostać ten model ale na ramie 21". Tylko czy ona nie będzie dla mnie za duża? Mam dokładnie 182cm wzrostu i przekrok 83.5cm. Do tej pory jeżdze na rowerze MTB 19" i jest w dolnej granicy normy jesli chodzi o komfort ale to stary model na kolach 26". Cross bedzie mial obrecze 28". Wszelkie kalkulatory jakie sprawdzilem pokazują mi że jestem po środku między 19 a 21" Nie ma szans na przymierzenie sie do tego roweru stacjonarnie bo nigdzie ich juz nie ma w promieniu 300km. Prosze o porady. Do poniedziałku musze potwierdzić zamówienie. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Dwaoczka Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Myślę, że 19 mógłby być za mały.Na pewno dobrze zmierzyłeś przekrok ? Zawsze możesz odesłać. Cytuj
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 Zmierzylem dobrze, ogladalem pare filmików i spece doradzają wsadzić książkę i docisnać zeby bylo ciasno jak na siodełku. Wychodzi miedzy 83 a 84cm. Do tego mam też dlugie ręce jeśli to ma znaczenie. Też wolalbym kupić 19" bo bezpieczniej ale niestety już ich nie ma. Nie bawie sie w odsylanie. Rower trzeba złożyc, potestować, potem znowu rozlożyć i spakować i czekac ze 2 tygodnie na zwrot kasy. Nie mam na to czasu i chęci. Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Ten rower jest specyficzny nawet jak na crossa. Jest bardzo krótki i ma bardzo wysoka główkę. Raczej dla długonogich, krótkorękich na moje oko. No, ale jak nie masz czasu i chęci to zawsze potem radośc dla rehabilitantów - przecież z czegos żyć muszą Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez wkg Cytuj
seraph Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam dokładnie takie same wymiary i też miałem MTB z 19' ramą, a sztycę 350 miałem wysuniętą na maksa. Crossa na pewno wziąłbym 21'. A już na pewno Unibike'a z krótką ramą. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez seraph Cytuj
some1 Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Na moim Unibiku 21" często jeżdżą pozostali domownicy mający nawet mniej niż 180cm. Co prawda starszy model, którego wymiary zaginęły w mrokach dziejów, ale te obecne sądząc po zdjęciach za wiele się nie różnią. Małe ryzyko, że będzie za duży. Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 W tym rowerze na mój rozum wszystko jest odwrotnie ;( Zasada jest posta: - długie nogi (krotki korpus) - długa podsiodłówka lub wysunieta sztyca, - długi korpus (krótkie nogi) - długa rura pozioma, krótka podsiodłowa lub głęboko sztyca (tu trzeba uważac na przekrok), - długie ręce - niska gówka i niski mostek - bez podkładek lub odwrócony do dołu. Tu kolega ma raczej krótkie nogi (ja przy wzroście 177 mam 83 a do Julii Roberts mi daleko), więc długi korpus i długie ręce. Tu rura pozioma przy 21 calach jest tak maciupcia jak przy 19 - 4mm różnicy (jak nic nie pomylili). Ale może ja się nie znam ... Cytuj
chudzinki Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 @wkg i @seraph, a dlaczego piszecie, że ma krótką ramę i długą główkę? Do jakich crossów porównujecie? Mam Vipera modelowo 2017 r. i przy moich 179/80 mógłby być trochę mniejszy, więc skłaniam się wypowiedzi @Pablo59, ale preferencje pewnie są różne 😉. Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja np do Radona Scart, Cube Nature (znanego z kwadratowej geo). Zauważ ten regulowany mostek. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez wkg Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Ja patrzyłem na 21 - tam to nieco inaczej wygląda. Główka 150 Cytuj
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzięki za opinie, szkoda że są równo podzielone :/ Nie jestem bliżej decyzji. Nogi myśle że mam typowe jesli chodzi o ten wzrost, patrząc na tabele proporcji męskiego ciała. Ręce na pewno dluższe niż przeciętne, to pamietam jeszcze z wypowiedzi trenerów koszykówki wiele lat temu Przeglądając tabele wymiarow miedzy 19 a 21 to roznica znacząca jest tylko w dlugosci rury podsiodlowej i długosci głowki bo to 5cm i 3cm, reszta wymiarow rozni się w przedziale 4-12mm czyli praktycznie bez znaczenia, tymbardziej że w viperze można sobie regulować mostek kierownicy. Więc myślę że to kwestia tylko tego czy moje nogi nie będą za krótkie do pedałow. Pozycja kregosłupa w 19 i 21 będzie bardzo podobna skoro reszta wymiarow jest bardzo zbliżona: Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Dwaoczka Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Ano tak, tyle, ze 21 cali powinien byc znacznie dłuzszy. Jest tylko wyższy. Mniejsza o podsiodłową jezeli tylko przekrok pasuje to im większa tym lepiej. Ale rower się dobiera wg TTH (Top Tube Horizontal), oznaczenie podsiodłówką to taki anachronizm. Możliwe też, że pisza bzdury w tabelkach jak to się częto zdarza - jakos mi różnica w długości TTH nie konweniuje z różnicą rozstawów osi. Cytuj
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 A ten przekrok moj 83.5cm będzie ok do przekroku roweru = 81cm ? Cytuj
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Na styk jezeli cyfry poprawne. A sadze ze naprawde bedzie ok. Cytuj
chudzinki Napisano 12 Kwietnia 2021 Napisano 12 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 21:29, wkg napisał: Ja patrzyłem na 21 A faktycznie. Ja się bardziej obracam w 17-19 😀. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi