Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Kupuje wlasnie rower crossowy - Unibike Viper. Bylem zdecydowany na 19" i jeszcze wczoraj byly dostępne w sklapach, ale dzis wyszło słonce i wszedzie braki. Udało mi się dostać ten model ale na ramie 21". Tylko czy ona nie będzie dla mnie za duża? Mam dokładnie 182cm wzrostu i przekrok 83.5cm. Do tej pory jeżdze na rowerze MTB 19" i jest w dolnej granicy normy jesli chodzi o komfort ale to stary model na kolach 26". Cross bedzie mial obrecze 28". Wszelkie kalkulatory jakie sprawdzilem pokazują mi że jestem po środku między 19 a 21" Nie ma szans na przymierzenie sie do tego roweru stacjonarnie bo nigdzie ich juz nie ma w promieniu 300km. Prosze o porady. Do poniedziałku musze potwierdzić zamówienie. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Dwaoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Teoretycznie za duży jednak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Myślę, że 19 mógłby być za mały.Na pewno dobrze zmierzyłeś przekrok ? Zawsze możesz odesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Zmierzylem dobrze, ogladalem pare filmików i spece doradzają wsadzić książkę i docisnać zeby bylo ciasno jak na siodełku. Wychodzi miedzy 83 a 84cm. Do tego mam też dlugie ręce jeśli to ma znaczenie. Też wolalbym kupić 19" bo bezpieczniej ale niestety już ich nie ma. Nie bawie sie w odsylanie. Rower trzeba złożyc, potestować, potem znowu rozlożyć i spakować i czekac ze 2 tygodnie na zwrot kasy. Nie mam na to czasu i chęci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Ten rower jest specyficzny nawet jak na crossa. Jest bardzo krótki i ma bardzo wysoka główkę. Raczej dla długonogich, krótkorękich na moje oko. No, ale jak nie masz czasu i chęci to zawsze potem radośc dla rehabilitantów - przecież z czegos żyć muszą Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam dokładnie takie same wymiary i też miałem MTB z 19' ramą, a sztycę 350 miałem wysuniętą na maksa. Crossa na pewno wziąłbym 21'. A już na pewno Unibike'a z krótką ramą. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
some1 Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Na moim Unibiku 21" często jeżdżą pozostali domownicy mający nawet mniej niż 180cm. Co prawda starszy model, którego wymiary zaginęły w mrokach dziejów, ale te obecne sądząc po zdjęciach za wiele się nie różnią. Małe ryzyko, że będzie za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 W tym rowerze na mój rozum wszystko jest odwrotnie ;( Zasada jest posta: - długie nogi (krotki korpus) - długa podsiodłówka lub wysunieta sztyca, - długi korpus (krótkie nogi) - długa rura pozioma, krótka podsiodłowa lub głęboko sztyca (tu trzeba uważac na przekrok), - długie ręce - niska gówka i niski mostek - bez podkładek lub odwrócony do dołu. Tu kolega ma raczej krótkie nogi (ja przy wzroście 177 mam 83 a do Julii Roberts mi daleko), więc długi korpus i długie ręce. Tu rura pozioma przy 21 calach jest tak maciupcia jak przy 19 - 4mm różnicy (jak nic nie pomylili). Ale może ja się nie znam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 @wkg i @seraph, a dlaczego piszecie, że ma krótką ramę i długą główkę? Do jakich crossów porównujecie? Mam Vipera modelowo 2017 r. i przy moich 179/80 mógłby być trochę mniejszy, więc skłaniam się wypowiedzi @Pablo59, ale preferencje pewnie są różne 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja np do Radona Scart, Cube Nature (znanego z kwadratowej geo). Zauważ ten regulowany mostek. Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 To ja źle patrzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Ja patrzyłem na 21 - tam to nieco inaczej wygląda. Główka 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzięki za opinie, szkoda że są równo podzielone :/ Nie jestem bliżej decyzji. Nogi myśle że mam typowe jesli chodzi o ten wzrost, patrząc na tabele proporcji męskiego ciała. Ręce na pewno dluższe niż przeciętne, to pamietam jeszcze z wypowiedzi trenerów koszykówki wiele lat temu Przeglądając tabele wymiarow miedzy 19 a 21 to roznica znacząca jest tylko w dlugosci rury podsiodlowej i długosci głowki bo to 5cm i 3cm, reszta wymiarow rozni się w przedziale 4-12mm czyli praktycznie bez znaczenia, tymbardziej że w viperze można sobie regulować mostek kierownicy. Więc myślę że to kwestia tylko tego czy moje nogi nie będą za krótkie do pedałow. Pozycja kregosłupa w 19 i 21 będzie bardzo podobna skoro reszta wymiarow jest bardzo zbliżona: Edytowane 9 Kwietnia 2021 przez Dwaoczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Ano tak, tyle, ze 21 cali powinien byc znacznie dłuzszy. Jest tylko wyższy. Mniejsza o podsiodłową jezeli tylko przekrok pasuje to im większa tym lepiej. Ale rower się dobiera wg TTH (Top Tube Horizontal), oznaczenie podsiodłówką to taki anachronizm. Możliwe też, że pisza bzdury w tabelkach jak to się częto zdarza - jakos mi różnica w długości TTH nie konweniuje z różnicą rozstawów osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dwaoczka Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 A ten przekrok moj 83.5cm będzie ok do przekroku roweru = 81cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 Na styk jezeli cyfry poprawne. A sadze ze naprawde bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 W dniu 9.04.2021 o 21:29, wkg napisał: Ja patrzyłem na 21 A faktycznie. Ja się bardziej obracam w 17-19 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi