Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Kupiłem używanego Tribana 520 i takie pedały są na stanie, ktoś wie co to za model? SPD górskie/szosowe? Jakie buty będą do nich pasowały? Zdjęcia: https://ibb.co/S0HnWzv https://ibb.co/0tbDzj9
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 dwustronne pod górskie bloki shimano ale same pedały raczej innej firmy w sumie trochę bezsens mieć takie coś w szosie, zresztą moim zdaniem w ogóle takie pedały to bezsens
Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 @Mihau_ nie no z jednej strony można się tylko wpiąć, z drugiej w zwykłych butach normalnie jeździłem, to jakie byś polecił, żebym mógł spróbować jazdy w SPD i bez?
m0d Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Drogi autorze tematu, możesz jak najbardziej jeździć na tym co dostałeś z rowerem dopóki nie będziesz wiedział w co ewentualnie dalej pójść. Nie sugeruj się tym, że "bezsens mieć coś takiego w szosie" - ot, niektórzy mają takie różne rozkminy i trafiłeś na jednego z naczelnych malkontentów. Równie dobrze zaraz się możesz dowiedzieć, że na szosie to bezsens jeździć w za długich skarpetkach albo w kasku z daszkiem :)
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Cytat w kasku z daszkiem jazda na szosie w kasku z daszkiem jest niemożliwa bo daszek masz w polu widzenia chyba, że jedziesz wyprostowany jak emeryt to sobie zakładaj 6 minut temu, Indzynier napisał: żebym mógł spróbować jazdy w SPD i bez? Jeździj sobie i na tych ale kiedy zaczniesz jeździć we wpinanych to już raczej olejesz platformy
pinok Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Cytat jazda na szosie w kasku z daszkiem jest niemożliwa To od kilku lat dokonuję rzeczy niemożliwych, najs
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 I to nie jedynej, przypominam, że mechaniką w tribanie hamujesz jak hydrauliczną ultegrą
Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 22 minuty temu, Mihau_ napisał: Jeździj sobie i na tych ale kiedy zaczniesz jeździć we wpinanych to już raczej olejesz platformy No, ale o jakich wpinanych mówisz SPD górskich czy typowo szosowych?
m0d Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 28 minut temu, Mihau_ napisał: jazda na szosie w kasku z daszkiem jest niemożliwa bo daszek masz w polu widzenia chyba, że jedziesz wyprostowany jak emeryt to sobie zakładaj Tak, bo wszyscy mają kokpit pół metra poniżej siodełka, a jak nie mają to są nieruchawymi emerytami I takie to własnie mądrości w niemal każdym temacie generujesz, ortodoksyjny szosowiec i ortodoksyjny "mtb-rajder" w jednym Tylko gdzieś po drodze gubisz zupełnie kontekst. W tym przypadku jest to zapewne pierwsza szosówka i autor pytania nie wie jeszcze czego tak naprawdę może oczekiwać.
pinok Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 13 minut temu, Mihau_ napisał: I to nie jedynej, przypominam, że mechaniką w tribanie hamujesz jak hydrauliczną ultegrą Już nie, Triban sprzedany.
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Cytat Tylko gdzieś po drodze gubisz zupełnie kontekst. To dawaj kontekst tego wątku i miejsce gdzie go zgubiłem. Bo jak na razie to sam niewiele na temat tutaj napisałeś - gość pyta co to w ogóle jest to mu odpowiadasz żeby jeździł na tym co ma😂 Nie trzeba być ortodoksyjnym szosowcem żeby widzieć wady kasku mtb z daszkiem podczas jazdy na szosie. Zresztą moja wypowiedź miała jeszcze jedno zdanie, którego widocznie nie doczytałeś
Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 10 minut temu, Mihau_ napisał: pedały masz górskie I jeszcze jedno żeby nie tworzyć nowego tematu, bo łańcuch już wyczyszczony i nasmarowany, jak podnieść kierownicę, bo mam trochę za nisko. Bo słyszałem, że reguluje się je liczbą podkładek, ale skąd je wziąć/kupić/gdzie one są?
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Daj fotkę jak to wygląda. Podkładki (jeśli w ogóle masz możliwość je mieć) to są zamontowane.
Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 @Mihau_ tu masz https://imgbb.com/72mks4v Z bliska zdjęcie zrobię później, bo teraz poza domem jestem.
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Wszystkie podkładki masz już pod mostkiem więc w ten sposób go nie podniesiesz. Biorąc pod uwagę geo tribana to ta kierownica jak na szosowe warunki jest już i tak wysoko, zapewne kwestia przyzwyczajenia. Jeśli chcesz to jeszcze bardziej podnosić to zostają kombinacje z mostkiem, obrócenie (wtedy kierownica pójdzie ten 1-2 cm w górę) lub wymiana na regulowany/z większym wzniosem. Rower wygląda na duży rozmiar do tego mostek 110 a siodło bardzo nisko - jest ustawione pod ciebie? Ile masz wzrostu i jaki to rozmiar ramy?
Indzynier Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 @Mihau_ 183/184 cm rozmiar L myślałem, że wyżej trzeba, ale ogólnie dobrze mi się jeździ siodełko podniesłem wyżej trochę, nie za wysoko chociaż widziałem, że u innych jest ponad kierownicą ja podniosłem tak, żeby łatwo wejść na rower i jak obrócę się na jedną ze stron dotykać bez problemu jedną stopą ziemię, więc jest chyba OK, jak jest teraz.
Mihau_ Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 No to z rozmiarem jest ok choć podejrzewam, że mostek w przyszłości wymienisz na krótszy - ale to przez kilkaset kilometrów trzeba potestować w różnych ustawieniach. Skoro czas z rowerem spędzasz głównie na jeździe to i siodełko powinno być ustawione w pozycji odpowiedniej podczas jazdy a nie na postój. Poradników w sieci jest masa, wyznacz sobie jakąś wysokość startową a później wprowadzisz ewentualne korekty podczas jazdy. Wysokość siodełko/kierownica to bardzo indywidualny temat. Zależy od proporcji ciała, poziomu rozciągnięcia a w pewnym stopniu też od geo roweru (bo nie da się kierownicy obniżać w nieskończoność). Ty jak na razie masz kierownicę w maksymalnie górnym położeniu a siodełko jak przypuszczam za nisko (strzelam patrząc na wysunięcie sztycy, długość rury i wzrost). Dla porównania - ja mam 185 wzrostu a mój poprzedni rower był bardzo zbliżony geometrią do twojego tribana, ustawiony idealnie do moich preferencji wyglądał mniej więcej jak na fotce (gdybym jeździł na platformach to siodełko byłoby może 1cm niżej - to wynika z konstrukcji pedałów/bloków zatrzaskowych).
Indzynier Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Napisano 11 Kwietnia 2021 @Mihau_ jeszcze jedno mógłbyś podać jakieś buty SPD z blokami które będą pasować do tych pedałów? Nazwę bądź linka.
Mihau_ Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 Każde buty z możliwością zamontowania bloków spd Bloki kompatybilne z systemem shimano, podstawowe to sh51
Indzynier Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Napisano 11 Kwietnia 2021 @Mihau_ ok dzięki, jeszcze jedno chciałem zapytać o trymowanie, bo w sumie to jeżdżę tylko na środkowym blacie i zmieniam przełożenia tylko z tyłu, lub ewentualnie na największym jak chcę zejść na najniższą zębatkę i jak jestem na tym najniższym przełożeniu i słyszę, że łańcuch zaczyna harczeć, to, żeby wytrymować muszę poruszyć lewą częścią manetki od wrzucania większego blatu? Analogicznie jakbym jechał na największej zębatce z tyłu to lewa manetka od wrzucenia mniejszego blatu? I jeszcze jedno zastanawiam się czy to wystające coś powinno tak być? -> https://ibb.co/Tvmwvdm
Mihau_ Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 obejrzyj sobie jakiś film na yt o zmianie przełożeń Cytat I jeszcze jedno zastanawiam się czy to wystające coś powinno tak być? -> https://ibb.co/Tvmwvdm przecież nie wystaje tylko jest schowane za ramieniem korby, tak ma być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.