Lextalionis Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Być może tak ma być ale wydaje mi się to dziwne i nie kojarzę żeby w poprzednim rowerze tak się działo. Opis problemu: Przy zakręceniu korbą i puszczeniu koło kręci się swobonie - wszystko jest ok. Wolnobieg w bębenku działa. Przy zakręceniu korbą w kierunku przeciwnym do kierunku pedałowania bębenek przeskakuje - wszystko jest ok. Koło się nie kręci. Przy zakręceniu tylnym kołem w kierunku przeciwnym do kierunku jazdy koło 'ciągnie' ze sobą łańcuch i krobę tak jak by rower chciał jechać do tyłu. Czy to jest normalne zjawisko czy objaw wynika z jakiejś usterki? Koła to - SUN RINGLE Duroc 30 Boost 12mm Kaseta - SRAM PG1230
seraph Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Skoro korba ciągnie koło do przodu to koło będzie ciągnąć korbę do tyłu - to jest ten sen ruch i ta sama siła tylko w przeciwną stronę.
Lextalionis Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 No jednak mnie to trochę dziwi. Stare koła tak się nie zachowywały. Wydawało mi się, że zapadki w bębenku mogą 'blokować' kasetę tylko w jedną stronę a w drugą będą po prostu 'przeskakiwać'.
seraph Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Ależ tak właśnie jest, że blokują w jedną, a przeskakują w drugą. W starych kołach miałeś wolnobiegi czy torpedo? Wolnobiegi od zarania dziejów się tak zachowują. Wyobraź sobie, że stoisz na stromym podjeździe opartym nogą o jeden pedał tak, że nie pozwalasz się rowerowu potoczyć w tył. Przecież gdyby koło mogło się swobodnie obrócić do tyłu to nie mógłbyś tego zrobić. Baa! Nie mógłbyś pojechać😁
Lextalionis Napisano 9 Kwietnia 2021 Autor Napisano 9 Kwietnia 2021 Torpedo miałem jedynie w bmx-ie jak miałem jakieś 5 lat Dobra, popatrzyłem sobie na schematy budowy bębenków i jak ułożone są zapadki i już mi się wszystko zgadza Zasadniczo temat do kosza. Głupota z mojej strony
seraph Napisano 9 Kwietnia 2021 Napisano 9 Kwietnia 2021 Przemyśleć i zrozumieć to dowód na coś zupełnie przeciwnego do głupoty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.