Skocz do zawartości

[Wentyl Presta] problem z pompowaniem

CyprianK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej z racji ,że niedługo może być już trochę lepsza pogoda to wyciągnąłem rower żeby przetrzeć go z kurzu oraz napompować opony. Tu pojawił się problem w zeszłym roku przebiłem dętkę , kupiłem nową z wentylem typu presta normalnie napompowałem i pojeździłem jeszcze trochę przed skończeniem się sezonu. Teraz zauważyłem że pomimo odkręcenia wentylu nie jestem w stanie go napompować (tą samą pompką którą pompowałem go w zeszłym sezonie) dodatkowo gdy wcisnę wentyl gdy jest odkręcony powietrze nie schodzi. Nie wiem czy to jest jakaś różnica ale ten wentyl jest prawie 2 krotnie dłuższy niż ten oryginalny z 2 opony. Za podpowiedzi z góry dzięki .

Napisano

A co się dzieje gdy próbujesz pompować? Dmuchasz a powietrze ucieka i nie napełnia dętki, czy sprężasz powietrze w pompce, a nie chce wejść dalej?

No i jest w dętce cokolwiek powietrza, żeby mogło ujść jak wciskasz koniec wentyla?

Napisano

Długość nie ma znaczenia.

Wciskasz i kompletnie nic się nie dzieje? Te zaworki się zapychają czasami.

Masz wykręcany zawór, czy cały wentyl to jeden element?

Napisano

@skom25, chyba jednak ma znaczenie tylko przyznać się nie chcą 🤣.

13 minut temu, CyprianK napisał:

wentylem typu presta

Jak rower (koła) nie jest gwarancji i nie jest to szosa, gravel bądź fitness to weź Ty zrób porządek z tym - wiertarka + pilniczek do ręki, 10 min. i masz otwór pod normalny wentyl 😀. Ciągle ktoś ma problemy z Prestą...

Napisano

Presta fajnie wygląda i tyle. Ja pompuję tylko przez adapter AV. Bez tego załatwiałem wentyl po kilku pompowaniach.

@chudzinki ja mam 42mm i uważam że jest ok :D

Napisano

Tak opona jest na tyle napompowana że da się nawet jeździć ale dla mnie gdy więcej jeżdżę po asfalcie wolę gdy jest po prostu więcej powietrza. Jeżeli chodzi o pompowanie to po prostu powietrze się spręża w pompce . Pompowałem dziś tak samo drugą oponę i wszystko fajnie działa tak samo spuszczanie powietrza jak i pompowanie 

Ja też pompuję przez przejściówkę ale nie wiem jaka to konkretnie kupiłem 2 na stacji i działają :D

Wydaje mi się ,że wentyl to jedna część ale nie mam porównania i może da się to jakoś rozkręcić ale jeszcze nie wiem jak . Za 20 min zejdę do garażu i zrobię zdjęcie.

Napisano
Godzinę temu, chudzinki napisał:

@skom25, chyba jednak ma znaczenie tylko przyznać się nie chcą 🤣.

Jak rower (koła) nie jest gwarancji i nie jest to szosa, gravel bądź fitness to weź Ty zrób porządek z tym - wiertarka + pilniczek do ręki, 10 min. i masz otwór pod normalny wentyl 😀. Ciągle ktoś ma problemy z Prestą...

niby to góral ale nie mam ręki do takich rzeczy skończyło by się na połamanej obręczy

Godzinę temu, skom25 napisał:

Presta fajnie wygląda i tyle. Ja pompuję tylko przez adapter AV. Bez tego załatwiałem wentyl po kilku pompowaniach.

@chudzinki ja mam 42mm i uważam że jest ok :D

w jaki sposób  mogę to ewentualnie odetkać 

Napisano

Odkręć sam wkład Presta. Zakładam że kluczyka nie masz, może się udać czymś innym, chociażby kluczem nastawnym

Zobacz czy wtedy powietrze zejdzie i spróbuj napompować.

Jeżeli się uda, to wymiana samego zaworka pomoże.

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc koło udało się napompować. Znalazłem pompkę konkretnie  do roweru żeby nie trzeba było używać przejściówki i się udało. Nie wiem czego to wina bo wcześniej za pomocą tej przejściówki pompowałem 2 koło i wszystko działało . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...