Wojciech38 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Posiadam rower trek roscoe 6 2020 ważę 65kg i szukam nowych hamulców nie wiem jakie wybrać mam do wybory shimano mt200kpl i shimano BR-M446 nie wiem które zapewnią lepszą siłę hamowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarzjedrek Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 mt200 to nowsza konstrukcja, sama klamka hamulcowa w pierwszych jak i w drugich jest praktycznie taka sama. Co do siły hamowania powinno być podobnie. Kwestia jakie klocki zastosujesz do wybranego zestawu. Jak możesz jeszcze coś dołożyć to może warto poszukać coś z grupy Deore mt501, m615 (starszy model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech38 Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) A hamulce shimano mt-201 Bl-mt 200 Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez Wojciech38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Jak chcesz, żeby było w miarę tanio i dobrze to możesz też zmienić sam przód na coś mocnego w stylu SLX, a tył zostawić jak jest. Cenowo może wyjść podobnie jak komplet tańszych, a tył nie jest tak istotny dla hamowania. I upewnij się, czy tarcze między starymi i nowymi hamulcami są kompatybilne. Tzn używać się pewnie da ale mogą być drobne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Z tymi cenami to się teraz porobiło, ale lepiej z tego co mi wiadomo poszukać mt500/m6000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 A co jest nie tak z obecnymi hamulcami? Tektro m275? Przesiadką na hamulce pokroju mt200 czy starsze m446 (tego to w ogóle nie ma sesnu bo to jest już nieprodukowane więc leżak magazynowy i może szybko zacząć szczać) to za wiele nie zmienisz - jeżeli obecne są sprawne to tyłka taka zmiana nie urwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Zgadzam się, MT200 to podstawowy model Shimano, M275 to z kolei Tektro, różnice są w kształcie klamki, w działaniu żadnych. Poprawić można coś przez zmianę klocków na półmetaliczne, jeśli jeszcze tego nie robiłeś. Przy takiej wadze takie hamulce powinny wystarczy, nawet na przeczekanie aż ceny wrócą do normy. Deorki dają zauważalny przeskok, SLX to już w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech38 Napisano 8 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Zmieniam hamulce ponieważ mogę obecnę nie działają i chcę je zmienić na shimano aby miał taką samą siłę hamowania lub większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 8 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2021 Kupując mt200 nie zyskasz zbyt wiele na wzroście siły hamowania, bardzo odczuwalny przeskok na sile hamowania jest dopiero przy mt420, a jakby te mt420 miały klamki z systemem servowave tak jak jest w klamkach slx, xt ... to masz kolejne procenty na sile hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Charvel Napisano 9 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2021 18 godzin temu, Wojciech38 napisał: Zmieniam hamulce ponieważ mogę obecnę nie działają i chcę je zmienić na shimano aby miał taką samą siłę hamowania lub większą zamień swoją przednią tarczę na 180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_j Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć Co kupić zamiast tych spowalniaczy na zdjęciach dla lepszego hamowania (jeździec przekracza nieco setkę, przód nie daje rady zupełnie, natomiast tył potrafi zblokować koło, no ale to chyba zaskoczenie nie jest). Myślę nad 200 tarcza przód i 180 tył i hamulce XT. Pytanie tylko o konkretne oznaczenia aby pasowało. No i czy bez specjalistycznych narzędzi można to zrobić. Koła 27.5plus Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez marcin_j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech38 Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Ok mam wybrane br m 395 i br m 446 czy może m200 które zapewnią największą siłę chamowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 To są praktycznie niczym nie różniące się hamulce. MT200 bo najnowszy model. @marcin_j w zupełności wystarczą Ci SLX M7000 plus do tego tarcze XT RT-78 Centerlock. Nawet RT68 dałyby radę. Możesz też zmienić klocki na półmetaliczne w tym co masz. Dużo zmienią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 11.04.2021 o 20:49, Wojciech38 napisał: Ok mam wybrane br m 395 i br m 446 czy może m200 które zapewnią największą siłę chamowania Ja zrobiłem w swoim rowerze taką konfigurację, przód tarcza Shimano RT 66 180 mm,hamulec Shimano MT 420. Tył tarcza Dartmoor Nano 160 mm, hamulec Shimano MT 315. W hamulcu tylnym zmieniłem klocki na półmetaliczne z Decathlonu. Całość hamuje przyzwoicie. To opcja ekonomiczna, na której się nie zabijesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Cytat To opcja ekonomiczna, na której się nie zabijesz. Przy zdrowo-rozsądkowym myśleniu na wszystkich i wszystko objeźdisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 @chudzinki "Przy zdrowo-rozsądkowym myśleniu na wszystkich i wszystko objeźdisz." Na polnych wiejskich i nizinnych drogach twoje myślenie pewnie się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Jasny gwint! Toś mi teraz klina zabił ... Zastanawiam się teraz gdzie ja jeżdżę i ile mam żyć 🤣. Jakby nie patrzeć nie mam nad czym myśleć 😆. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi