radzique Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Cześć, Przejżałem kilkanaście stron ale nie trafiłem na podobny temat. Rower kupiony niedawno i tak się zastanawiam czy dobrze kombinuje. W weekendy jazda typowo po lesie i dlatego kupiony MTB. Natomiast w tygodniu chciałbym go wykorzystać na dojazd do biura 15 km w jedną stronę po ścieżkach asfaltowych, chodnikach itp. Szkoda mi oryginalnych opon, bo pewnie szybko znikną a druga sprawa, po asfalcie ciężko się jedzie Czy jest możliwość, żeby wymieniać łatwo i szybko całe koła, bez koniecznośći regulacji hamulców itp, za każdym razem? Jeśli tak to jakie kompletne koła byście polecili?
Mod Team bogus Napisano 7 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2021 Nie będzie ci się chciało co tydzień przekładać kół. Ponadto same koła to nie wszystko. Konieczna będzie przekładka kasety lub zakup drugiej takiej samej i dodatkowego łańcucha. Przekładka to jakieś 10 minut jak masz miejsce i stojak. Kwestia regulacji przy sztywnych osiach jest mniej istotna, bo zwykle wystarcza jeden ruch baryłką w jedną lub drugą stronę lub zaopatrzenie się w klucz dynamometryczny, gdzie odchylenia są minimalne i zwykle nie trzeba regulować. Jednak bardziej poszedłbym w dobór odpowiednich opon niż wymianę kół, ewentualnie zbierać na drugi rower
radzique Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 hmm, czyli jednak nie tak prosto jak myślałem A przekładka kasety dlaczego niezbędna ? Te 10 minut to bym znalazł, to mniej czasu niż ubranie się i nalanie wody do bidonu. Natomiast jeśli faktycznie oprócz kół trzeba robić coś innego to podziękuje. Zobaczymy w takim razie jak się będzie jezdzić po asfalcie i będę myślał co dalej. Mam jeszcze starego taniego crossa Lazaro Integral, zawsze mogę nim do biura śmignąć.
kipcior Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Koła warto zmienić, bo zapewne będą lżejsze od oryginalnych tylko najpierw trzeby by zważyć obecne. Ale przekładać je co chwila to jw. zrobisz to może raz Opony to element eksploatacyjny i nie ma co ich nadmiernie żałować. Chcesz szybsze i trwałe to kup Mezcale G. Ewentualnie nabij ze 3 bary do tych co masz teraz i pewnie też pojadą.
some1 Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Zaciski hamulcowe bywa, że i tak trzeba regulować, bo przy takich tolerancjach jakie są wymagane okazuje się, że jednak tarcze na drugim komplecie kół nie są idealnie w tym samym miejscu. Zwłaszcza, jeśli koła są poskładane na innych piastach. Kasety oczywiście nie trzeba przekładać jeśli masz drugą.
Eathan Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 @radzique a jak chcesz jechać bez kasety? Musisz albo mieć kompletna koła z kasetą i tarczami albo przekładać 1 zestaw między kołami. Inaczej się nie da. Dodam, że dzisiaj kaseta to towar trudno dostępny i drogi. Więc to znacznie wpływa na koszt.
m0d Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 2 godziny temu, radzique napisał: W weekendy jazda typowo po lesie i dlatego kupiony MTB. Natomiast w tygodniu chciałbym go wykorzystać na dojazd do biura 15 km w jedną stronę po ścieżkach asfaltowych, chodnikach itp. Daj sobie spokój i jeździj na tym co masz. Jeszcze zależy co rozumieć przez "jazda typowo po lesie", bo możliwe że skoro więcej czasu spędzasz na asfalcie to jak to standardowo bywa góral był nie do końca właściwym wyborem... 1 godzinę temu, radzique napisał: Mam jeszcze starego taniego crossa Lazaro Integral, zawsze mogę nim do biura śmignąć I to jest całkiem dobry pomysł. Najwyżej jego wyposażyć w jakieś świeże gumy typowo pod asfalt/twarde nawierzchnie żeby się przyjemniej jechało.
Mod Team KrissDeValnor Napisano 7 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2021 W sumie chyba tak jak m0d wyżej napisał. Jeżeli jednak chcesz koniecznie kupić drugi komplet kół, a jazda w terenie będzie w miarę ambitna i agresywna, to obecne koła zostaw na miasto, a kup sobie z szerszymi obręczami do lasu.
radzique Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Napisano 7 Kwietnia 2021 47 minut temu, m0d napisał: Daj sobie spokój i jeździj na tym co masz. Jeszcze zależy co rozumieć przez "jazda typowo po lesie", bo możliwe że skoro więcej czasu spędzasz na asfalcie to jak to standardowo bywa góral był nie do końca właściwym wyborem... I to jest całkiem dobry pomysł. Najwyżej jego wyposażyć w jakieś świeże gumy typowo pod asfalt/twarde nawierzchnie żeby się przyjemniej jechało. Z tym wyborem to się okażę dopiero :). Patrzyłem w kierunku opinii, że z crossa nie zrobisz MTB więc zdecydowałem się na MTB, bo jednak zdecydowanie bardziej mnie kręci jazda po lesie niż po szosie, a cross ma swoje ograniczenia i zawsze będzie półśrodkiem. Dzięki za podpowiedzi, odpuszczam drugi komplet kół, zjade te i zobaczymy co dalej.
Eathan Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Nike tutaj nie napisał, że MTB jest złe. Po prostu jak masz crossa to będzie on lepszym pomysłem na dojazdy do pracy. A MTB używaj do lasu.
wkg Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Z Mezcalami to dobra rada - przynajmniej na tył.Bardzo lekko się toczą.
Mod Team bogus Napisano 7 Kwietnia 2021 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2021 Z Mezcalami to prawda, są trwałe, szybkie i nieźle trzymają wbrew pozorom. Temat już wałkowany wiele razy.
wkg Napisano 7 Kwietnia 2021 Napisano 7 Kwietnia 2021 Z tym trzymaniem to bym nie przesadzał. Na przód zmieniłem na Barzo po 100 km
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.