Skocz do zawartości

[piasta planetarna] Które piasty planetarne mają wolnobieg?

AKmatiAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mogę znaleźć na internecie jak to jest z piastami planetarnymi. Wiem że są 4 rodzaje:

• z hamulcem rolkowy (roller - R)
  • torpedo (coaster - C)
  • z hamulcem tarczowym (disc - D)
  • do hamulca V-brake (V)

Pytanie mam takie - które z tych piast mają wolnobieg? Z tego co wiem torpedo nie ma, ale jak jest z resztą? Czy to nie jest tak, że piasta jest ta sama, ale ma różny osprzęt, np. roller to v-brake z gniazdem na hamulec rolkowy? Zależy mi na wolnobiegu w piaście.

Napisano

A co rozumiesz przez wolnobieg?

Jeżeli brak "zespawania" pedałów z kołem, brak konieczności ciągłego pedałowania, przeciwieństwo ostrego koła, to te wszystkie rodzaje piast spełniają ten warunek (o ile mowa o typowych konstrukcjach Shimano, Sram, Sasch, bo zdarzają się konstrukcje z ostrym lub z nakręcanym wolnobiegiem a nie zintegrowanym).
Jeżeli chodzi o swobodne kręcenie pedałami do tyłu, to z zestawienia wypadają piasty z torpedo, hamulcem w pedałach.

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o swobodne kręcenie pedałami do tyłu. To została jeszcze druga sprawa, czy te piasty mają jakąś istotną różnicę w budowie czy różnią się tylko dołączonym hamulcem/nie dołączonym w przypadku V-brake.

edit: konkretnie mam na myśli sytuację że kupuję piastę z innym hamulcem niż chcę i czy jest możliwość jego wymiany/demontażu - chcę mieć V-brake lub ewentualnie rolkowy.

Napisano

Jeżeli mowa o tym samym modelu ale pod różny hamulec, to tylko torpedo/coaster się różnią zasadniczo budową, w końcu trzeba jakoś przenieść ruch pedałów na hamulec.
Niemniej zasadnicza część, czyli przekładnia powinna być identyczna lub prawie identyczna. Polecam przejrzeć listę części takiej piasty i zobaczyć co pasuje do czego. Jeżeli niczego nie zmienili to Shimano udostępniało takie zestawienia.

• 1 rok później...
Napisano

Stare, ale poszedłem za autorem 😉 jak mnie "zaatakował" 😉 (cenię możliwość merytorycznej kłótni)

piasta torpedo też jak najbardziej może pracować z hamulcem opartym o obręcz, jak np v-bre lub canti

Np. najlepszy w 3M gracz polo tak właśnie ma zrobione: w tylnej piaście jest torpedo T3, ale na obu felgach są hamulce obsługiwane manetką zespoloną, z klamką obsługiwaną lewą ręką

ja też tak kiedyś miałem w rowerze do jazdy w zimie, po śniegu (torpedo+canti) nim go skanibalizowałem na inne potrzeby

co więcej piasta pod tarczę też może dostać hamulec felgowy i też będzie działać, bo czemu nie?

Napisano

Zdecydowanie tak. Dodam, że rolkowego ani tarczowego nie doda się do piasty, która nie jest do tego stworzona. Ja i żona mamy w miejskich takie same piasty Nexus 8 - żona z torpedo ja bez (hamulce Magura na feldze) i nie widać innych różnic w działaniu poza hamowaniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...