Skocz do zawartości

[wkład suportu] Kiedy czas na wymianę?

Macu3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Mam problem z określeniem kiedy suport nadaje się do wymiany. Mam dwa rowery, w którym, jak mi się zdaje, powinienem suport wymienić, ale chciałbym jeszcze upewnić się, że dobrze myślę, by bez sensu nie generować kosztów.

Przypadek 1 - rower z filmiku (https://streamable.com/ouwmco). Suport Shimano XTR. Od początku korby kiepsko się kręciły, co mnie dziwiło, ale gdzieś wyczytałem, że tak ma być. Obecnie nie dość, że korby kiepsko się kręcą i czuć lekki opór, słychać dość głośny szum. Brak luzów. Do wymiany?

Przypadek 2 - nie mam filmiku, niemniej to jest suport podobnego typu. Podczas obrotu szum również jest bardzo słyszalny (wręcz jeszcze głośniejszy), ale korby kręcą się energicznie i bez większego oporu. Niemniej też nie ma luzów.

Może pytania amatorskie, no ale kto pyta, nie błądzi.

Dzięki :)

Napisano

Wymienia się wtedy, kiedy pojawi się luz lub trzeszczenie/ skrzypienie.

Co nie zmienia faktu, że szum oznacza że łożyska pewnie nie mają już smaru, co nie wróży nic dobrego. Możesz próbować je otworzyć, wypłukać smar i nałożyć nowy. Z tym że plastikowe kołnierze w Shimano bardzo ciężko zdemontować, można je łatwo uszkodzić.

Aj, to Pressfit. Także nie wiem czy da się je w ogóle rozebrać. 

Ja wychodzę z założenia, że lepiej trochę wydać i wymienić "na zapas" poza sezonem, niż potem w sezonie tracić czas kiedy serwisy będą zapchane.

Napisano

Kiedy skrzypi,kiedy zaopsewujemy luz,to zmieniamy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...