superbowl Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Cześć, mam następujący problem. Posiadam rower miejski motobecane, który postanowiłem przerobić na szosówke. Z tyłu założona była przerzutka Shimano Position z drucikiem zamiast linki. Niemniej jednak sama manetka była w opłakanym stanie więc postanowiłem ją wymienić na zwyczajna szosowa manetkę przykręcaną do ramy bez żadnego stopniowania. Oczywiście na lince. Tutaj pojawia się problem , bo o ile mogę manetka naciągnąć linkę i wrzucić łańcuch na inną tarcze to tylna przerzutka nie trzyma tej pozycji i odbija z powrotem . Jak można to rozwiązać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Bo przerzutka nie jest od żadnego "trzymania", to prosty mechanizm. Od zapewnienia napięcia linki (a tym samym utrzymywania przerzutki w jednym miejscu służy manetka), którą zapewne za słabo skręciłeś, a w ogóle to indeksowana byłaby o niebo lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Dry Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Akurat Positron został zaprojektowany inaczej niż powszechnie znane nam przerzutki. I to właśnie w nim przerzutka jest od trzymania pozycji a manetka pracuje w trybie ciernym. Tylko, że to rozwiązanie nie może być na lince tylko cięgnie. Jak nie wyrzuciłeś jeszcze drutu to może Ci się go uda Ci się to poskładać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Dobra, zrozumiałem że przerzutke też wywalił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
superbowl Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Wygląda to tak. Tylna przerzutka jest nieoryginalna. Drucik mam, ale problem z nim jest taki, że zakończenie jest długie i całkowicie sztywne. Nie będzie zawijać mi się na manetce tak jak robi to linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Czyli dobrze pisałem, problem to manetka, która nie trzyma linki, dokręć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
superbowl Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Dzięki, rzeczywiście problem był taki prozaiczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 4 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2021 Wymień jeszcze na indeksowaną to zadziała lepiej, koszt niewielki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.