Skocz do zawartości
  • 0

Przerzutka tylna do roweru szosowego

Gość Superbowl

Pytanie

Gość Superbowl

Cześć, mam następujący problem. Posiadam rower miejski motobecane, który postanowiłem przerobić na szosówke. Z tyłu założona była przerzutka Shimano Position z drucikiem zamiast linki. Niemniej jednak sama manetka była w opłakanym stanie więc postanowiłem ją wymienić na zwyczajna szosowa manetkę przykręcaną do ramy bez żadnego stopniowania. Oczywiście na lince. Tutaj pojawia się problem , bo o ile mogę manetka naciągnąć linkę i wrzucić łańcuch na inną tarcze to tylna przerzutka nie trzyma tej pozycji i odbija z powrotem . Jak można to rozwiązać ?

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat w przerzutkach Positron indeksacja była w przerzutce, a nie w manetce. Tak, to przerzutka miała specjalny mechanizm z wycięciami, w które trafiała kuleczka dociskana sprężyną i ustalała pozycję dla poszczególnych biegów, a cięgno w postaci sztywnego drutu zamiast giętkiej linki pozwalało oddziaływać na przerzutkę siłą w obie strony (bez użycia sprężyny powrotnej w przerzutce, podobnie jak w piastach planetarnych 3CC). W manetce żadnej indeksacji nie było. Kombinować tutaj za wiele się nie da, trzeba szukać oryginalnych, dedykowanych części lub założyć klasyczną przerzutkę (znaczy ze sprężyną) i manetkę cierną, albo cały system zmienić na bardziej współczesny indeksowany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...