woytas_pz Napisano 2 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Cześć, Robię mały remont 15 letniego roweru miejskiego. Z racji tego, że miał duże luzy w suporcie (kwadrat na łożyskach kulkowych) postanowiłem w jego miejsce wstawić suport kompaktowy. Zakupiłem taki którego długość ośki odpowiada starej z miskami pasującymi do ramy (68x127,5 BSA: Accent BB-40). Rama szerokość 68mm. Po wkręceniu do ramy okazało się, że oś wystaje bardziej po prawej stronie. Po przykręceniu korb faktycznie jest przesunięcie na prawo - po prawej korba odstaje 28mm od ramy a od lewej 14mm. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć w czym jest problem - czy suporty z daną długością ośki występują w różnych wariantach, z różnie umieszczoną osią względem korpusu suportu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZieleniakRM Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 Daj zdjęcie jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 122,5 mm w 95 % załatwi sprawę. https://www.necoparts.com/Templates/att/2020-2021CATALOGUE-BOTTOM BRACKETS.pdf?lng=en Patrz na C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas_pz Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 SoloTM, Dzięki za dobry trop. Tak patrzę na to 122,5mm i widzę, że oprócz C zmienia się też w takim samy stopniu A. Czyli nie pozbędę się w ten sposób dysproporcji pomiędzy stronami ale poprawi mi się prawa strona. Co jest istotne bo poprawi się linia łańcucha. Dobrze rozumuję? Ja za to znalazłem tabelkę innego producenta, tam te wymiary potrafią się nieco różnić. Czyli nie ma standardu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas_pz Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 4 godziny temu, ZieleniakRM napisał: Daj zdjęcie jak to wygląda. Obrazkowo bez zamontowanych korb to wygląda tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SoloTM Napisano 3 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2021 6 godzin temu, woytas_pz napisał: . Czyli nie pozbędę się w ten sposób dysproporcji pomiędzy stronami ale poprawi mi się prawa strona. Co jest istotne bo poprawi się linia łańcucha. Dobrze rozumuję? Dokladnie, linia najwazniejsza. 6 godzin temu, woytas_pz napisał: wymiary potrafią się nieco różnić. Czyli nie ma standardu? jest różnie, ale 122,5 113 i 110 standardy raczej trzymają - bo te dł są najpopularniejsze I masz osłonę lub mocowanie przedniej przerzutki - ona tez zwieksza LL o jej grubosc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas_pz Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 SoloT, Wkręciłem jeszcze raz stary suport. Okazuje się, że jest to taki przypadek, że ośka z lewej strony jest nieco dłuższa niż z prawej (może dla skompensowania grubości mocowania osłony łańcucha) Bynajmniej przy takim montażu korby są symetrycznie rozłożone względem ramy. Wydaje mi się, że to przez to po kręceniu tego nowego suportu doszło do takiego dużego rozjazdu... bo tam jest dokładnie na odwrót... Myślę w tej sytuacji, że albo zregeneruję ten stary suport albo kupię nowe korby z kompatybilnym suportem kompaktowym - bo wydaje mi się, że w tej sytuacji suport 122,5mm jednak niewiele by zmienił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.