Skocz do zawartości

[łańcuch] Co jest grane?

delgado111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam rower trek 3900, Jest to rower który dostałem za pomoc przy pracy i mam pytanie co jakiś czas podczas mocniej naciśniętego pedału przestaje on stawiać opór i noga leci w dół (jakby spadał łańcuch ale zaraz ponownie wracał na miejsce), przez krótki okres czasu zaliczyłem już pare gleb nie chce w niego zbyt dużo inwestować ale chce żeby był to rower na jakieś niedalekie tripy do lasu i żeby chociaż troche poszaleć o ile to możliwe bo mam w planach kupno roweru szosowego. i stąd moje pytanie co w takiej sytuacji mogę zrobić i czy warto w takie coś zainwestować a oddawać go do serwisu po prostu nie.

na dole jakieś przykładowe zdjęcia części (tak wiem jest ostro styrany) :D

https://files.fm/u/6nr545kwj

Łańcuch Kaseta do wymiany

2 minuty temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

nie inwestuj kup szosę i zacznij prawdziwą przygodę

3 minuty temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

tylko mamy kiepski rok strasznie windują ceny

4 minuty temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

To taki rok w,który trzeba wydać 4k na coś w miarę

Z tym, że napęd nie wygląda wcale na zużyty.

Wg mnie to jeśli w bębenku jest taki sam syf jak na całym rowerze to zapadki sprzęgła przepuszczają. To jest do ogarnięcia nie drogo, ale trzeba mieć specjalny klucz i jest trochę zabawy. Jeśli łańcuch skakałby po kasecie to czuć i słychać szarpanie, a jeśli puszcza sprzęgło to jest głucho i jakbyś nogą w wiadro wdepnął.

18 minut temu, mechanikrowerowy1986 napisał:

To taki rok w,który trzeba wydać 4k na coś w miarę

Troche poszperałem w tych szosowych/gravelowych i w oko wpadł mi w sumie tylko ten https://www.decathlon.pl/p/rower-triban-gravel-120/_/R-p-312397

nie za bardzo stać mnie żeby wydać na rower 4000+, i tutaj mam następne pytanie czy taki rower powinien podołać na 300-400 km. Oczywiście zdaje sobie sprawę że wszystko zależy od siebie samego ale czy jazda na takim budżetowcu może być masakrą i może sprawiać duży problem ? Mam w tym roku plan zaliczyć tripa nad morze ze znajomymi i pewnie będzie takich okazjonalnych wypadow więcej ale tak czy siak więcej moich wycieczek będzie na średni dystans i raczej po lasach tak jak pisałem żeby poszaleć a z tego co wiem szosowe/gravele bez amortyzatorów nie za bardzo sprawdzają się w takich terenach z wertepami a jakiegoś martwego środa na takie i takie tereny ciężko znaleźć 

12 minut temu, seraph napisał:

Z tym, że napęd nie wygląda wcale na zużyty.

Wg mnie to jeśli w bębenku jest taki sam syf jak na całym rowerze to zapadki sprzęgła przepuszczają. To jest do ogarnięcia nie drogo, ale trzeba mieć specjalny klucz i jest trochę zabawy. Jeśli łańcuch skakałby po kasecie to czuć i słychać szarpanie, a jeśli puszcza sprzęgło to jest głucho i jakbyś nogą w wiadro wdepnął.

Jesteś w stanie podesłać mi jak wygląda klucz żeby dostać sie do tego i przeczyścić porządnie ten środek lub jakiś filmik instruktażowy, bo kluczy u mnie się akurat sporo wala :D

Całkiem spoko Rower,sam musisz ocenić,jak się podoba po brać😃

Teraz, mechanikrowerowy1986 napisał:

Całkiem spoko Rower,sam musisz ocenić,jak się podoba po brać😃

Najważniejsze są chęci i determinacja,rower to drugoplanowa rzecz,liczy sie grono znajomych i chęć samej wyprawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...