tas23 Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Cześć, Szukam swoich pierwszych pedałów SPD ze zintegrowaną platformą. Sporo jeżdżę po mieście załatwiając jakieś sprawy oraz 3-4x w miesiącu robię rekreacyjne traski po 30-80km. Stąd taki wybór (SPD + platformy). Myślałem o Shimano PD-EH500 lub PD-A530, ale obie wersje są niedostępne. Jest jeszcze PD-T8000, ale przekraczają już 400 zł. Jest też jakąś wersja z plastikowymi platformami, ale to mnie nie przekonuje. Możecie coś mi polecić, albo może znacie sklep gdzie kupie te niedostępne? Nie mam prawie żadnej wiedzy na ten temat, ale zdaje się, że różni producenci mają różne systemy mocowania. Shimano wydaje mi się najbardziej uniwersalny, ale może warto zapłacić za coś innego. Pozdrawiam Tas23
Gość Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Moim zdaniem albo platforma albo SPD,tyle w temacie
tas23 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 Dziękuję za odpowiedź. Możesz jeszcze napisać czemu? Z mojej perspektywy jeśli coś ma dwie funkcje zamiast jednej to jest lepsze.
Mihau_ Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Cytat Z mojej perspektywy jeśli coś ma dwie funkcje zamiast jednej to jest lepsze. Jeśli te funkcje ze sobą nawzajem nie kolidują to może i tak Mając jednocześnie platformę i spd tracisz największą zaletę zatrzasków mtb - możliwość łatwego, dwustronnego wpięcia. To, że jednostronna platforma jest mniej praktyczna niż dwustronna to chyba też oczywiste. Do tego wielkość tej platformy to raczej rozwiązanie awaryjne żeby sobie podjechać raz na jakiś czas do sklepu w cywilnych butach a nie korzystać z tego jak z pełnoprawnych pedałów. Kup sobie zwykłe, dwustronne pedały i wygodne do chodzenia buty spd. Zresztą jak zaczniesz jeździć w spd to już nie będziesz chciał platform także lepeij uniknąć niepotrzebnych, pośrednich wydatków.
pinok Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Na wypadek gdybyś zapragnął pojechać w zwykłych butach można zamontować nakładki platformowe.
Strek Napisano 19 Kwietnia 2021 Napisano 19 Kwietnia 2021 Witaj @tas23. Na allegro znajdziesz te EH-500 których szukasz. Powiem Ci jednak jako użytkownik że owszem działają bez zarzutu ale jak zakładam do nich buty spd to jest to trochę upierdliwe szukanie wpięcia. Jak piszą koledzy platforma zdaje lepiej egzamin jak zamierzasz rowerem jeździć w butach bez bloków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.