angelhod Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 cześć, troche mi głupio że z takim problemem piszę ale tak, nie mam pojęcia jak ściągnąć opone z obręczy. Nie jest tak że robię to pierwszy raz w życiu w sumie pewnie ze 30-40 razy to robiłem, czasem na zawodach, często bez użycia jakichkolwiek narzędzi. A teraz LIPA. Opona Schwalbe 29'' zakładam że drutowana bo była razem akuat z tym canyonem. Pamietam że zaraz po tym jak rower przyszedł złapałem flaka od razu na jeździe testowej i tez nie było łatwo ściągnąć wtedy tą opone ale się udało. Ten rower zrobił chyba ok 6k km od tego czasu bez dotykania się do kół. Łyżki nie da się tam wcisnąć w żaden sposób. Nie wiem jak ją odlepić od rantu obręczy. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Powoli godze się z tym że ją potne i wywale.... ale wg mnie spokojnie jeszcze 2k by zrobiła. Obejrzałem już mase instrukcji, tutoriali itp..... nigdzie nie widziałem aby któs miał taki problem jak ja teraz. Będę wdzięczny za podpowiedź.
MikeSkywalker Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Próbuj, wyciśnij całe powietrze, zakręć zaworek jak to presta, ściskaj, w końcu się uda i się oderwie/zeskoczy. Najlepiej ściskać rękami albo jakimś drewnianym klockiem, nie podważać śrubokrętem czy coś żeby nie uszkodzić opony/obręczy. I tak, wiem że ręce mogą boleć.
Mihau_ Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Zapiekło się i tyle, potrzebna brutalna siła. Możesz na tym delikatnie stanąć
seraph Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Polać wrzątkiem. Samochodową oponę ręcznymi narzędziami i brutalną siłą da radę zdjąć w ten sposób. No i jak już wspomniano - nic ostrego.
pinok Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 @angelhod kładziesz koło, stajesz na oponie wzdłuż krawędzi obręczy, najlepiej dwiema nogami i ciągniesz za obręcz do góry. https://photos.app.goo.gl/EF8Mxj31tPTx5M3D9
angelhod Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 haaaah pełen sukces!!!! szprycha wymieniona!!! dzięki wszystkim za podpowiedzi!!!! generalnie pomógł wrzątek .... wczoraj coprawda próbowałem na słońce wystawiać ale w dzień i tak było raczej chłodnawo.... @pinok ten sposób zdejmowania opony jest dla mnie nowy ale podoba mi sie na cięższe chwile
angelhod Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 dodam że problem ze ściąganiem chyba jest o wiele większy gdy się ma obręcze pod bezdętkówki .... a właśnie ja takie mam
pinok Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Dokładnie tak, drutowe Smart Sam + obręcze WTB = horror
MikeSkywalker Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Obręcze WTB są znane z tego że nie chcą się dzielić oponami
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.