Skocz do zawartości

[Oś koła] Do Silexa 400

SpinPL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, niestety przy odkręcaniu tylnego koła klucz imbusowy wyrobił w ośce koło... trzeba będzie wymienić oś. Mam więc konkretne pytanie, jaką mam kupić oś aby pasowała do Meridy Silex 400 ?

Napisano

Czyli np. ? Możesz podać jakąś dobrą propozycję ?bo nie mogę znaleźć ino  jaka dokładnie jest oryginalnie. 

Napisano

Miałem podobny problem w moim Fuji. Według informacji z netu masz os w standardzie 12x142, ale w praktyce to niewiele mówi. Wykręć starą oś, która na korpusie powinna mieć oznaczenie realnej długości, długości gwintu i skoku gwintu, na przykład 174x19 x1,5. Jeżeli tego nie ma, trzeba to pomierzyć. Na aliexpress jest mnóstwo osi do wyboru w najróżniejszych rozmiarach. Nasze Banana Bikes też ma niezła ofertę, więc na pewno coś dobierzesz. 

Napisano

Myślę, że jeżeli użyjesz z wyczuciem torxa, to dasz radę wykręcić i wkręcić oś. Nie należy przesadzać z siłą, ok. 10Nm wystarczy. Bez oględzin osi będzie ciężko coś dobrać, chyba że ktoś mający Silexa sprawdzi u siebie. 

Napisano

Znam ten ból, przerabiałem to 😂. Dasz radę. 

Sprawdź jeszcze, czy na drugim końcu osi nie masz gniazda na imbusa (u mnie tak było). Wtedy bez problemu sobie wykręcisz, zwymiarujesz i wkręcisz ośkę do czasu zakupu nowej. 

P. S. Daj znać, jak Ci poszło. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...