Skocz do zawartości

[8000-15000] Szosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym poznać Waszą/doświadczenia na temat poniższych sprzętów:

• Specialized Tarmac Sport - np. SL6
  • Canyon Ultimate SL 7
  • Canyon Endurance
  • Trek Domane SL
  • jakikolwiek inna marka/model, który polecacie.

Warianty z grupą 105 w zupełności wystarczą, hamulce hydrauliczne tarczowe.

Przeznaczenie: jazda rekreacyjna z zacięciem, dystanse do 200 km lub więcej w zróżnicowanym terenie, może jakieś małe wyścigi.

Aktualnie jestem na Plante-X Pro Carbon, ale w zeszłe lato wypożyczyłem Spec Tarmac Sport na kilka jazd 100-160 km i zakochałem się w tym jak ten rower się zachowuje. Zastanawiam się jednak czy w podobnej cenie można znaleźć coś lepszego, lub w niższej cenie coś podobnego.

Napisano

Każdy swoje chwali, ale obejrzyj też Gianta TCR, w różnych wersjach, w tym budżecie będzie ultegra. Generalnie jest problem z dostępnością, więc kupuje się co jest dostępne a nie co się chce :-).

Napisano
  W dniu 1.04.2021 o 20:26, KrzysiekCH napisał:

Każdy swoje chwali, ale obejrzyj też Gianta TCR, w różnych wersjach, w tym budżecie będzie ultegra. Generalnie jest problem z dostępnością, więc kupuje się co jest dostępne a nie co się chce :-).

Rozwiń  

Rzucę okiem. Z dostepnością jest źle, znajomy czekał na Speca 8 miesięcy i dowiedział się, że nigdy nie przyjdzie.

@Mihau_ Canyon to Endurace, literówka. Do czego potrzebuję rower napisałem na początku ;) jakie różnice między Domance i Tarmac?

Tarmac mi się bardzo spodobał bo odpowiadał od razu na każde naciśnięcie pedałem, mój Planet-X bardziej "muli", zgaduję że to sztywność, ale mogę się mylić

Napisano
  Cytat

jakie różnice między Domance i Tarmac?

Rozwiń  

Jeśli nie wiesz takich rzeczy to pojęcia nie mam po co ci rower za 15 kafli. Internet to kopalnia wiedzy, wystarczy kilka minut i sam się dowiesz, nie chce mi się setny raz klepać tego samego

Napisano
  W dniu 2.04.2021 o 10:11, Mihau_ napisał:

Jeśli nie wiesz takich rzeczy to pojęcia nie mam po co ci rower za 15 kafli. Internet to kopalnia wiedzy, wystarczy kilka minut i sam się dowiesz, nie chce mi się setny raz klepać tego samego

Rozwiń  

Jakbym te różnice znał to bym nie pytał na forum, skoro nie znam to pytam.

Jeśli wpowiadasz się tylko po to aby po kimś jeździć to może przestań, bo nic nie wnosisz do tematu.

Napisano
  Cytat

pomoc nie polega na podsuwaniu pod nos

Rozwiń  

Zwłaszcza... jeżeli dobrze życzysz temu komu pomagasz... lepsze pięć kopów w zadek i wynikająca z tego nauka niż pogłaskanie po jajkach.

@85LoPeZ pewnie jak się czułeś przez 160km dobrze na tarmacu...sl6 :) to trzymanie się jego geometrii i odpuszczenie Domanki czy Canyona w wersji endurance ma sens. Bo po co Ci łapanie wiatru skoro "plecy masz mocne"?

A kolega @Mihau_ ma rację - słuchaj tego co między wyrazami w oczy bije! - stary chcesz wydać 15 kafli ... a nie jesteś po 15-stu godzinach lektury ZANIM zacząłeś zadawać pytania?

Albo temat z do męczenia buły i nie warto się męczyć odpowiadając bo żadnego zakupu nie będzie... albo przed pomagającymi jest jedna droga - nakopać Ci w dobrej wierze (to będzie nieoceniona pomoc) żebyś NAJPIERW poznał temat.

Napisano

@abdesign i to zdanie już mi bardzo dużo powiedziało: "pewnie jak się czułeś przez 160km dobrze na tarmacu...sl6 :) to trzymanie się jego geometrii i odpuszczenie Domanki czy Canyona w wersji endurance ma sens. Bo po co Ci łapanie wiatru skoro "plecy masz mocne"?"

widzę, że wstrzeliłem się w różne grupy przeznaczenia

Spec Tarmac i Ultimate są na wyścigi, więc z Treka powinienem patrzeć na Emonde albo Madone, chociaż Madone to już wyższa półka.

Co do 15 kafli, to górna granica jest na tym poziomie, ponieważ w UK mogę kupić te rowery ok 40% taniej dzięki rządowym programom omijania komunikacji miejskiej - już 2 poprzednie rowery tak kupiłem.

Tarmac był dla mnie na tyle wygodny, że po 7h jazdy mogłem jechać dalej, tak więc jednym z czynników jest to czy na Ultimate, Endondzie, TCRze będzie tak samo wygodnie czy jednak musiałbym iść w innych markach w stronę endurance. Kolejny to to czy powyższe będą tak samo czy gorzej czy lepiej "responsywne", w Tarmacu jak nacisnąłem pedał to od razu czułem "że jedzie".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.