Skocz do zawartości

[Wytrzymałość ramy] Maksymalne wysunięcie sztycy

Hameti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Mam za małą ramę, i zastanawiam się na ile maksymalnie może być wysunięta sztyca. Aktualnie mam 400mm, ale na "minimum" sięga niewiele poniżej spawu górnej rury, więc jest wsunięta głębiej. Brakuje mi jeszcze parę cm. Sztyca 450mm będzie wysunięta na ~27cm, i włożona 18cm w ramę, aktualnie mam wysunięta na 25cm i 15cm w podsiodłówce. Mogę jeździć na takim wysunięciu przy wadze 80kg czy grozi to pęknięciem ramy? Rama to Dartmoor Primal 29" 2020. 

Napisano

15 cm w podsiodłowej to całkiem sporo. 

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale jeżeli minimum Ci się chowa dobre kilka cm w ramę, to jest ok. Minimum nie powinno wystawać ponad ramę.

Napisano
1 godzinę temu, Hameti napisał:

Aktualnie mam 400mm, ale na "minimum" sięga niewiele poniżej spawu górnej rury, więc jest wsunięta głębiej.

Czy dobrze rozumiem - jak ją wsuniesz tak, ze "minimum" jest równo z góra podsiodłówki to sztyca sięga niewiele poniżej spawu rury poziomej, więc wsunąłeś głebiej i masz za niskie siodełko ?

Jeżeli tak, to sztyca jest za krótka. Oznaczeniem "minimum" na sztycy bym sie nie sugerował - sztycazupełnie nie wie w jaka ramę będzie wsunięta. Sztyca powinna być zanurzona z 10cm poniżej rury poziomej.  

Napisano

Dartmoor chyba jednak rekomenduje 15 cm wsunięcia sztycy, co miałoby nawet sens, bo rama Primal wygląda tak:
frame_Primal29_sand_storm.jpg

W swoim rowerze mam sztycę wysuniętą na ~300 mm i nie wygląda, jakby miała złamać ramę. Myślę, że jak kupisz 450tkę, to ogarrnie temat.

Napisano

10 cm poniżej poziomej to chyba przesada . 10 cm to przeważnie minimum zaznaczone na sztycy . I przy klasycznej ramie to wystarcza . Problem jest przy ramach gdzie pozioma jest nisko wspawana . Kiedyś czytałem że sztyca powinna sięgać 3 cm poniżej ,,węzła podsidłowego " . Tylko to pewnie też zależy od zastosowania.

O kolega powyżej chyba wyjaśnił .

Napisano

Oznaczenia na sztycy nie mają znaczenia - to juz było omawiane.

Tu akurat połączenie jest bardzo sztywne - może i 5 cm poniżej poziomej wystarczy.

Napisano

Scott Genius alu, średnica sztycy 31.6 mm. Wcześniej miałem Treka ze sztycą wysunięta na 255 mm, ale tam była średnica 27.2 mm i rama pękła. Oczywiście minimalne wsunięcie sztycy było zachowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...