Skocz do zawartości

[Napęd, przerzutki] Kross Level A4 2011 - wymiana zębatek, łańcucha, kasety, przerzutek

bixidium

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower to Kross Level A4 model z roku 2011. Oryginalnie zamontowany osprzęt jest w takim stanie, że nie da się już zwyczajnie jeździć - zębatki wygniecione, przerzutki mają luzy, coś strzela w korbie albo suporcie. Teraz szukam opcji na renowację tych części. Chcę wymienić: przerzutkę przód, tył, zębatki przednie (z korbą?), kasetę tył, wszystko Shimano >= Alivio.

Jedna z możliwości jaką biorę pod uwagę to pozbycie się przedniej przerzutki i uzyskanie napędu 1x9.

Druga opcja to zakup osprzętu w oryginalnej konfiguracji 3x9.

Która z opcji będzie lepsza? Skąd wziąć konfigurację takiego zestawu? Warto wzorować się np. na nowych konfiguracjach Leveli (albo innych firm) ?
Napędu 1x9 jeszcze nie testowałem i nie wiem czy kaseta 9 będzie w stanie zapewnić odpowiedni zakres przełożeń. Preferuję jazdę po lesie z niewielką stromizną i szuter < 30 km/h. 
Z kolei 3x9 oznacza, że przód i tył muszą współgrać ze sobą. Wolałbym nie montować niczego poniżej Alivio bo luzy są straszne na tym co mam.

Napisano
5 minut temu, wkg napisał:

A dlaczego już nie 1x10 albo 1x11 ? Blaty korby masz odkręcane ?

Blaty korby nieodkręcane, nie wiem czy się zmieści 10 rz kaseta w miejsce 9

Napisano

Jak się zmieściła 9 to zmieści się i 11. Wrzucisz 11-42 albo 11-46 i będziesz miał porządny napęd jeżeli nie jeździsz po górach. Korbę bym wziął używaną SLX.

Napisano
50 minut temu, KSikorski napisał:

Zmieści się 10, 11 i 12 rzędów.

10 i 11 tak. 12 nie. A 11 pod warunkiem że będzie to kaseta MTB a nie szosowa. Kasety MTB to z grubsza takie które mają duży zakres przełożeń, na przykład 11-42.

Napisano

Kaseta 12 bardzo by mi odpowiadała:

obecna 3x9: http://gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=22,32,44&RZ=11,13,15,17,20,23,26,30,34&UF=2075&TF=70&SL=2.1&UN=KMH&DV=teeth
nowa 1x12: http://gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=36&RZ=51,45,10,14,12,16,18,21,24,28,33,39&UF=2215&TF=70&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth

W takiej konfiguracji podejrzewam, że zębatka korby szybciej się zużywa i dobrze kupić nowe korby z możliwością montażu nowych zębatek.
Czy musi to być Zee FC M640 M820 czy jest coś tańszego?

Napisano
20 minut temu, chrismel napisał:

10 i 11 tak. 12 nie. A 11 pod warunkiem że będzie to kaseta MTB a nie szosowa. Kasety MTB to z grubsza takie które mają duży zakres przełożeń, na przykład 11-42.

Ale dlaczego nie? Sram NX czy Sunrace MZ800 normalnie wchodzą na bębenek Shimano HG.

Kasety 10-xx nie założy, ale 11-xx a i owszem.

Napisano

To wiem. Ale dlaczego założy 11s, a 10s nie założy? 🤔 To nielogiczne...

EDIT. Kaseta 10s i 11s na pewno wchodzi na ten sam bębenek. To teraz pytanie: dlaczego autor 11s założy, a 10s nie? 🤔

Napisano

podejrzewam, że niektórzy mają na myśli ząbki w najmniejszych trybach w kasecie (10-xx) a inni o rzędzie kasety :D gwoli ścisłości chcę w miejsce obecnej 9-rzędowej wstawić nową, o większej liczbie trybów, żeby uzyskać napęd 1x10..12.

Jeszcze jedna sprawa - czy taka gęsta kaseta wymaga jakiegoś specjalnego węższego łańcucha?

Napisano

Łańcuch dobierasz pod ilość rzędów w kasecie.

Nie było tematu, zakręciłem się... Tak to jest jak się patrzy w pracy na dwa monitory, a w międzyczasie jeszcze szef przyłazi i tyłek truje niepotrzebnie 😀.

Napisano
4 godziny temu, chudzinki napisał:

To wiem. Ale dlaczego założy 11s, a 10s nie założy? 🤔 To nielogiczne...

EDIT. Kaseta 10s i 11s na pewno wchodzi na ten sam bębenek. To teraz pytanie: dlaczego autor 11s założy, a 10s nie? 🤔

A ja gdzieś 's' napisałem? Rozmawiamy o kasetach 11s i 12s. Nie założy 11 i 12 rzędowej kasety z najmniejszą koronką 10T. Tylko te, zaczynające się od 11T, czyli na klasyczny bębenek HG Shimano.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...