Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Altus

tokio04

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeglądam forum już kolejny dzień i nie trafiłem jeszcze na odpowiedź na mój problem. Po renowacji swojego roweru , wymianie łańcucha i korby , na stojaku po regulacji przerzutek wszystko było ok.

Na trasie zaczęły się schody, na największym trybie z tyłu jest jeszcze ok, ale po zmianie na niższy i trzeci z kolei zaczyna przeskakiwać po wielotrybie, potem na niższych biegach jest już ok. Przeglądałem wielotryb z tyłu bo myślałem że najgorsze przede mną czyli wyłamane zęby którejś z zębatek. Na szczęście nie, regulacja tak jak pisałem wyżej na stojaku przebiegła sprawnie i wszystko było ok. Proszę o pomoc w rozwikłaniu problemu.

Napisano

A załóż stary łańcuch i zobaczysz,czy będzie przeskakiwać,jak się uspokoi to kaseta to wymiany

Napisano
8 minut temu, tokio04 napisał:

wymianie łańcucha i korby

A dlaczego nie wymieniłeś trybu???? To jest powód. Stary tryb jest zdewastowany (najczęściej używane biegi) i nie dogaduje się z łańcuchem.  Nie zakładaj starego łańcucha, ponieważ rozciągnięty łańcuch zajedzie nową korbę bardzo szybko, a to najdroższy element napędu.

Wymień kasetę/wolnobieg. 

Napisano

Hm? Dziękuje, tak po cichu spodziewałem się tego. Wymiana niestety w serwisie bo u mnie niestety brak klucza i "bacika'.

Napisano
3 minuty temu, woojj napisał:

A dlaczego nie wymieniłeś trybu???? To jest powód. Stary tryb jest zdewastowany (najczęściej używane biegi) i nie dogaduje się z łańcuchem.  Nie zakładaj starego łańcucha, ponieważ rozciągnięty łańcuch zajedzie nową korbę

Na chwilę jak założy stary  łańcuch,to potwierdzą się nasze przypuszczenia,więc warto to wykonać

Napisano
Cytat

A dlaczego nie wymieniłeś trybu????

Szczerze mówiąc nie wiedziałem że napęd wymienia się w całości i przód i tył. Jak zakładałem nową korbę i łańcuch dość dokładnie obejrzałem kasetę i nie zauważyłem nadmiernego zużycia i na tej podstawie założyłem koło ze starym wielotrybem. Mam założona kasetę z  6 zębatkami, czy jak założę 7 to nie zaszkodzi dobremu funkcjonowaniu roweru?

Napisano

Będziesz musiał zmienić manetkę i być może przerzutkę. 

Stary napęd juz nie działał ? Jak nic nie przeskakiwało to bym najpierw go dojechał. 

W twojej korbie można zmieniać same blaty ?

Napisano

Stary napęd był już zużyty , manetki też i zostały zmienione na Klamkomanetki SHIMANO ST-T3000 ACERA 3x9, a korba na Mechanizm Korbowy SHIMANO FC-TY501 48/38/28 srebrny

• Mod Team
Napisano

Zaraz zaraz. Masz masz z tyłu kasetę/wolnobieg 6-rzędowy, a manetki 9-rzędowe? To nie ma prawa działać. Manetka musi mieć tyle samo przełożeń, ile jest zębatek kasety.

Napisano
56 minut temu, wkg napisał:

No to pozostaje kaseta i dokupienie jednego, dwóch łańcuchów - najlepiej na spinkę. Potem rotacja łańcuchów co 1000 km.

Dobrze kolega podpowiada,dwa łańcuchy to minimum,sam tak załatwiłem kasetę na 1 łańcuchu,i koszta wzrastają

Napisano

To kwestia regulacji, na stojaku działała bardzo poprawnie. Rower  przywróciłem do żywych po 3 latach stania na wolnym powietrzu, jak jeszcze na nim jeździłem to ten Altus był jedną z lepszych przerzutek dla rowerów miejskich. Myślę że to kwestia kasety nawet jak zdjąłem koło to nie ma tego charakterystycznego "pykania" jak się kręci w lewo.

Dlaczego kilka łańcuchów?

Napisano

Nie. Jak jest wyciągnięty to juz po kasecie. Chodzi o to, zeby własnie jak najdłużej napęd jeździł na niewyciągniętym łańcuchu. 

Nie ma co tu pisać - przeszukaj archiwum na jazdę na kilku łańcuchach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...