Przecietny Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Dzień dobry wszystkim. Mam niemały problem z demontażem suportu na octalink, męcze się już z tym od tygodnia a ten ani drgnie. Pryskałem go już różnymi penetratorami ale to nie pomogło. Do tego klucz nie wchodzi zbyt głęboko i się ześlizguje. Widziałem patenty z mocowaniem klucza do osi suportu jednak wydaje mi się,że o ile w suporcie na kwadrat da się tak zrobić to przy ocktalinku nie bardzo. Na początku próbowałem demontażu od strony nienapędowej, jednak okazało się ,że miska jest z tworzywa i już jej nie ma,połamała się, została zatem strona napędowa ale mimo, długiego ramienia i sporej dźwigni nic nie mogę zrobić. Może ktoś podpowiedzieć jak mógłbym sobie z tym poradzić? Załączam fotki.
Mihau_ Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Weź ramę do warsztatu samochodowego/wulkanizacji i ci to ogarną pneumatem/kluczem udarowym Poza tym raczej nie warto tego pryskać tylko porządnie zalać czy wymoczyć w jakiejś benzynie czy coś
Przecietny Napisano 29 Marca 2021 Autor Napisano 29 Marca 2021 Czyli rozumiem,że już nic się nie da zrobić samemu? a myślałem,że presfit jest denerwujący ehh. Skoro twierdzisz,ze to pomoże to będe musiał spróbować i udać się do takiego warsztatu. Dziekuje. Swoją drogą to nie wiem kto i z jaką siłą to wkręcał, chyba,że czas zrobił swoje, ten suport w 2015 był montowany.
abdesign Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Gruby (najgrubszy jaki przelezie przez suport) gwintowany pręt, podkładki + nakrętki, do tego klucz/nasadka do suportu taki jak na zdjęciu... skręcasz śrubą przełożoną przez suport (i nasadkę) - i kluczem płaskim czy nastawnym ogarniesz. ps. możesz zamiast pręta oczywiście dać jakąś długa śrubę, byle dało się to razem skręcić tak żeby klucz nie miał "manewru" ucieczki z gniazda w misce suportu.
Gość Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 To co wyżej kolega napisał,jest skuteczna metodą,i koniecznie posmaruj smarem nowy suport przed skręceniem,i oczyść dokładnie gwint w mufce
Przecietny Napisano 29 Marca 2021 Autor Napisano 29 Marca 2021 dzieki, szkoda,że budowlane zamknięte, idę poszukać jakiegoś sklepu metalowego.Dam znać czy się udało
Przecietny Napisano 29 Marca 2021 Autor Napisano 29 Marca 2021 Konstrukcja się udała, jednak nadal nie można tego ruszyć, mogę walić młotem, skakać po tym i tak nic nie pomaga. Może jakbym mógł zrobić dzwignie (mam klucz nastawny na który nie wchodzi moja rura) chociaż nie sądze...że też coś może być tak zapieczone. Trudno albo pójdę z tym do mechanika jak kolega wyżej radził albo się poddaje i złomuje ten rower. W domowych warunkach chyba jednak się nie da tego zrobić.
Przecietny Napisano 29 Marca 2021 Autor Napisano 29 Marca 2021 Wiesz też się zastanawiałem czy w dobrą ale You Tube twierdzi,że tak. Po stronie napędowej zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
marvelo Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Napompuj dobrze opony, a najlepiej podeprzyj rower na jakimś drewnianym klocku pod samym suportem. Elastyczność opon, kół i samej ramy kradnie dużo siły przy odkręcaniu i często solidne podparcie czyni cuda. Tu jeszcze kilka sugestii: http://www.808.dk/?stuck-bottom-bracket-removal
Przecietny Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Napisano 1 Kwietnia 2021 Dziekuje za podpowiedź, wypróbuje te patenty ze strony którą podałeś🙂
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.