jasiek123321 Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Witam. Od jesieni mam hamulec shimano 396 i przy temperaturach około 6 stopni w dół hamulec strasznie puchnie klamka nie ma praktycznie ruchu. Da się to jakoś naprawić? Ponieważ nie chcę wymieniać jeszcze hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Wymień olej hydrauliczny w układzie,będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Czym jest zalany? Fabrycznym olejem Shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiek123321 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Nie. Hamulec nie jest zalany oryginalnym olejem tylko jakimś zamiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 No to masz odpowiedź. Pewnie jakiś LHM. No ale jak się pisze że to lipa, to zaraz połowa ludzi się rzuca, że to to samo. Podziękuj temu kto Ci to polecił. Użyj oryginalnego oleju Shimano. Tyle że wtedy Ty lub ktoś zaoszczędził, więc teraz trzeba przelać porządnie cały układ. 100 ml pewnie będzie na styk. No chyba że jest tam wlany DOT. Wtedy hamulce na śmietnik. 10 godzin temu, mechanikrowerowy1986 napisał: Wymień olej hydrauliczny w układzie,będzie dobrze Olej Shimano nie jest Higroskopijny. Gdyby to był oryginał, to nawet bardzo brudny nie dawałby takich objawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiek123321 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Dobrze tak zrobię właśnie ten olej ma zapach jakby kredek pastelowych i wydawało mi się to dziwne. A dot'em nie był zalewany bo wiedziałem jakie są tego konsekwencje Edytowane 29 Marca 2021 przez jasiek123321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To_JaT Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Może bambino ktoś tam zalał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasiek123321 Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Nie mam pojęcia niby na aukcji pisało olej mineralny do hamulców Shimano lecz niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 1 godzinę temu, skom25 napisał: No to masz odpowiedź. Pewnie jakiś LHM. No ale jak się pisze że to lipa, to zaraz połowa ludzi się rzuca, że to to samo. Podziękuj temu kto Ci to polecił. Użyj oryginalnego oleju Shimano. Tyle że wtedy Ty lub ktoś zaoszczędził, więc teraz trzeba przelać porządnie cały układ. 100 ml pewnie będzie na styk. Oczywiście że trzeba wymienić na olej Shimano,ewentualnie jakiś zamiennik ,ale z przeznaczeniem do hamulców w rowerze,DOT to olej do samochodowego układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Cytat DOT to olej do samochodowego układu i rowerowego... Zależy od hamulców. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 1 godzinę temu, mechanikrowerowy1986 napisał: Oczywiście że trzeba wymienić na olej Shimano,ewentualnie jakiś zamiennik ,ale z przeznaczeniem do hamulców w rowerze,DOT to olej do samochodowego układu Ty widzę to jesteś taki mechanik, jak Cytryn i Gumiak. To, że w rowerach też się stosuje DOT już zostało wytknięte, ja jeszcze dodam, że DOT nie jest olejem. Także moja rada, jak się na czymś nie znasz, to po prostu się nie wypowiadaj. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Jakbym się nie znał to bym się nie wypowiadał,Płyn czy olej jeden ciort,wiadomo o co chodzi 3 godziny temu, chudzinki napisał: i rowerowego... Zależy od hamulców. W hamulcach Shimano 396 stosujemy olej hydrauliczny Shimano,DOT może uszkodzić układ. 1 godzinę temu, cervandes napisał: Powodzenia życzę, DOT do hamulców Shimano 396.Nigdy tego płynu nie stosujcie w tych hamulcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 29 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 @mechanikrowerowy1986, bardzo proszę o czytanie ze zrozumieniem i jasne przekazywanie treści. Olej hydrauliczny to nie to samo co płyn hamulcowy . 6 godzin temu, mechanikrowerowy1986 napisał: DOT to olej do samochodowego układu DOT to nie olej , jest klasyfikowany jako płyn choćby ze względu na główny składnik ( glikol vs olej mineralny ). Prośba o wstrzemięźliwość w pisaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi