alexsob Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Zastanawiam się nad wymianą to co ma wpływ na lepszą jazdę aszczegulnie pod gorę. Możecie doradzić co wymienić żeby jeździć szybciej i lepiej.? Czy zakup używanego napędu ma sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Cytat Możecie doradzić co wymienić żeby jeździć szybciej Mięśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Można jeszcze zmienić rower na e-bike'a. Co do zakupu używanego napędu to trzeba mieć trochę doświadczenia żeby oszacować stan zużycia oraz przede wszystkim pomacać wszystkie graty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Roweru raczej na razie nie mam zamiaru zmieniać, jeździ mi się dobrze ale ma już trochę za sobą ale chce wymienić naped ale generalnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Mam naped 3 x 8, przednia przerzutka nie działa, na maniecce mogę zmieniać ale nic się nie dzieje. Nie wiem czy korba też do wymiany? Na pewno wymieniłbym kasetę, przrzutke tylnia i łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Zmień przednią manetkę. Co do wymiany napędu - za mało wiadomo, zeby coś napisać. Czy napęd dojechany, czy wystarczy wymiana łańcucha ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Łańcuch ma 2 lata ale jezfdze w trudnym terenie. Nie wiem czy korbę wymieniać. Na pewno wymienił bym przrzutki i kasetę na 10lub 11 rzędowa. Nie wiem czy wszystko musi być z jednej grupy np. Shimano slx czy mogą być z różnych grup? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Nie musi być z jednej grupy, ekonomicznie nawet nie powinno. A jaka jest przyczyna tej wymiany oprócz tego, że (najprawdopodobniej) spadła linka z lewej manetki ? To sa niemałe pieniądze - z 1000 pln lub więcej stąd pytanie o przyczynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Napęd 2-3x8-9 to zamknie się raczej w 500zl. Ale po co marnować kasę jak przynajmniej częściowo będzie się.salo coś odzyskać. A biorąc pod uwagę że obecnie łańcuch kmc x8 kosztuje 40zl a x9 już 90zl wybór wydaje się oczywisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Ogólnie chce poprawić naped tylko nie wiem co wymienić poza serwisem przerzutek lub wyminą. Zastanawiam się nad wymianą kasety na 10 lub11 rzędowa i może korby jeśli przyniosło by to efekt. Nie wiem jeszcze co wymienić z napędu dla lepszej jazdy pod gorę, chyba że to kwestia nóg, chociaż uważam że i tak ciężko chodzi. Kasetę mam Shimano Hg 8 rzędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Nie wymienisz kasety na 10-11 tylko wymienisz "wszystko" żeby obsługiwało 10-11. Prawdopodobne razem z kołami bo nie wiadomo czy tył ci 10s obsłuży Jak masz napęd 3x gdzie najmniejszy blat korby jest pewnie mikroskopijny i jest "ciężko pod górę" to raczej nie upatrywałbym przyczyny w rowerze Zresztą napisz co masz za rower i w jakiej konfiguracji bo bez tego sobie można gdybać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 28 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Focus highland peak, koło wymieniałem w zeszłym roku, muszę się skontaktować z serwisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 nie opłaca się w to inwestować, doprowadź do stanu w którym można jeździć i tyraj aż się rozleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Myślę, że racja. W tysiącu się nie zmieścisz a lżej nie będzie. Napraw manetkę, wymień linki, pancerze, nasmaruj, sprawdź łożyska i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Przy napędzie 8 rzędowym powinieneś mieć z przodu najmniejszą zębatkę 22. Jeżeli jest 24 to jest lipa i wtedy warto myśleć o wymianie korby. Do tyłu jest kaseta 8s CS HG50 11-34, co prawda aktualnie za jedyne 170 zł... ale przy przełożeniu 22x34 wyjedziesz na każdą górę, którą da się podjechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 a sprawdziłeś czy kaseta 11 rzędowa wejdzie ci w aktualny bębenek piasty znajdujący się w kole roweru???Bo jak masz 8 przełożeń a zakładam ze to jest orginał,to wiekszej kasety niż 9-10 tam nie włożysz a co do używanego napędu to bym ci odradził.Chyba ze jesteś w stanie to precyzyjnie sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 28 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 @mechanikrowerowy1986 nie pisz bzdur. Założy bez problemu, zarówno 11 jak i nawet 12 rzędów, jeśli tylko ma piastę pod kasetę a nie wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Jesteś tego pewien?Szczerze powiem że nie próbowałem założyć 12 na bębenek,ale gdzieś czytałem że nie da rady.Mowisz że kaseta będzie pasować na każde koło, które ma system kasetowy?Jak możesz to napisz parę słów jak to wygląda,sam może sobie włożę 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Marca 2021 Udostępnij Napisano 28 Marca 2021 Na bębenek Shimano HG stosowany w rowerach MTB wejdzie wszystko łącznie z 12 rzędami. W skrajnych przypadkach ograniczeniem mogą być szprychy, ale jeszcze nie spotkałem się z tym w praktyce. Inna sprawa że do małych kół nie ma sensu ładować ogromnych kaset 11-50 bo wózek przerzutki będzie niemal szorował po oponie. Kasety 12 rzędowe na zwykły bębenek Shimano oferują m.in. SRAM i Sunrace. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Dokładnie tak jak @KSikorski napisał. Bębenek 9-12s MTB jest tej samej szerokości, a kasety pod klasyczny bębenek HG produkuje między innymi Sunrace i Sram (NX Eagle). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Plotki sprzed lat głoszą, że 11s MTB nie do każdego koła pasuje, że szerokość kołnierzy i rozstaw szprych blablabla. Najmądrzejsi tego świata tak twierdzili wraz z pojawieniem się grup 11s. Moja opinia jest taka, że przez te kilka lat nie spotkałem się z kołem, które by nie przytuliło 11s kasety MTB. 8s do 10s różnią się przerwami między koronkami a w 11s największa zębatka jest odsunięta w stronę szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 21 godzin temu, wkg napisał: Myślę, że racja. W tysiącu się nie zmieścisz a lżej nie będzie. Napraw manetkę, wymień linki, pancerze, nasmaruj, sprawdź łożyska i tyle. 21 godzin temu, Mihau_ napisał: nie opłaca się w to inwestować, doprowadź do stanu w którym można jeździć i tyraj aż się rozleci Właściwie macie racje, naprawie przednia przerzutkę ale i tak planuje wymienić koła pod koniec sezonu na 27,5(mam obecnie 26 cali, amortyzator tez do wymiany) to może najpierw kołami i amortyzatorem się zajmne a później napędem. Dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 Zajmij się szukaniem nowego roweru, najlepiej na tym wyjdziesz, zarówno jeśli chodzi o efekt jak i finanse od kiedy się "wymienia koła" z 26 na 27,5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 13 minut temu, Mihau_ napisał: Zajmij się szukaniem nowego roweru, najlepiej na tym wyjdziesz, zarówno jeśli chodzi o efekt jak i finanse od kiedy się "wymienia koła" z 26 na 27,5? A dlaczego nie? Lepsze większe koła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 29 Marca 2021 Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 W samochodzie zamiast 16 wpakowałbyś 21? Zmieściłoby się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexsob Napisano 29 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2021 22 godziny temu, kipcior napisał: Przy napędzie 8 rzędowym powinieneś mieć z przodu najmniejszą zębatkę 22. Jeżeli jest 24 to jest lipa i wtedy warto myśleć o wymianie korby. Do tyłu jest kaseta 8s CS HG50 11-34, co prawda aktualnie za jedyne 170 zł... ale przy przełożeniu 22x34 wyjedziesz na każdą górę, którą da się podjechać. Raczej tego nie mam na korbie ale dzięki za info będę wiedział czego szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.