dawix992 Napisano 28 Marca 2021 Napisano 28 Marca 2021 Witam, mam problem z obliczeniem jak długie szprychy potrzebuję. Moje obręcze to dt swiss ex 471 a piasta to NOVATEC DH82SB 12x150mm 32ot. Próbowałem na kalkulatorach, ale nie bardzo wiem gdzie mogę znaleźć te dane, które tam są potrzebne.
MikeSkywalker Napisano 28 Marca 2021 Napisano 28 Marca 2021 Wszystkie dane masz na obręczy i piaście, potrzebujesz tylko metrówki i suwmiarki żeby wszystko sprawdzić. https://pro-bike.pl/spoke.frame.php tu masz instrukcję
dawix992 Napisano 28 Marca 2021 Autor Napisano 28 Marca 2021 Słabo trochę wyjaśnione. Ten rysunek nic nie wnosi bo jest zbyt mały i nie widać szczegółów. "Średnica obręczy, zmierzona do miejsca przewidywalnego zakończenia szprych." Czyli ma to być wewnętrzna średnica czy wewnętrzna plus grubość ścianki obręczy? "Średnica kołnierza piasty zmierzona do zewnętrznych krawędzi otworów na szprychy." To jest już całkiem niejasne.. Co w przypadku jak jeden kołnierz jest większy od drugiego? "Odległość kołnierza piasty od środka piasty (połowa szerokości piasty minus odległość kołnierza od końca piasty)." Tutaj tez nie wiadomo czy mierzyć kołnierz po zewnętrznej czy od wewnątrz.. Wg mnie są to istotne informację, których nie podano w tym kalkulatorze.
MikeSkywalker Napisano 28 Marca 2021 Napisano 28 Marca 2021 https://www.sapim.be/kalkulator-dlugosci-szprych no to jest jeszcze generator Sapima, ale więcej danych trzeba wprowadzić. Ja lubię ten pierwszy, za prostotę. Przewidywane zakończenia szprych - czyli wewnętrzna średnica obręczy plus 3mm. Zauważ że w kole masz często różne długości szprych od strony napędowej i przeciwnej. Więc i tak musisz wprowadzić dane dwa razy - bo odległość kołnierza od środka piasty też jest różna. To jak zmierzysz - czy od zewnątrz kołnierza, czy od wewnątrz, czy po środku nie ma większego znaczenia. Ja zwykle mierzę od zewnętrznej części, bo można to zrobić w taki łatwy sposób że opierasz piastę krawędzią o kant stołu i suwmiarkę mierzysz odległość od blatu do kołnierza piasty.
leejoonidas Napisano 28 Marca 2021 Napisano 28 Marca 2021 Dla obręczy 29", tylne koło. Długość szprych lewa strona 16 sztuk 292mm Długość szprych prawa strona 16 sztuk 292mm Nyple długość 12mm Szprychy dt champion grubość 2mm 7 godzin temu, dawix992 napisał: Witam Jeżeli masz inną średnicę obręczy to napisz jaką i też obliczę.
dawix992 Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Napisano 1 Kwietnia 2021 Zaszły małe zmiany... Obręcz DT Swiss FR570, 27,5 tylne Piasta NOVATEC DH82SB 12x150mm 32ot.
leejoonidas Napisano 1 Kwietnia 2021 Napisano 1 Kwietnia 2021 32 sztuki szprych o długości 272mm Szprychy dt champion grubość 2mm Nyple 12mm Zaplot na trzy krzyże.
dawix992 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Napisano 2 Kwietnia 2021 17 godzin temu, leejoonidas napisał: 32 sztuki szprych o długości 272mm Na pewno wszystkie jednakowej długości? Piasta po stronie napędowej ma niższy rant.
leejoonidas Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Jeżeli nie masz zaufana do moich wyliczeń to zrób je sam i porównaj z moimi. Skoro nie potrafisz sam obliczyć długości szprych i pewnie koła też nie zapleciesz a o geometri już nie wspomnę, to możesz oddać do serwisu piastę i obręcz a tam już zrobią całe koło bez informowania Cię o tym jaką długość szprych zastosowali i to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.
dawix992 Napisano 2 Kwietnia 2021 Autor Napisano 2 Kwietnia 2021 Zapleść potrafię, ale nie będę tego robił bo i tak nie wycentruję koła tak dobrze jak na centrownicy więc oddam do serwisu. Chciałem tylko kupić szprychy sam dlatego pytałem o długość. Z wyliczeniem nie ma problemu, ale nie ma nigdzie danych nt. piasty
MikeSkywalker Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 Jest suwmiarka, czy nawet zwykła linijka
leejoonidas Napisano 2 Kwietnia 2021 Napisano 2 Kwietnia 2021 4 godziny temu, dawix992 napisał: ale nie ma nigdzie danych nt. piasty Skoro nie potrafisz posługiwać się linijką i suwmiarką to teraz możesz sam wyliczyć, tu masz rysunek Twojej piasty z wymiarami.
dawix992 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 Ale z Was marudy... nie mam tej piasty fizycznie.. dopiero mam w planie ja zakupić razem ze szprychami. Gdybym ją posiadał nie byłoby tematu.
leejoonidas Napisano 3 Kwietnia 2021 Napisano 3 Kwietnia 2021 Jesteś beznadziejny, dość że nic nie potrafisz zrobić i nic nie wiesz na temat budowy kół rowerowych to jeszcze narzekasz gdy inni podają Ci gotowe rozwiązania na tacy.
dawix992 Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Napisano 3 Kwietnia 2021 @leejoonidas, dobra człowieku weź się lepiej nie udzielaj.. 😄 Jak masz odpisywać i marudzić to idź lepiej coś innego zrób..
RafalxM Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Światli waszmościowie, czy ktoś jest mi w stanie podać jaką długość szprych i jakie nyple będą pasować do przedniego koła, zaplot na 3 krzyże ?: Obręczy i piasty nie mam jeszcze u siebie. Piasta 15x100mm NOVATEC D041SB DB 32 Obręcz DARTMOOR CRUISER Szerokość zewnętrzna: 40 mm Szerokość wewnętrzna: 35 mm Wysokość obręczy: 22 mm OSB: 1.25 mm
leejoonidas Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Koło 29" Długość szprych lewa/prawa str. 287/289mm Koło 27,5 Długość szprych lewa/prawa str. 268/270mm Nyple 12mm Szprychy DT Champion 2mm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.