nemo2009 Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Posiadam w rowerze hamulce M 315. Chciałbym wymienić przód na MT 420. Czy zyskam na sile hamowania ? Teoria mnie nie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zyskasz. Tzn. nie znam MT420 ale MT400 są odczuwalnie mocniejsze niż podstawowy model M315/MT200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 MT400 to jest to samo co MT200 z krótszą klamką. Ale MT420 to 4-tłoczkowe zaciski. Zyskasz nieco na sile hamowania (ale bez przesady). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 No tak, autor napisał że teorie go nie interesują ale chętni do teoretyzowania mimo wszystko zawsze się znajdą. Też mnie nurtował kiedyś ten problem i sprawdziłem to w praktyce, siła hamowania po wymianie samego zacisku z dwutłoczkowego na zacisk czterotłoczkowy wzrosła mi o jakieś 15%. Można się pokusić o wymianę tylko samych zacisków, po wykręceniu starego zacisku oliwka i insert w przewodzie prawie w 90% przypadków wpasowuje się w gniazdo nowego zacisku, czasami ale rzadko zdarza się że trzeba założyć nową oliwkę i insert na przewód bo zaczyna przeciekać. Dodatkowy wzrost siły hamowania uzyskasz gdy wymienisz klamki na takie z systemem servo wave, naprzyklad na klamki mt500, deore, slx, xt, zee. Klamki ZEE są w bardzo fajnej cenie w sklepie Biostern, para po 120 złotych, w tym samym sklepie zaciski mt420 po jakieś 150 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Nie para tylko sztuka. Poza tym klamki klasy deore w tej cenie to żadna rewelacja. Szczególnie jeśli autor ma w jakiejś perspektywie wymianę również manetek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) No tak, masz rację że za sztukę, ale nawet licząc za sztukę to jest to nadal atrakcyjna cena, szczególnie klamki ZEE. Edytowane 26 Marca 2021 przez leejoonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 A co jest takiego fajniejszego w klamce zee? Jeden pies czy to zee, deore czy bl-mt501 albo bl-m506. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Pies nie używa klamek zee, deore czy bl-mt501 albo bl-m506, pies do hamowania używa własnych łap. A klamki ZEE są fajniejsze bo mają fajny napis ZEE i mają fajną cenę za sztukę, są z grupy osprzętu przeznaczonego do najcięższych zastosowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Dekielek z napisem zee kosztuje 2EUR. Po założeniu do klamki bl-m615 otrzymujemy klamkę z fajnym napisem. Funkcjonalność czy parametry pozostają te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Ale ja nie potrzebuję dekielka, póki co z moim dekielkiem jest wszystko w porządku, jeszcze mi na dekiel nie walnęło żebym wymieniał w klamce dekielek dla samego napisu. Dyskusja ta jest co najmniej bezsensowna dlatego darujmy sobie te komentarze które nic nie wnoszą do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Do tematu nic nie wnosi napis zee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Zenek. Daj już spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) mam nieodparte wrażenie że autor się pyta o samą wymianę zacisku... dajmy mu szansę zareagować na to co już padło. Edytowane 26 Marca 2021 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Hamulec zamówiłem. Czy dobrze zrobiłem, czy źle , to się okaże po zamontowaniu. Chciałbym mieć na przednim kole ciut lepszy hamulec od tych M 315. Miałem prawie dwa wypadki,bo słabo hamowały. Żadne przeróbki nie interesują mnie i tak zabawy przy dwóch rowerach jest sporo. W drugim rowerze mam stare Avidy Elixiry 3,jestem z nich bardzo zadowolony. Po świeżym zalaniu działają rewelacyjnie,jak dla mnie. Mam nadzieję ,że te MT 420 choć zbliżą się do tych Avidów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Jesli zmienisz rowniez tarczę hamulcową to z pewnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Tarczę mam Shimano RT 66 180 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Zamontowałem hamulec Shimano MT 420 w rowerze. Po dotarciu hamulec hamuje porównywalnie do Avid Elixir 3. Rewelacji nie ma,ale jest przyzwoicie. Na trasy górskie , raczej odpada. Ważę 67 kg. Dla osób 100 kg i więcej , nie polecam tego hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 To budżetowe hamulce jak mt200 czy m315, jedyną różnicą jest dwupalcowa klamka (czyli delikatnie krótsza niż we wspomnianych). No i działają zgodnie z przeznaczeniem (nie były projektowane do jazdy po górach). Wg Shimano osprzęt mtb zaczyna się od poziomu deore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 MT420 są czterotłoczkowe. Tutaj chyba każdy ma inne odczucia, u mnie przy mt400 po zmianie tarcz i klocków odczułem dużą różnicę na plus, nie bałem z tym jeździć w górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Mój błąd. Jakoś przekonany byłem, że chodzi o mt400. Mt420 są przyzwoite ale przydałyby im się klamki z servowave żeby pokazały pełny potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Przez te klamki ...to jakby obciąć bykowi klejnoty niby groźnie wygląda ale to już nie byk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi