KorppX Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Witam Mam problem z manetką przerzutki przedniej Shimano ST-MC30. Tak jak na filmie poniżej widać z 1 na 2 koronkę manetka przerzuca, jednak z 2 na 3 przycisk wpada bez żadnej reakcji. Nie jestem pewien co jest tego przyczyną, ponieważ do tej pory miałem ustawiony łańcuch na 3 koronce, jednak ostatnio musiałem zrzucić na 2 a na 3 i już nie chce wskoczyć. Czy przyczyną tego jest uszkodzona manetka i w najbliższym czasie będę musiał ją wymienić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Tam jest taka zapadka, która ciągnie mechanizm w górę i ona przez brud, luz i brak smaru się zatarła, nie odbija i nie łapie. To jest dość częsta przypadłość nieserwisowanych manetek. Rozebrać od spodu. Jak da się to dokręcić nakrętkę kasując nadmierny luz, a tę zapadkę (jak poruszasz wajchą przyglądając się mechanizmowi i nie jesteś totalnie atechniczny to zobaczysz która to) przesmarować nawet WD-40, albo kroplą oleju. Najlepiej byłoby ją wyjąć, wyczyścić i złożyć na smarze, ale klamkomanetka to jest jak niezły zegarek - strach ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.