SpiNNer2020 Napisano 25 Marca 2021 Napisano 25 Marca 2021 Cześć! Mam gravela Fuji Jari 1.3 z 2020 roku na podstawowych kołach WTB ST i23 32H rims, 12mm thru-axle cartridge bearing hubs Czy jest szansa dużo (odczuwalnie) zyskać na szybkości/zwinności przy innym zestawie kół? Jeśli tak to jakie koła + opony mógłbym dokupić do tego roweru? Budżet do 2000zł Czy takie podejście w ogóle ma sens? Stwierdziłem, że lepiej mieć drugi zestaw kół niż kupować dodatkowo szosę. Pozdrawiam, Paweł
JWO Napisano 26 Marca 2021 Napisano 26 Marca 2021 Cytat Czy takie podejście w ogóle ma sens? Według mnie jak najbardziej. Zmiana kół z thru-axle to 5 minut roboty. Sam też tak zrobię jak wyprowadzę się w trochę mniej zurbanizowane okolice. Dodatkowo można miec kastę szosową na szosowym kole, a mtb na tych grubszym (o ile przerzutka to uciągnie).
Mihau_ Napisano 26 Marca 2021 Napisano 26 Marca 2021 Jeśli myślisz, że zyskasz 5 kmh to nie bardzo😎 Budżet 2k, odejmij opony za 300, detki, kasetę za 150-350 (w zależności co tam masz za grupę), tarcze. Zostanie trochę ponad tysiaka na koła, coś przyzwoitego da się już poskładać. Osobiście nie szedłbym jednak tą drogą. Nie wygląda to tak, że wyjmujesz jeden komplet, montujesz drugi i jazda. Ustawienie hamulców, doregulowanie przerzutki a i jeszcze wymiana łańcucha jeśli zdecydowałbyś się na szosową kasetę. Jeśli masz 2k i miejsce na drugi rower to bez dłuższego zastanawiania się szukałbym szosy. https://www.olx.pl/oferta/sensa-romana-105-roz58-2tys-zl-CID767-IDJ5YXp.html
kipcior Napisano 26 Marca 2021 Napisano 26 Marca 2021 Najpierw zdejmij opony, kasetę i zważ te koła. Nowe za 1,5k zł ważą ok 1,5kg. Jeśli zyskałbyś na tym ok 1kg to poczujesz i to bardzo. Jeśli poniżej 0,5kg, to coś tam będzie lepiej ale bez efektu WOW. To moje subiektywne odczucia.
nctrns Napisano 26 Marca 2021 Napisano 26 Marca 2021 @kipcior jeśli koła będą sztywniejsze, to nawet przy .5kg może być wow.
gavron88 Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Poniżej podsyłam link jakie opony wybrać aby być szybszym koszt dobrego zestawy to około 400 zł więc zostaje 1600 zł na koła które można złożyć na piastach Novatec i lekkich obręczach DT. Różnica będzie około 10% szybciej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.