Michle Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Cześć, Po zdjęciu tylnego koła postanowiłem zbadać piastę. Gdy pokręciłem kołem czuć było regularny opór zawsze w tym samym miejscu. Rozkręciłem piastę i wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną. Kulki wyglądają dobrze, lecz na bieżni od strony kasety są otwory po przeciwległych stronach. Jeden z nich pokazany jest na zdjęciu. Zakładam, że są to fabryczne otwory. Do czego one służą? Mi intuicja podpowiada, że w takiej precyzyjnej konstrukcji jak łożysko, taki otwór mógłby uszkodzić kulki. Pomoże ktoś rozwiać moje wątpliwości? Czy te otwory mogą powodować ten opór o którym mowa? Co powinienem zrobić aby koło obracało się gładko? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To nie są otwory tylko wpusty na klucz, bo bieżnia jest jednocześnie nakrętką/konusem łożyska bębenka. Czyściłeś łożysko bez zdjęcia kasety? Masz zadatki na ginekologa😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michle Napisano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 A wszystko jasne. Dzięki wielkie. Poskładam tę piastę i zobaczę czy nadal będzie czuć ten opór. Nie mam klucza do zdjęcia kasety a bez jej zdjęcia jest nie najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Cytat Skąd Macica Ginekolog rowerowy Przejrzyj dokładnie kulki, czy nie mają wżerów. Podobnie stożki (konusy). No i odpowiednio skręć piastę. Często nawet fabrycznie są skręcane za mocno i przez to mocniej się zużywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michle Napisano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 odpowiednio czyli jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Tak, żeby koło kręciło się luźno, a jednocześnie nie było luzu na osi. To jest proces i jak się nie ma wprawy to wymaga cierpliwości. Właśnie do tego są nakrętki kontrujące przy konusach. Mogę doradzić tylko żebyś na początku zakontrował konus od strony zębatek na stałe, a regulował po drugiej do skutku. Bardzo przydatne są do tego klucze do konusów - takie bardzo płaskie, bo normalny będzie za gruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Dużo cierpliwości albo trochę szczęścia ... Klucze do konusów to raczej konieczność , innym nie podejdziesz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michle Napisano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Skrecilem kolo i jest luksus. Zalozylem kolo, spialem lancuch i problem. Caly naped wydaje dziwne dzwieki. Chrobotanie, ocieranie czy cos w tym stylu. Nie mam pojecia co jest nie tak i gdzie. Jedynie slychac dzwieki i czuc duzy opor na napedzie. Dodam ze wczesniej umylem dokladnie przerzutki i kasete. Jakies pomysly co to noze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Może łańcuch przez przerzutkę nie jest przełożony tak jak trzeba i ociera o wózek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michle Napisano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Wydaje mi sie ze jest dobrze. Na zdjeciu widac taka blaszke i wiem ze on mocno o nia ociera bo jak przekladalem lancuch to ciezko bylo wcisnac miedzy kolko a te blaszke. Tylko ona byla od poczatku a wczesniej bylo w porzadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 26 Marca 2021 Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Źle przełożyłeś, nad blaszka łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michle Napisano 26 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 To bylo chyba to. Bardzo dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.