Skocz do zawartości

[Łancuch] do wymiany?

n3wbie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,teoretycznie tak łancuch jest do wymiany,ale z drugiej strony takie wyciągnięcie łańcucha występuje już po przejechaniu 800 kilometrów,jest to dość szybka wymiana w teorii  w praktyce da się spokojnie przejechać 5tys kilometrów,tylko ze wyciągnięty łańcuch szkodzi na cały napęd,ja robię średnio po 2 tys kilometrów i wymieniam żeby nie szkodzić na napęd.

Wymień ale starego nie wyrzucaj . Może się okazać że kaseta nowego nie przyjmie i przy większych obciążeniach będzie przeskakiwać . Wtedy albo zmieniasz też kasetę albo zakładasz stary i jeździsz do całkowitego zajechania napędu . To trochę ryzykowne bo mogą ucierpieć też tarcze na korbach . Z moich doświadczeń wynika jednak że korby wytrzymują dużo . Widziałem łańcuch przeskakujący na kasecie , a korby nawet mocno zajechane ciągnęły bez problemu .

KMC X9 jest ok .

Pod koniec listopada chwile przed zamontowaniem  roweru na zimę na trenażerze wymieniłem korbę i suport na nowe, została kaseta która jest od początku. Na koniec jesieni jeszcze wyglądał ok ale zakładając oponę na nowo postanowiłem sprawdzic bo już trochę mi zaczyna skakać ten łańcuch.

Kaseta HG200 obecnie, pasowałaby tez HG400 - rozumiem ze bezpieczniej dla całości byłoby wymienić tez kasetę?

Ząbki na kasecie nie sa specjalnie powyszczerbiane.

Jeśli już przeskakuje na starym łańcuchu to nowego na pewno nie przyjmie . Tylko nie wiem czy pisząc o skakaniu masz na myśli to samo co ja . Załóż na początek nowy łańcuch i zobaczysz jak to będzie działać .

Jest na forum temat gdzie ludzie wrzucają zdjęcia kaset , a inni oceniają stan zębów . Poszukaj w ,, napędach " i porównaj zdjęcia do swojej kasety albo wrzuć fotkę . Zęby się nie wyszczerbiają tylko robią mniejsze i ,,ostrzejsze" .

Po co pytać?

Dla mnie sprawa nie jest oczywista, jak mam zamawiać łańcuch to wolałbym wiedzieć wcześniej czy kaseta dla kogoś kto sie na tym zna już na pierwszy rzut oka jest do wymiany. Wtedy zamówie od razu łańcuch z kaseta w jednej przesyłce, a tak to dochodzi koszt i czas, a może uda się tego uniknąć.

Ja nawet do końca nie rozumiem co oznacza ze kaseta nie przyjmie nowego łańcucha, to znaczy ze się będzie ześlizgiwał?

Tak, to znaczy, że będzie przeskakiwał na tej  samej koronce. Jak mocno depniesz to możesz sobie nogi połamac albo zaryć twarzą w kierownicę bo nagle łańcuch zaczyna się ślizgać po kasecie. 

Jasne, koszty przesyłki będa mniejsze. Poszukaj w archiwum o jeździe na kilka łańcuchów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...