Skocz do zawartości

[napęd] Shimano M8100, 1x12 - jakość z chin?

clip7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że z dostępnością grup napędu shimano jest tragicznie, najpierw luty, potem marzec, kwiecień a teraz sklepy podają terminy za 2-3 miesiące. W efekcie nie wiadomo czy w tym roku będą. Nigdzie nie ma. Zacząłem się w desperacji rozglądać z ciekawości na ali. Znalazłem na przykład coś takiego:

SHIMANO DEORE XT M8100 12v zestaw grupowy 1x12 biegowa dźwignia zmiany biegów RD CS CN cień przerzutka tylna SGS kaseta 10 51T mechanizm korbowy MTB Bike|Przerzutki rowerowe| - AliExpress

Na kasecie napis "shimano japan" :) Rozumiem, że to nie są oryginały?  Czy ktoś użytkował taki sprzęt?

8 godzin temu, Dokumosa napisał:

Wskazany przez Ciebie zestaw wychodzi jednak kosmicznie drogo. 

Wszystko od Shimano zrobilo się kosmicznie drogie. Nawet starocie. Ostatnio szukałem kasety 11-36 do 2x10 To albo nie ma, a jak jest to slx chodzi po 300zl A xt po 500zl 🙂  Widać nawet w Chinach zrobiło się drogo... więc taniej już nie będzie

Bo teraz nie jest dobry czas na zakupy. Szczególnie w Polsce. Za naszą zachodnią granicą nie ma takich problemów z dostępnością i ceny nie są tak szalone. Poza tym i w PL się pojawiają co jakiś czas małe ilości w normalnych cenach. Dwa tygodnie temu nabyłem w jednym z polecanych tu sklepów rd-m8100 za 364zł, rd-m6100 za 170zł, rd-m5100 za 145zł do tego siatkę różnej maści manetek shimano oraz kilka kaset cs-m6100 (290zł) i m7100 (315zł). Nawet nie rozeszło się wszystko w mgnieniu oka bo przerzutki m8100 sprzedawali kilka dni natomiast przerzutki m7100 (coś koło 200zł) leżały u nich dłużej niż tydzień. Akurat wtedy nie składałem rowerów dla "burżujów" i kasety XT nie były przeze mnie poszukiwane. Swoją drogą za jedną dodatkową względem SLX koronkę alu wołać takie pieniądze to rzecz nieprzyzwoita.

• Mod Team
11 godzin temu, Alsew napisał:

Wszystko od Shimano zrobilo się kosmicznie drogie. Nawet starocie. Ostatnio szukałem kasety 11-36 do 2x10 To albo nie ma, a jak jest to slx chodzi po 300zl A xt po 500zl 🙂  Widać nawet w Chinach zrobiło się drogo... więc taniej już nie będzie

Shimano zaczyna mocno dorównywać cenowo do Srama, który zawsze był uznawany za drogi. Dzisiaj różnicy cenowej pomiędzy XT a GX nie ma o ile części z Japonii nie wychodzą drożej.

Dla mnie dobrze bo od 2019 roku mój główny rower oparty jest na komponentach Sram :)

10 godzin temu, Dokumosa napisał:

Bo teraz nie jest dobry czas na zakupy. Szczególnie w Polsce. Za naszą zachodnią granicą nie ma takich problemów z dostępnością i ceny nie są tak szalone.

Niestety grupy napędów Shimano nie ma nie tylko w Polsce. W zasadzie znalazłem je tylko na Ali. W Niemczech czas oczekiwania 2-3 miesiące, tak podają. Ale nie wierzę w to i chyba się skuszę na Chiny.

30 minut temu, bogus92 napisał:

Tak, są takie wynalazki. Jeśli chcesz coś drogiego to masz np. Garbaruka

Wrzuciłem jako ciekawostka i wachlarz możliwości. Na mazowieckie single wystarcza mi shimano 46T tył i 34T przód ;)

30 minut temu, wkg napisał:

Za dużo nie wiadomo o tych kasetach. 11s to juz powinno być precyzyjne :(

Może przyjdą takie czasy, że będzie trzeba to sprawdzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...