Bartosz_ Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Mam rower Romet Mustang 1 i pomału zbliża się moment wymiany w tym rowerze klocków hamulcowych tarczowych. Nie wiem jakie mam obecnie przy tym rowerze zamontowane ale chciałem sobie kupić nowe. Czy ktoś z Was może mi polecić takie dobre odpowiednie dla mojego roweru klocki hamulcowec tarczowe ? - Proszę Was o pomoc w tej sprawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siemalysy Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Trochę za mało danych podałeś. Przydałoby się żebyś napisał coś więcej: - jaki model hamulców - jakie tarcze - gdzie jeździsz Wtedy zdecydowanie łatwiej będzie coś podpowiedzieć. Mogę Tobie polecić klocki firmy EBC, ale to tyle. Bo nie wiedząc nic więcej nie jestem w stanie napisać nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Jak wyżej , za mało danych . Zakładam że masz najprostsze hamulce shimano MT200 . W każdym razie takie w Mustangach montowali . Tarcze pewnie tylko do organików . Sprawdź . Jeśli mam rację to wybór jest prosty - takie https://www.centrumrowerowe.pl/klocki-hamulcowe-shimano-b01s-pd1546/?v_Id=26944&gclid=EAIaIQobChMI8cPQwd_J7wIVFeuyCh23EwEOEAYYAiABEgI7fPD_BwE Choć niekoniecznie w tym sklepie , niekoniecznie za taką cenę . I tu uwaga - jeśli kupisz w oryginalnym opakowaniu to dostaniesz 3 zawleczki , ja zawsze używam najdłuższej . Jeśli kupisz nieco taniej wersję OEM to dostaniesz jedną zawleczkę . Mnie się zdarzało że była za krótka . Niby szczegół ale irytujący . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Idź do sklepu gdzie mają okładziny i poproś najtańsze,nie ważne czy organiczne,żywiczne, metaliczne,czy pół metaliczne,poprostu wez jakieś tanie i dadzą radę.Na jazdę amatorską każde okładziny są dobre, zawodowcy mogą sobie takie pytanie zadawać jakie klocki? 3/4 gości tak naprawdę by nie zgadło jakie klocki tzn.Firme,tworzywo z jakiego są wykonane,mają założone,to jest rower a nie samochód,każde będą hamować,aby były zasmarkane olejem bądź smarem i to samo z tarczą Aby nie były zasmarkane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Dość dziwne masz podejście ,,mechaniku" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz_ Napisano 24 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 Godzinę temu, siemalysy napisał: - jaki model hamulców Hamulce: Tarczowe, hydrauliczne, przedni Shimano M396 / tylny Shimano M396 Godzinę temu, siemalysy napisał: - jakie tarcze Tarcze hamulcowe: Przednia Shimano SM-RT30 180 mm/ tylna Shimano SM-RT30 160 mm - Mam koła 27,5 cala. Godzinę temu, siemalysy napisał: - gdzie jeździsz Jeżdzę po ulicach, chodnikach, asfaltowych drogach rowerowych, piaskach i czasem przez lasy. Lubie też zjeżdzać ze stromych wzniesień - górek. @WaGiant, @mechanikrowerowy1986, @siemalysy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 24 Marca 2021 Udostępnij Napisano 24 Marca 2021 https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/alivio-m3100/SM-RT30.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 7 godzin temu, WaGiant napisał: Wiem że brzmi to dość dziwnie,ale z własnej praktyki to wziąłem,ja zawsze idę i chce najtańsze okładziny 12zł,i mam już 3 komplet w podobnej cenie i dają radę nieprawdopodobnie, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz_ Napisano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 @WaGiant Czy przy wymianie klocków też się wymienia tarcze hamulcowe ? Czy ta tarcza alivio, którą podlinkowałeś jest dobra ? Czy są jeszcze lepsze ? I powiedz mi proszę jakie te klocki hamulcowe kupić ? - żeby były wytrzymałe na kilka sezonów ? - Żeby potem się nie okazało, że kupię byle co i po pół roku trzeba będzie znowu wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 2 minuty temu, Bartosz_ napisał: Czy ta tarcza alivio, którą podlinkowałeś jest dobra ? Czy są jeszcze lepsze ? Podstawowa tarcza. Najlepsze modele to RT-76/86 3 minuty temu, Bartosz_ napisał: Żeby potem się nie okazało, że kupię byle co i po pół roku trzeba będzie znowu wymienić. metaliki. Największa siła hamowania i najlepsza żywotność. https://allegro.pl/oferta/klocki-metaliczne-shimano-e01s-m575-m445-m395-7457282302 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz_ Napisano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Czytałem, że do klocków metalicznych trzeba mieć odpowiednio dobraną tarczę hamulcową. Metaliczne bardzo nagrzewają tarczę co powoduje, że tarcza się gnie i szybciej się przez to zużywa. Podobno dobre są klocki żywiczne wzmacniane albo kewlarowe lub ceramiczne. Nie wiem które wybrać, żeby były dobre i miały dobrą moc hamowania i nie powodowały przy swojej pracy szybkiego i dużego zużycia części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Tarcza zużywa się od tarcia, nie od gięcia. Ale to prawda że metaliki szybciej tarczę ścierają. Cosśza coś. Złotym środkiem są półmetaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz_ Napisano 25 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Czy ktoś może mi doradzić coś dobrego i sensownego dla mojego roweru ? Wczoraj rower przywiozłem ze serwisu rowerowego i właśnie powiedzieli mi o wymianie tych klocków hamulcowych na nowe bo te co miałem oryginalne już się starły. Podobno jeszcze trochę tam okładziny zostało, ale żebym już myślał o zakupie nowych. Właśnie chciałem się Was poradzić. Jakie te klocki kupić do mojego roweru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Strasznie się rozczulasz nad tym tematem, bo nie jeździsz w ekstremalnych warunkach 😉. https://allegro.pl/oferta/klocki-hamulcowe-a2z-eco-shimano-deore-tektro-9936770826 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 @Bartosz_, ale jak uważasz, że polecam złom to możesz pisać śmiało na forum. Ja się nie pogniewam 😀. Ja te właśnie kupiłem i nie uważam żeby były nieodpowiednie do Twojej jazdy. Odnośnie wygaśniętego linku - sorrki, ale skopiowałem z poczty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Marca 2021 Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Chłopie ogarnij się . Dałem linka do oryginalnych klocków shimano . Żywicznych bo takie są fabrycznie montowane do twoich hamulców . Podlinkowałem tarczę którą wg ciebie masz w rowerze . Nie dlatego że jakaś super tylko żebyś przeczytał że producent zaleca klocki żywiczne . W czym problem ? Klocki na kilka sezonów ??? Zapomnij . Ja, przy jeździe w górach , zużywam 2 komplety organików na 1 łańcuch . Czyli co ok 500 km . Metaliki pewnie wytrzymają dużo więcej ale ty nie masz odpowiednich zacisków i tarcz do metalików . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.