Skocz do zawartości

[Obręcz karbonową] Szerokość obręczy - jak wymiar wpływa na jazdę,

ClassyBike

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Może mi ktoś wytłumaczyć jak różnice w szerokości obręczy karbonowej przekładają się na jazdę?

Zauważyłem, że praktycznie każda obręcz ma inny ten wymiar. A jestem o krok od kupna kół i mnie to zaciekawiło.

Screenshot_20210322-182927_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20210322-182953_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20210322-182938_Samsung Internet.jpg

• Mod Team
Napisano

W przypadku stożków szerokość odpowiednia szerokość zewnętrzna ma za zadanie umożliwić ponowne "przyklejenie" strug powietrza do obręczy i ich przepływ laminarny. Oczywiście żeby było to możliwe obręcz musi mieć też odpowiednio dużą wysokość.

Generalna zasada mówi o 105% szerokości obręczy w stosunku do szerokości opony: PART 5: TIRE PRESSURE AND AERODYNAMICS (silca.cc)

Napisano

Dodam tylko, że opony po założeniu na obręcz najczęściej są sporo szersze niż rozmiar nomimalny. Jeżeli zależy Ci na efekcie wizualnym i aerodynamice (podobno działa), poczytaj przed zakupem konkretnych opon jak się okładają na obręczach. Przykład: moje Vittorie Rubino Pro 28mm po założeniu na obręcz 28mm "osiągnęły" 32,5mm i poszły w pi..du do garażu na ścianę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...