ClassyBike Napisano 22 Marca 2021 Napisano 22 Marca 2021 Witam, Może mi ktoś wytłumaczyć jak różnice w szerokości obręczy karbonowej przekładają się na jazdę? Zauważyłem, że praktycznie każda obręcz ma inny ten wymiar. A jestem o krok od kupna kół i mnie to zaciekawiło.
Mod Team safian Napisano 22 Marca 2021 Mod Team Napisano 22 Marca 2021 W przypadku stożków szerokość odpowiednia szerokość zewnętrzna ma za zadanie umożliwić ponowne "przyklejenie" strug powietrza do obręczy i ich przepływ laminarny. Oczywiście żeby było to możliwe obręcz musi mieć też odpowiednio dużą wysokość. Generalna zasada mówi o 105% szerokości obręczy w stosunku do szerokości opony: PART 5: TIRE PRESSURE AND AERODYNAMICS (silca.cc)
Argi Napisano 23 Marca 2021 Napisano 23 Marca 2021 Dodam tylko, że opony po założeniu na obręcz najczęściej są sporo szersze niż rozmiar nomimalny. Jeżeli zależy Ci na efekcie wizualnym i aerodynamice (podobno działa), poczytaj przed zakupem konkretnych opon jak się okładają na obręczach. Przykład: moje Vittorie Rubino Pro 28mm po założeniu na obręcz 28mm "osiągnęły" 32,5mm i poszły w pi..du do garażu na ścianę.
ClassyBike Napisano 24 Marca 2021 Autor Napisano 24 Marca 2021 Kupiłem 28 mm, pod tą obręcz. Zobaczymy jak będzie wyglądało jak przyjdzie 😊
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.