stpman Napisano 21 Marca 2021 Napisano 21 Marca 2021 Witam, Jako, że planuje zakup (a raczej chcę kupić o ile się uda) rower Romet Aspre 2. Jak wiadomo, rower ten posiada standardowo raczej kiepskie i ciężkie koła. (Słyszałem coś o wadze nieco ponad 2.5kg komplet). Stąd mój pomysł na wymianę kół na jakieś porządne od razu po kupnie roweru i odsprzedaży fabrycznych kół. Pytanie tylko w jakie koła celować? Lemon Bikes? Dandy Horse? Daveo? Coś systemowego? Albo coś innego? Składać samemu? Warto pchać się w szprychy typu Straight Pull? Zależy mi na niskiej masie, dobrej wytrzymałości, piasty na łożyskach maszynowych. Pod standardowe dętki, tubelessy nie wchodzą w grę. Budżet około 1300-1500zł. Piasty 12mm na sztywną oś. Moja waga to 75kg, rower nie będzie obciążony dodatkowymi ładunkiem, żaden bikepacking nie wchodzi w grę.
Gość Napisano 21 Marca 2021 Napisano 21 Marca 2021 Ja CHYBA drugi raz w koła systemowe nie wdepnę. Koszt i dostępność części zamiennych jest absurdalna. 1500 zł to już przyzwoity budżet i pewnie zdecydowałbym się na składanie. Tyle że w tej cenie nie złożysz raczej nic super lekkiego, chociaż będzie wyraźnie lżej w stosunku fabrycznych. Co do sprzedaży nowych kół, to mam pewne wątpliwości. Obawiam się że będziesz dostawał same absurdalne oferty, mimo że są nowe. Może lepiej pojeździć sezon i sprzedać używane?
marcusling Napisano 21 Marca 2021 Napisano 21 Marca 2021 A to chyba zależy jakich systemowych? W dt swiss, rovalach - piasty i szprychy dt jak i w składanych. Przykładowo. No chyba, że jakieś crank brothers itp.
stpman Napisano 21 Marca 2021 Autor Napisano 21 Marca 2021 Tak jak pisałem, myślę o kołach od Lemon Bikes. Pytania mam dwa 1. Czy warto korzystać z rozwiązania Straightpull? Czy ma to jakieś realne zalety? 2. Piasty Novateca czy DT Swiss? Tutaj zależy mi na wysokiej jakości, dobrym uszczelnieniu i względnej bezobsługowości.
abdesign Napisano 22 Marca 2021 Napisano 22 Marca 2021 W zeszłym roku 1500zł (pewnie dziś + 10%) to był idealny budżet na koła złożone na piastach dt350sp obręczach xr331 i lekkich szprychach - zestaw wychodzi ~1500g wiadomo że zależy od wybranych szprych. Jedne z częściej spotykanych plecionych zestawów w CX gdzie koła nie mają lekko. Moje - takie właśnie składał Dawid (Daveo)
stpman Napisano 22 Marca 2021 Autor Napisano 22 Marca 2021 Jestem właśnie po kontakcie z Daveo, zaproponował mi niezłe koła za tysiaka. Waga też ok. Podejrzewam, że dla mnie będą wystarczające i długo posłużą. Teraz jedyny problem to dostępność roweru, a raczej póki co jego brak w sklepie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.