dawix992 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Witam, mam problem z wymianą łożyska w wahaczu Gianta Glory. W zasadzie nie mogę go nawet ruszyć.. do tej pory obdarłem pełno lakieru w koło i zerwałem gwint w mojej prowizorycznej prasce do łożysk.. a łożysko jak siedzi tak siedziało. Pozostałe łożyska w ramie zeszły bez problemu a w wahaczu jest ogromny problem. Wydaje mi się zę są tam dwa łożyska obok siebie a w środku jest tuleja? Ktoś ma jakiś pomysł lub ściągał łożyska z tych rowerów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siejak1 Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Tuleja jest na 100%, możliwe że miedzy łożyskami same łożyska są zaparte pierścieniem segera. Wybij tulejkę nasadką i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawix992 Napisano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Podczas próby wyjęcia łożyska wraz z dokręcaniem praski łożyska przesuwają się może o minimetr w jedną albo w drugą stronę, a tuleja robi się jakby luźna (w tym sensie że można ją palcem przesuwać między łożyskami o 2-3 mm) Być może te łożyska są na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 Łozyska nie sa na stałe.Sciagacz do łożysk i pojdzie,twierdzisz ze nie idzie.To próbuj wybić tuleję,Też nie idzie.To spróbuj włozyc w srodek cienki brzeszczot i rozciąć łozysko,ewenetualnie jego część w dwóch miejscach,jak nie idzie to postaraj sie delikatnie podgrzać wahacz i wtedy pukać do skutku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawix992 Napisano 21 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 (edytowane) Dobra, problem rozwiązany. Łożyska trzeba wybijać poprzez tuleję... siejak1, dzięki Edytowane 21 Marca 2021 przez dawix992 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2021 Udostępnij Napisano 21 Marca 2021 No i dało rade .......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modd Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Do wymiany łożysk przydatna może być prasa https://www.goodmoodbike.eu/sklep/bearing-press-br-1/ https://youtu.be/BSl2mlaa9oQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi