Skocz do zawartości

[Obręcz] Obręcz 26'' do MTBłożyska kulkowe czy maszynowe)

niweja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Muszę wymienić obręcz przednią w starym rowerze MTB. Czy taniej tym lepiej.

Obręcz 26'' pod V-brake. Obecnie posiadam starą obręcz na łożyskach kulkowych.

Znalazłem dwie obręcze w granicach 70 - 80zł. Z tym, że przy jednej jest napisane "piasta na łożyskach kulkowych" a przy 2-giej "piasta aluminiowa na łożyskach maszynowych".

Czym się różnią te obręcze (piasty)? Co będzie lepsze lepszym wyborem pod względem późniejszego serwisowania ?

Napisano

Rozumiem że chcesz wymienić całe koło ,nie tylko obręcz .  Łożyska maszynowe są wygodniejsze , praktycznie bezobsługowe . Jak się zużyją wymieniasz . Kulowe powinno się serwisować min 1x w roku .  Nie wiem które z tych znalezionych będzie lepsze . Ja w ogóle miałbym opory przed kupnem koła za 70 zł .

Napisano

Chcę wymienić całe koło.

Nie chce inwestować dużo bo rower jest już leciwy i nie jest dużo wart.

Z tego co widzę to z maszynowymi jest trochę więcej zabawy - wybijanie, później trzeba te łożyska wciskać.

Napisano

Wszystko zależy od tego jak z przyszłością tego roweru czy chcesz go dalej modyfikować,czy zrobić aby zrobić?

Nie chcesz dużo inwestować to kup te tańsze pewnie kulkowe,i też śmiało wytrzyma,samo koło za 70 zł to bardzo słabej jakości przy cenach w 2021 roku.Kulkowe zrobisz serwis raz na 3 lata jak mało jeździsz za 2 zł jak sam potrafisz,a maszynowe są bezobsługowe serwisu się nie wykonuje tylko zakupunesz nowe łożyska i gotowe,i jezdzisz dalej,tylko zadaje pytanie koło tak niskiej jakości szybciej się uszkodzi sama obręcz mówię o zwichrowaniu niż same łożyska w piascie

Napisano

Nie planuję większych modyfikacji tego roweru. Raczej chcę go utrzymać w dobrym stanie niskim nakładem finansowym tym bardziej, że w przyszłym roku planuję zakup nowego roweru. Z zeszłym roku przejechałem na nim trochę ponad 2000 km, w tym roku planuję zrobić od 2000 do 4000 km.

Bardziej chodzi mi o to czy takie łożyska da się wybić a później założyć nowe bez kupowania specjalnych narzędzi za "miliony"  cebulionów ?

Napisano

Wszystko się da tylko trzeba opracować patent,a jak nie chcesz kombinować kupić kulkowe i bez problemu,otwierasz piastę, kulki na wierzchu zmieniasz kulki smarujesz skrecasz i gotowe 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...