Skocz do zawartości

[hamulce] jakie hamulce do crossa?

masterczulki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chciałbym wymienić hamulce w swoim romecie Orkan 4.0 z 2015. Fabryczne Promaxy nie były najlepsze, ale też nie przeszkadzały mi na tyle żeby je wcześniej zmieniać, więc nie mam wygórowanych oczekiwań.

Po prostu w tym roku chciałem odświeżyć to co zużyło się w rowerze i przy okazji zmienić też hamulce. Roweru używam rekreacyjnie, głównie po asfalcie i ubitych parkowo-leśnych ścieżkach, więc nie potrzebuje nie wiadomo jakiej siły hamowania. Zależy mi głównie na tym by były po prostu solidne i bezproblemowe.

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Shimano zawsze jest pewnym zakupem. Miałem kiedyś jakieś podstawowe w MTB i siła hamowania była naprawdę przyzwoita.

Z polecanych jest jeszcze Avid BB7, ale nie wiem jak z dostępnością.

W nowym rowerze mam TRP Spyre z dwoma ruchomymi tłoczkami. Wyglądają solidnie, opinie też mają dobrą, ale nic więcej nie napiszę bo jeszcze nie jeździłem.

Pamiętaj że duże znaczenie mają pancerze. Przy kiepskim pancerzu hamulce będą jak z gumy.

Napisano

A mógłbyś podać cenę w jakiej szukasz tych hamulców,będzie łatwiej coś wybrać,bo wiesz ceny zaczynają się od 100zł do 2000zł,wiec nie wiem co ci zaproponować

To są hamulce hydrauliczne czy mechaniczne?

Napisano

Dzisiaj w Shimano dodatkowo dochodzi kwestia kompatybilności klamek z posiadanymi manetkami więc raczej trzeba rozglądać się wśród budżetowych modeli. Do crossa będą wystarczające. Ale jeśli posiadane przez Ciebie promaxy nie ciekną to zmieniłbym klocki i względnie tarcze i jeździł dalej. Wyjdzie na to samo co wymiana na tanie Shimano.. 

Napisano

Chciałem wymienić z manetkami bo właśnie na nich miałem jakieś "nadżerki".

Co do budżetu to skłaniałbym się ku tańszym opcjom tak jak pisałem nie wykorzystuje roweru zbyt intensywnie. Cały rower kosztował mnie wtedy około 2k więc nie chciałbym podwajać jego aktualnej wartości nowymi hamulcami 😛

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...