Piotr_222 Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Witam We wszystkich znanych mi poradnikach i blogach istnieją zasadniczo 2 metody czyszczenia łańcuchów: Czyszczenie na rowerze lub 'szejkowanie' ściągniętego łańcucha. Czy ktoś sprawdzał metodę pośrednią: (sprawdzi się tylko w rowerach bez przedniej przerzutki np. z napędami 1x10) Wystarczy zrzucić łańcuch z przedniej korby tak aby łańcuch spadł na podłogę. Połowa łańcucha powinna swobodnie leżeć na podłodze i można ją zanurzyć w naczyniu z naftą co usprawnia czyszczenie. Po wyczyszczeniu i osuszeniu pierwszej części łańcucha, powtórzyć proces dla drugiej połowy łańcucha. Podczas tego procesu łańcuch jest chyba na tyle swobodny że można nawet jego połowę wrzucić do myjki ultradźwiękowej (myjka bezpośrednio pod rowerem). Największa zaleta to oczywiście fakt że nie trzeba rozkuwać oryginalnego łańcucha. Jeszcze nie sprawdzałem tej metody, ale mam zamiar w poniedziałek przetestować (mam w rodzinie 3 rowery MTB z napędem 1x10) Ktoś już tak robił tą metodą "na 2 razy" ? Odkryłem Amerykę czy to znany sposób jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Nie wyszejkujesz łańcucha bez jego zdejmowania. Twoja metodą raczej nie sprawdzi się. Ponadto szejk to też nie najlepszy sposób na czyszczenie łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Shake'owałem przez kilka lat. Od trzech już tego nie robię bo przy symbolicznych przebiegach jakie osiągają łąńcuchy 11 i 12s szkoda czasu. Poza tym z doświadczenia wiem, że shakowanie w żaden sposób nie wpływa na zużycie napędu. Dodatkowo metoda nurzania łańcucha w detergencie/beznynie itp. bez jego zdejmowania szybko zamorduje piastę tylną (każdorazowo ze 2-3 krople tego dostaną się pod bębenek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 @Piotr_222 ja raz tak zrobiłem z ciekawości ze starym łańcuchem. Ale nie nazwałbym tego shakowaniem, efekt dobry, nafta robi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 56 minut temu, Piotr_222 napisał: Największa zaleta to oczywiście fakt że nie trzeba rozkuwać oryginalnego łańcucha. Kombinacje, moczenie, robienie na dwa razy. A wystarczy spinka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 20 Marca 2021 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Wystarczy wytrzeć do sucha, przejechać szczotką do łańcucha i czymś do odtłuszczania, a następnie odpowiednio nasmarować. 😉 Reszta czynności jest w większości przypadków zbędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_222 Napisano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Godzinę temu, bogus92 napisał: Nie wyszejkujesz łańcucha bez jego zdejmowania. Twoja metodą raczej nie sprawdzi się. Ponadto szejk to też nie najlepszy sposób na czyszczenie łańcucha. Nikt nie mówił o szejkowaniu. Chodzi o zanurzenie łańcucha w jakimś naczyniu aby łatwiej usunąć z niegio piasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Piasek usuwa się świetnie czystą wodą pod niewielkim ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Jak nie chcesz rozpinać łańcucha,to zanurzaj ile się da w operacji powinna pomóc szczoteczka do zębów.Ja np mam spinkę czyszczę łańcuch raz w miesiącu rozpinana łańcuch słoik zalewam rozpuczalnikiem wpuszczam łańcuch do środka i na zasadzie pralki automatycznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.