skareb Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Cześć, planuję wymienić napęd z 2x8 na 2x10, 2x11 lub 3x10, poziom Shimano slx/xt, 2x11 będzie najdroższy lecz pytanie czy wart dopłacenia i jakie wady zalety będą mieć 2 blaty względem 3, myślałem nad przełożeniami 46x30 (GRX) lub 44x32x22 (SLX), cel to głównie dynamiczna jazda po mieście z momentami na ścieżkach leśnych, jakie są wasze doświadczenia i co byście polecili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 A czego Ci brakuje w napędzie 2x8 ? Przy jeździe po mieście z momentami na ściezkach leśnych jeżeli nie są strome to przy kasecie 11-36 nie schodzę z blatu 38. A największe koronki kasety prawie sa wtedy nieużywane. Na takie jazdy 3x jest niepotrzebne. Napęd 1x11 z kasetą 11-42 byłby aż nadto wystarczajacy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skareb Napisano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Brakuje mi niskiej wagi i lepszej przerzutki niż acera, chodzi o naciąg łańcucha, do tego głównym celem jest odciążenie roweru poprzez zmianę korby na system HOLLOWTECH II bo obecnie mam na kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Ale pytałem raczej o przełożenia. Nie napisałeś też jakie koło - 26, 27,5, 28 czy 29 cali. Czy teren mocno pagórkowaty czy płaski. Jeżeli waga jest priorytetem i nie używasz miękkich przełożeń to napęd 1x będzie najlżejszy. Co do wagi - najbardziej uniwersalny 3x10 będzie miał praktycznie tą samą co 2x11. Napęd 2x najbardziej się sprawdza gdy większość jazd jedziesz z blatu a młynek to tak na sytuacje awaryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skareb Napisano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Co do przełożeń nie mam większych zastrzeżeń ilość ich jest raczej wynikiem próby odciążenia roweru poprzez wymianę korby. Koło 28 cali, teren w większości płaski (Mazowsze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 No to ja bym wziął napęd 1x11. Korba SLX albo z tych nowych Deore - byle drążona. Starsze Deore były niedrążone czyli cięższe. Kaseta już jaką tam chcesz - teraz się zrobiły bardzo drogie więc pewnie Deore. Tył przerzutka Deore, manetka XT. Musiałbyś tylko sprawdzić jaki największy blat Ci wejdzie w ramę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skareb Napisano 20 Marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 Dzięki, napędu 1x11 nie brałem pod uwagę ze względu na opinie że jest to napęd z dużymi przekosami i łańcuch potrafi spadać, osobiście nie jeździłem lecz zawsze byłem za prostotą. Co do korby SLX jest super tylko pytanie jaki największy blat tam włożę ? bo widziałem jedynie 36 maksymalnie w fabrycznych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 20 Marca 2021 Udostępnij Napisano 20 Marca 2021 To spadanie to w 1x12 przy kręceniu do tyłu na najbardziej miękkich przełożeniach - olałbym. Jaki blat to musisz sprawdzić organoleptycznie. Tu jak dopytasz to już Ci doradza jaki blat 1x do jakiej korby na ali wychodzi najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.