Skocz do zawartości

[Napęd] Do miasta i lasu 2x10, 2x11, 3x10

skareb

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, planuję wymienić napęd z 2x8 na 2x10, 2x11 lub 3x10, poziom Shimano slx/xt, 2x11 będzie najdroższy lecz pytanie czy wart dopłacenia i jakie wady zalety będą mieć 2 blaty względem 3, myślałem nad przełożeniami 46x30 (GRX) lub 44x32x22 (SLX), cel to głównie dynamiczna jazda po mieście z momentami na ścieżkach leśnych, jakie są wasze doświadczenia i co byście polecili ?

A czego Ci brakuje w napędzie 2x8 ?

Przy jeździe po mieście z momentami na ściezkach leśnych jeżeli nie są strome to przy kasecie 11-36 nie schodzę z blatu 38. A największe koronki kasety prawie sa wtedy nieużywane. Na takie jazdy 3x jest niepotrzebne. Napęd 1x11 z kasetą 11-42 byłby aż nadto wystarczajacy.

Ale pytałem raczej o przełożenia. Nie napisałeś też jakie koło - 26, 27,5, 28 czy 29 cali. Czy teren mocno pagórkowaty czy płaski. 

Jeżeli waga jest priorytetem i nie używasz miękkich przełożeń to napęd 1x będzie najlżejszy. Co do wagi - najbardziej uniwersalny 3x10 będzie miał praktycznie tą samą co 2x11. 

Napęd 2x najbardziej się sprawdza gdy większość jazd jedziesz z blatu a młynek to tak na sytuacje awaryjne. 

No to ja bym wziął napęd 1x11. Korba SLX albo z tych nowych Deore - byle drążona. Starsze Deore były niedrążone czyli cięższe. Kaseta już jaką tam chcesz - teraz się zrobiły bardzo drogie więc pewnie Deore. Tył przerzutka Deore, manetka XT.

Musiałbyś tylko sprawdzić jaki największy blat Ci wejdzie w ramę.

Dzięki, napędu 1x11 nie brałem pod uwagę ze względu na opinie że jest to napęd z dużymi przekosami i łańcuch potrafi spadać, osobiście nie jeździłem lecz zawsze byłem za prostotą. Co do korby SLX jest super tylko pytanie jaki największy blat tam włożę ? bo widziałem jedynie 36 maksymalnie w fabrycznych ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...